Drobné pečivo
Pepparkakor – švédske vianočné sušienky
Autor receptu: redakcia
Podobajú sa na naše vianočné medovníčky, sú však tenšie
a chrumkavejšie.
60 ks porcií |
30 (+ odstátie) minút príprava |
5-7 minút na 220 °C |
Postup
- Vodu, melasu, klinčeky, škoricu, zázvor a sódu bikarbónu varíme za stáleho miešania jednu minútu. Necháme 5 minút odstáť.
- Maslo a cukor vyšľaháme v kuchynskom robote. Pridáme vlažnú tekutinu s koreninami. Potom vmiešame múku a soľ a vymiešame hladké, lesklé cesto.
- Cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme na noc do mrazničky, ale radšej na dlhšie, cesto sa môže zamraziť až na 2 týždne, chute sa potom rozvinú ešte intenzívnejšie.
- Pred pečením cesto dostatočne vopred vyberieme
z mrazničky, aby sa mohlo zohriať na izbovú teplotu. Ak je príliš studené, bude sa s ním ťažšie pracovať.
- Rúru predhrejeme na 220 °C. Cesto rozvaľkáme na ploche posypanej múkou na hrúbku asi 3–4 mm a vykrajujeme sušienky. Vo Švédsku sú tradičné tvary keksíkov mužské a ženské postavičky, srdiečka a prasiatka.
- Sušienky poukladáme na plechy s papierom na pečenie a pečieme približne 5–7 minút.