Peľmene
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 5. januára 2022
Foto: Archív Nebíčko v papuľke
Suroviny
Cesto: | |
3 hrnčeky |
|
2 ks |
|
|
|
vlažná |
|
Plnka: | |
400 g |
|
1 ks (2 dni starý) |
|
1 ks |
|
|
|
|
|
|
|
podľa potreby |
|
Okrem toho: | |
1 hrnček |
|
(alebo olej, masť) |
|
|
Postup
-
1
Cesto: Z polovičného množstva múky, vajec, zo soli a z vlažnej vody (tak do 2 škrupín od vajca na každé použité vajce) vymiešame redšiu zmes, potom začneme postupne prisypávať ďalšiu múku a zahusťovať. Vypracujeme pružné hladké cesto (ako na cestoviny), ktoré potom zabalíme do potravinárskej fólie alebo dáme do mikroténového vrecka a necháme asi 2 hodiny odstáť.
- 2
Potom kus cesta odkrojíme, vyvaľkáme na tenko a vykrojíme kolieska. Veľkosť závisí od každého jednotlivca, podľa chuti a vkusu. Takto spracujeme celé cesto.
- 3
Rožok natrháme, zalejeme ho mliekom a necháme rozmočiť. K mletému mäsu pridáme nakrájanú cibuľu, okoreníme, osolíme. Vytlačíme prebytočné mlieko z rožka, pridáme k mäsu. Zmes dôkladne premiešame. (Môžeme pridať aj čerstvé bylinky podľa chuti.) Ak je zmes riedka, tak prisypeme strúhanku.
- 4
Kolieska cesta naplníme mäsovou plnkou, zohneme na polovicu, okraje dôkladne spojíme tak, aby sa pri varení neotvárali. Vzniknú polkolieska. Peľmene varíme v osolenej vode, dbáme na to, aby sa mäsová náplň uvarila, takže ideálne je variť ich 10 až 15 minút. Po dovarení ich necháme ešte chvíľku odstáť v horúcej vode.
- 5
Na panvici rozpálime olej, masť alebo maslo, pridáme uvarené peľmene a opečieme. Pridáme nasekanú pažítku a podávame s kyslou smotanou. Môžeme ešte okoreniť a ozdobiť čerstvými bylinkami podľa chuti.
- 6
TIP: Peľmene sú ideálne na zamrazenie, kedykoľvek dostanete chuť, uvaríte ich vo vriacej vode a máte hotové výdatné a chutné jedlo.
Tiež plnené cestoviny:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu