Plnené cestoviny
Peľmene
Autor receptu: redakcia
Postup- Cesto: Z polovičného množstva múky, vajec, zo soli a z vlažnej vody (tak do 2 škrupín od vajca na každé použité vajce) vymiešame redšiu zmes, potom začneme postupne prisypávať ďalšiu múku a zahusťovať. Vypracujeme pružné hladké cesto (ako na cestoviny), ktoré potom zabalíme do potravinárskej fólie alebo dáme do mikroténového vrecka a necháme asi 2 hodiny odstáť.
- Potom kus cesta odkrojíme, vyvaľkáme na tenko a vykrojíme
kolieska. Veľkosť závisí od každého jednotlivca, podľa chuti a vkusu.
Takto spracujeme celé cesto.
- Rožok natrháme, zalejeme ho mliekom a necháme rozmočiť. K mletému mäsu pridáme nakrájanú cibuľu, okoreníme, osolíme. Vytlačíme prebytočné mlieko z rožka, pridáme k mäsu. Zmes dôkladne premiešame. (Môžeme pridať aj čerstvé bylinky podľa chuti.) Ak je zmes riedka, tak prisypeme strúhanku.
- Kolieska cesta naplníme mäsovou plnkou, zohneme na polovicu,
okraje dôkladne spojíme tak, aby sa pri varení neotvárali. Vzniknú polkolieska. Peľmene varíme v osolenej vode, dbáme na to, aby sa mäsová náplň uvarila, takže ideálne je variť ich 10 až 15 minút. Po dovarení ich necháme ešte chvíľku odstáť
v horúcej vode.
- Na panvici rozpálime olej, masť
alebo maslo, pridáme uvarené peľmene a opečieme. Pridáme nasekanú pažítku a podávame s kyslou
smotanou. Môžeme ešte okoreniť
a ozdobiť čerstvými bylinkami podľa
chuti.
- TIP: Peľmene sú ideálne na zamrazenie, kedykoľvek dostanete chuť,
uvaríte ich vo vriacej vode a máte hotové výdatné a chutné jedlo.
|