Pečený bôčik s gaštanovo-žemľovou plnkou

Andrej Hurajt
executive chef spoločnosti TRINITY Hotels, 23. decembra 2013
Pečený bôčik s gaštanovo-žemľovou plnkou
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
25 minút
príprava
120 minút
na 150 °C

Suroviny

1 kg
4 ks
80 g
50 g
2 ks
20 ml
30 g
10 g
500 ml
2 ks
200 ml
Omáčka:
100 ml
100 g
Pyré:
500 g
80 g
30 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do umytého osušeného bôčika urobíme vrecko, ktoré naplníme plnkou. Do nakrájaného pečiva pridáme nakrájané sušené slivky, nastrúhaný muškátový oriešok, mlieko a rozpustené maslo, v ktorom povaríme nasekané gaštany, soľ, korenie a žĺtky. Z bielkov vyšľaháme sneh, ktorý len zľahka vmiešame už do premiešanej plnky. Plnku naplníme do pripraveného otvoru. Naplnený bôčik sprudka opečieme, aby sa mäso zatiahlo, a dáme ho do pekáča. Podlejeme vínom a vývarom, pridáme badián, tymian a pečieme domäkka pri 150 °C.

  2. 2

    Výpek precedíme do panvice, pridáme portské víno a tymian, necháme prevrieť a do omáčky postupne zašľaháme maslo.

  3. 3

    Pyré: Očistený zeler dáme variť do osolenej vody domäkka, scedíme, pridáme maslo, smotanu, dochutíme a rozmixujeme na penu. Podávame k mäsu.

Diskusia k receptu