Drobné pečivo
Drobné pečivo

Pepparkakor – švédske vianočné sušienky

Jarmila Horváthová
mesačník Varecha, 10. decembra 2024
Pepparkakor – švédske vianočné sušienky
Foto: Shutterstock

Podobajú sa na naše vianočné medovníčky, sú však tenšie a chrumkavejšie.

60 ks
porcií
30 (+ odstátie) minút
príprava
5-7 minút
na 220 °C

Suroviny

600 g
375 g
215 g
150 ml
25 ml
1 PL
1 PL
1 PL
1 PL (alebo prášok do pečiva)
1 väčšia štipka




Postup

  1. 1

    Vodu, melasu, klinčeky, škoricu, zázvor a sódu bikarbónu varíme za stáleho miešania jednu minútu. Necháme 5 minút odstáť.

  2. 2

    Maslo a cukor vyšľaháme v kuchynskom robote. Pridáme vlažnú tekutinu s koreninami. Potom vmiešame múku a soľ a vymiešame hladké, lesklé cesto.

  3. 3

    Cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme na noc do mrazničky, ale radšej na dlhšie, cesto sa môže zamraziť až na 2 týždne, chute sa potom rozvinú ešte intenzívnejšie.

  4. 4

    Pred pečením cesto dostatočne vopred vyberieme z mrazničky, aby sa mohlo zohriať na izbovú teplotu. Ak je príliš studené, bude sa s ním ťažšie pracovať.

  5. 5

    Rúru predhrejeme na 220 °C. Cesto rozvaľkáme na ploche posypanej múkou na hrúbku asi 3–4 mm a vykrajujeme sušienky. Vo Švédsku sú tradičné tvary keksíkov mužské a ženské postavičky, srdiečka a prasiatka.

  6. 6

    Sušienky poukladáme na plechy s papierom na pečenie a pečieme približne 5–7 minút.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia