Perkelt s kuracími budzogánikmi na zelenine fotorecept
Foto: sracz
Výraz „kuracie budzogániky“ som odkopíroval od mojich Čvorgľov „Bľižňakoch“, krátko na to kedy sa „vy-odkopali” z plienok. Dnes sú to už čerství maturanti; Lillinka Zobraziť celý popisVýraz „kuracie budzogániky“ som odkopíroval od mojich Čvorgľov „Bľižňakoch“, krátko na to kedy sa „vy-odkopali” z plienok. Dnes sú to už čerství maturanti; Lillinka úspešne vykonala prijímačky na LF UPJŠ, Samko na PrF alebo TU, bude pokračovať v FBI (Financie-Biznis- Investície) a 25. júla oslávia posledný rok vo „funkcii - teenagers“. Som presvedčený, že každý rodič aj prarodič, od Šumavy k Tatrám a od Váhu k Dunaju, naďalej sa budú kochať pohľadom na svoje potomstvo, pri bojoch s budzogánikmi!
porcií
Suroviny
10-12 ks (s kosťou a kožou) |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
3-4 PL |
|
120-150 g prerastená |
|
1-2 ks |
|
2-3 ks |
|
1-2 ks mäsitá |
|
2-3 ks (roma) |
|
Koreniny: | |
1,5-2 KL |
|
1/2 ML |
|
2-3 KL |
|
1/2 KL |
|
1 KL |
|
Aditíva: | |
2-3 ks |
|
4-6 ks |
|
750-800 ml (alebo vlažná voda) |
|
2-3 strúčiky |
|
1-2 ks (s halúzkou) |
|
2-3 ks (na zahustenie) |
|
250-333 ml (pokrájaná) |
|
250-333 ml mrazený |
|
Príloha: | |
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Hlavne mať všetko pekne po ruke, potom to už ide hravo, ako pri detskej skladačke. Kuracie kúsky som dočistil, umyl, osušil a potom jemne posypal soľou a čerstvo mletým korením štyroch farieb.
-
2
Na rozohriatom slnečnicovom oleji som ich poopekal, tak 2-3 minúty po obidvoch stranách.
-
3
Hotové poukladal na pomocný tanier.
-
4
K posledným dvom kusom som pridal pokrájanú údenú slaninu a po jej vyškvarení...
-
5
...som do výpeku vložil pokrájanú cibuľu a zelerové stonky.
-
6
Zeleninový podklad som doplnil kúskami mäsitej zelenej papriky a paradajok.
-
7
Po premiešaní a krátkom podusení aj zväzok zelenej cibuľky, koreniny, pretlačený cesnak a dve sladké papričky jalopeños.
-
8
Po opätovnom podusení, vložil predpečené „budzogáne”, zalial slabým litrom kuracieho vývaru a asi 500 ml vlažnej vody a „ozdobil” halúzkou čerstvého ligurčeka. Voňavý komlet som nechal tak 33 minút variť na malom ohreve.
-
9
Múku na zahusťovanie šťavy zásadne nepoužívam, ale jej funkciu som nahradil na drobno pokrájanými zemiakmi, ktoré tomuto perkeltu po rozvarení dodali na príjemnej chuti, ktorú som znásobil petržlenovou a zelerovou vňaťou.
-
10
Deti majú rady hrášok, a pretože mi ostal dobrý hrnček mrazeného, tak sa ho pridal tiež; pretože som mal mrazený, tak ho stačilo v šťave ohriať iba krátko.
-
11
Nuž, ako som už spomenul, moji Čvorgli povyrástli. Tentoraz som varil aj pre vnučky susedov Panfilovcov a tie tiež nebudú pri jedle mávať kuracími „budzogáňmi“; sú to už slečny (11 a 15), tak jedia spôsobne... Ale slovenská vára im chutila neúrekom! Prílohu si zvoľte podľa chutí vlastných „jazýčkov”, ale aj tak na čisto, iba s hriankami domáceho chlebíka chutia!
-
12
Rozkvitnútá čerešňa v Slnkom vyprahnutej Arizone, pri vyše 40 ºC horúčavách Peorie, je púha ilúzia, tak my s mojou, čoby „elévovia univerzity 3. veku”, sme tohotoročný 1. májový bozk absolvovali pod buganvilla-ou, ktorá si z páliaceho Slnka robí počas celého roka „dobrý deň”!
Diskusia k receptu