Pečený bôčik s gaštanovo-žemľovou plnkou

Autor receptu: redakcia

4
porcie
25 minút
príprava
120 minút
na 150 °C

Postup

  1. Do umytého osušeného bôčika urobíme vrecko, ktoré naplníme plnkou. Do nakrájaného pečiva pridáme nakrájané sušené slivky, nastrúhaný muškátový oriešok, mlieko a rozpustené maslo, v ktorom povaríme nasekané gaštany, soľ, korenie a žĺtky. Z bielkov vyšľaháme sneh, ktorý len zľahka vmiešame už do premiešanej plnky. Plnku naplníme do pripraveného otvoru. Naplnený bôčik sprudka opečieme, aby sa mäso zatiahlo, a dáme ho do pekáča. Podlejeme vínom a vývarom, pridáme badián, tymian a pečieme domäkka pri 150 °C.
  2. Výpek precedíme do panvice, pridáme portské víno a tymian, necháme prevrieť a do omáčky postupne zašľaháme maslo.
  3. Pyré: Očistený zeler dáme variť do osolenej vody domäkka, scedíme, pridáme maslo, smotanu, dochutíme a rozmixujeme na penu. Podávame k mäsu.