Pepparkakor – švédske vianočné sušienky
mesačník Varecha, 10. decembra 2024
Foto: Shutterstock
Podobajú sa na naše vianočné medovníčky, sú však tenšie a chrumkavejšie.
porcií
príprava
na 220 °C
Suroviny
600 g |
|
375 g |
|
215 g |
|
150 ml |
|
25 ml |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
1 PL (alebo prášok do pečiva) |
|
1 väčšia štipka |
|
Postup
-
1
Vodu, melasu, klinčeky, škoricu, zázvor a sódu bikarbónu varíme za stáleho miešania jednu minútu. Necháme 5 minút odstáť.
- 2
Maslo a cukor vyšľaháme v kuchynskom robote. Pridáme vlažnú tekutinu s koreninami. Potom vmiešame múku a soľ a vymiešame hladké, lesklé cesto.
- 3
Cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme na noc do mrazničky, ale radšej na dlhšie, cesto sa môže zamraziť až na 2 týždne, chute sa potom rozvinú ešte intenzívnejšie.
- 4
Pred pečením cesto dostatočne vopred vyberieme z mrazničky, aby sa mohlo zohriať na izbovú teplotu. Ak je príliš studené, bude sa s ním ťažšie pracovať.
- 5
Rúru predhrejeme na 220 °C. Cesto rozvaľkáme na ploche posypanej múkou na hrúbku asi 3–4 mm a vykrajujeme sušienky. Vo Švédsku sú tradičné tvary keksíkov mužské a ženské postavičky, srdiečka a prasiatka.
- 6
Sušienky poukladáme na plechy s papierom na pečenie a pečieme približne 5–7 minút.
Tiež drobné pečivo:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu