Pikantná nátierkafotorecept

malinka711 - fotkamalinka711, 29. júla 2011

U nás doma sú veľmi obľúbené zaváraniny z plodov našej záhrady, preto každý rok skúšame stále nové a nové recepty ...... tento rok som Zobraziť celý popisU nás doma sú veľmi obľúbené zaváraniny z plodov našej záhrady, preto každý rok skúšame stále nové a nové recepty ...... tento rok som sa chystala vyskúšať túto nátierku .... prísady som mala doma tak hor sa do toho ale keďže v recepte sa neuvádzalo či treba použiť papriku červenú alebo zelenú, tak som skúsila zelenú lebo len tú som mala doma ...... výsledok vidíte sami :D vyzerá to ako horčica .... nabudúce skúsim použiť tú červenú a možno z toho bude nátierka ...:D

12 pohárov
porcií

Suroviny

2 kg
2
1 hlavička
3-4 ks
5
2
50 g
2 KL
150 g
100 ml
150 ml
250 ml




Postup

  1. 1

    Tekvicu ošúpeme, zbavíme jadierok a pokrájame.

    Pikantná nátierka(fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Očistíme cibuľu, cesnak a oboje nadrobno nasekáme. Vo vriacej vode sparíme paradajky, olúpeme ich a nakrájame na malé kocky.

    Pikantná nátierka(fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Papriky zbavíme jadrovníkov, nakrájame na rovnako veľké kúsky a všetku zeleninu zmiešame. Pridáme nasekané feferónky, ochutíme soľou, korením, cukrom, octom, horčicou a olejom.

    Pikantná nátierka(fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Varíme spolu asi 1 hodinu...

    Pikantná nátierka(fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ... potom zmes rozmixujeme a naplníme do pohárov. Sterilizujeme pri teplote 80°C 15-20 minút. Mne vyšlo 12 pohárov o objeme 250 ml (+ niekoľko lyžíc na ochutnávku :D).

    Pikantná nátierka(fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Skúsila som to s červenou paprikou a tu je výsledok ...

    Pikantná nátierka(fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

marcy
slovenský ajvar :).....si šikuľka....nepodliehaš apatii pri tomto škaredom počasí :O))
dorisa
Mne sa tiež páči takáto nátierka, nevadí,že je ako horčica.
malinka711
apatii ? vôbec nie ..... veď toto počasie treba práveže využiť na takéto ,,zaváračky" :D v suchu v teple .... keby vonku svietilo slnko, tak by sa mi nechcelo :D
malusa
Ked sa pridaju kapie bude cervena,paci sa mi!
helca103
vôbec nevadí že je tam zelená paprika aj tak je to určite veľmi chutné.
mamenka
Túto robievam aj ja, niekedy zamením tekvicu za cukinu. Chuť je totožná. Je vynikajúca pikantná.
malinka711
my takéto nátierky používame na chlieb ale aj na zahustenie omáčok ..... robíme rôzne nátierky zo zeleniny a kedykoľvek sa to zíde pri varení ...
douglas
Táto nátierka je dobrá. Raz sme to dostali ako "výslužku" a moc sme k tomu nemali dôveru. Po čase sme skleničku otvorili a zistili sme aké je to chutné. Dávali sme si to s uvarenými párkami - miesto horčice.
janealli
Robila som podľa tohto receptu minulý rok, robím tak aj tento. Nátierka je vynikajúca! Aby som odlišila takú poriadnu "čípoš" pre manžela a miernejšiu pre mňa, tú štipľavú robím so svetlou paprikou a menej štipľavú s červenou. Minulý rok som robila cca 70 3,5 dcl. fľaštičiek a všetky sa minuli. Tento rok si to uľahčujem, nič nekrájam, všetko postrúham na robote, veď aj tak sa to celé rozmixuje. Srdečná vďaka za recept na vynikajúcu nátierku.
malinka711
janealli Ďakujem za komentár ...ja som tiež taká pohodlná a počas sezóny dávam kuchynskému robotu riadne zabrať.
sulejka2
1. krát som ju urobila vlani a je fantastická...ak nebude cez víkend konečne teplo ako v pekle, pustím sa do nej znovu...ďakujem za výborný recept