Pečienková terina s cibuľovou marmeládou
šéfkuchár Horského hotela Mních v Bobrovci, 30. júla 2013
Foto: Robert Hüttner
porcií
príprava
na 110 °C
Suroviny
500 g |
|
500 g |
|
200 g na plátky |
|
3 ks |
|
|
|
|
|
50 g |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
2 strúčiky |
|
50 g |
|
1 ks |
|
|
|
4 PL |
|
|
|
Na cibuľovú marmeládu: | |
3 ks |
|
3 PL |
|
200 ml |
|
3 PL |
|
50 ml |
|
Postup
-
1
Maslo rozpustíme, 100 g pečienok nakrájame spolu s pistáciami a polovicou jablka a hľuzovkou nadrobno. Zvyšok surových pečienok rozmixujeme s celými vajcami, ochutíme rýchlosoľou.
- 2
Cibuľu nakrájame nadrobno a osmažíme na masle, pridáme cesnak, hrozienka, druhú polovicu nakrájaného jablka a podusíme. Po vychladnutí primiešame k rozmixovaným pečienkam a ešte domixujeme.
- 3
Na záver zmiešame s nadrobno nakrájanými pečienkami, pistáciami, polovicou jablka a hľuzovkou, dochutíme majoránom a brandy. Zapekacie misky vystelieme plátkami slaninky, vlejeme terinu, slaninkou prikryjeme, na vrch uložíme bobkový list a pečieme vo vodnom kúpeli pri teplote 110 °C asi 45–60 minút.
- 4
Marmeláda: Cibuľu nakrájame, opečieme na oleji, zalejeme vínom a redukujeme asi 20–30 minút. Potom pridáme cukor a necháme skaramelizovať, dochutíme soľou a brandy.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
aj keby Vám hľuzovky rástli za humnom (pretože na slovensku sa vyskytujú v hojnom počte, niektoré druhy sú však zákonom chránené) a zbierali by ste ich strojovo, to naozaj ich "ochutíme rýchlosoľou" a potom nadôvažok "pečieme vo vodnom kúpeli pri teplote 110 °C asi 45–60 minút."