Pečienková terina s cibuľovou marmeládou

Vladimír Greguška
šéfkuchár Horského hotela Mních v Bobrovci, 30. júla 2013
Pečienková terina s cibuľovou marmeládou
Foto: Robert Hüttner
12
porcií
45 minút
príprava
45-60 minút
na 110 °C

Suroviny

500 g
500 g
200 g na plátky
3 ks
50 g
1 ks
1 ks
2 strúčiky
50 g
1 ks
4 PL
Na cibuľovú marmeládu:
3 ks
3 PL
200 ml
3 PL
50 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Maslo rozpustíme, 100 g pečienok nakrájame spolu s pistáciami a polovicou jablka a hľuzovkou nadrobno. Zvyšok surových pečienok rozmixujeme s celými vajcami, ochutíme rýchlosoľou.

  2. 2

    Cibuľu nakrájame nadrobno a osmažíme na masle, pridáme cesnak, hrozienka, druhú polovicu nakrájaného jablka a podusíme. Po vychladnutí primiešame k rozmixovaným pečienkam a ešte domixujeme.

  3. 3

    Na záver zmiešame s nadrobno nakrájanými pečienkami, pistáciami, polovicou jablka a hľuzovkou, dochutíme majoránom a brandy. Zapekacie misky vystelieme plátkami slaninky, vlejeme terinu, slaninkou prikryjeme, na vrch uložíme bobkový list a pečieme vo vodnom kúpeli pri teplote 110 °C asi 45–60 minút.

  4. 4

    Marmeláda: Cibuľu nakrájame, opečieme na oleji, zalejeme vínom a redukujeme asi 20–30 minút. Potom pridáme cukor a necháme skaramelizovať, dochutíme soľou a brandy.

Diskusia k receptu

eraserhead
pán šéfkuchár .......... takže hľuzovka a rýchlosoľ (a aký druh hľuzovky?)

aj keby Vám hľuzovky rástli za humnom (pretože na slovensku sa vyskytujú v hojnom počte, niektoré druhy sú však zákonom chránené) a zbierali by ste ich strojovo, to naozaj ich "ochutíme rýchlosoľou" a potom nadôvažok "pečieme vo vodnom kúpeli pri teplote 110 °C asi 45–60 minút."
amelie
Nie je hriech piecť hľuzovku? Veď je neuveriteľne drahá a urobiť z nej maglajz, nom to snáď ani nie...