Plnené cestoviny
Plnené cestoviny

Peľmene

Jardo Žídek
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 5. januára 2022
Peľmene
Foto: Archív Nebíčko v papuľke

Suroviny

Cesto:
3 hrnčeky
2 ks
 vlažná
Plnka:
400 g
1 ks (2 dni starý)
1 ks
podľa potreby
Okrem toho:
1 hrnček
 (alebo olej, masť)




Postup

  1. 1

    Cesto: Z polovičného množstva múky, vajec, zo soli a z vlažnej vody (tak do 2 škrupín od vajca na každé použité vajce) vymiešame redšiu zmes, potom začneme postupne prisypávať ďalšiu múku a zahusťovať. Vypracujeme pružné hladké cesto (ako na cestoviny), ktoré potom zabalíme do potravinárskej fólie alebo dáme do mikroténového vrecka a necháme asi 2 hodiny odstáť.

  2. 2

    Potom kus cesta odkrojíme, vyvaľkáme na tenko a vykrojíme kolieska. Veľkosť závisí od každého jednotlivca, podľa chuti a vkusu. Takto spracujeme celé cesto.

  3. 3

    Rožok natrháme, zalejeme ho mliekom a necháme rozmočiť. K mletému mäsu pridáme nakrájanú cibuľu, okoreníme, osolíme. Vytlačíme prebytočné mlieko z rožka, pridáme k mäsu. Zmes dôkladne premiešame. (Môžeme pridať aj čerstvé bylinky podľa chuti.) Ak je zmes riedka, tak prisypeme strúhanku.

  4. 4

    Kolieska cesta naplníme mäsovou plnkou, zohneme na polovicu, okraje dôkladne spojíme tak, aby sa pri varení neotvárali. Vzniknú polkolieska. Peľmene varíme v osolenej vode, dbáme na to, aby sa mäsová náplň uvarila, takže ideálne je variť ich 10 až 15 minút. Po dovarení ich necháme ešte chvíľku odstáť v horúcej vode.

  5. 5

    Na panvici rozpálime olej, masť alebo maslo, pridáme uvarené peľmene a opečieme. Pridáme nasekanú pažítku a podávame s kyslou smotanou. Môžeme ešte okoreniť a ozdobiť čerstvými bylinkami podľa chuti.

  6. 6

    TIP: Peľmene sú ideálne na zamrazenie, kedykoľvek dostanete chuť, uvaríte ich vo vriacej vode a máte hotové výdatné a chutné jedlo.

Diskusia k receptu