Plnené cestoviny

Peľmene

Autor receptu: redakcia

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Z polovičného množstva múky, vajec, zo soli a z vlažnej vody (tak do 2 škrupín od vajca na každé použité vajce) vymiešame redšiu zmes, potom začneme postupne prisypávať ďalšiu múku a zahusťovať. Vypracujeme pružné hladké cesto (ako na cestoviny), ktoré potom zabalíme do potravinárskej fólie alebo dáme do mikroténového vrecka a necháme asi 2 hodiny odstáť.
  2. Potom kus cesta odkrojíme, vyvaľkáme na tenko a vykrojíme kolieska. Veľkosť závisí od každého jednotlivca, podľa chuti a vkusu. Takto spracujeme celé cesto.
  3. Rožok natrháme, zalejeme ho mliekom a necháme rozmočiť. K mletému mäsu pridáme nakrájanú cibuľu, okoreníme, osolíme. Vytlačíme prebytočné mlieko z rožka, pridáme k mäsu. Zmes dôkladne premiešame. (Môžeme pridať aj čerstvé bylinky podľa chuti.) Ak je zmes riedka, tak prisypeme strúhanku.
  4. Kolieska cesta naplníme mäsovou plnkou, zohneme na polovicu, okraje dôkladne spojíme tak, aby sa pri varení neotvárali. Vzniknú polkolieska. Peľmene varíme v osolenej vode, dbáme na to, aby sa mäsová náplň uvarila, takže ideálne je variť ich 10 až 15 minút. Po dovarení ich necháme ešte chvíľku odstáť v horúcej vode.
  5. Na panvici rozpálime olej, masť alebo maslo, pridáme uvarené peľmene a opečieme. Pridáme nasekanú pažítku a podávame s kyslou smotanou. Môžeme ešte okoreniť a ozdobiť čerstvými bylinkami podľa chuti.
  6. TIP: Peľmene sú ideálne na zamrazenie, kedykoľvek dostanete chuť, uvaríte ich vo vriacej vode a máte hotové výdatné a chutné jedlo.