Pečené šišky s džemom
Pečené šišky s džemom

Pečené šišky plnené džemom fotorecept

luwinka - fotkaluwinka, 30. januára 2019
Pečené šišky plnené džemom (fotorecept)
Foto: luwinka

Aj pečené chutia, nemusia vždy byť smažené.

20
porcií
60 minút
príprava
35-40 minút
na 200 °C

Suroviny

250 g
250 g
50 g
1 PL
1/2 kocky
3 ks
1/2 ČL
300 ml vlažné
2 PL
Na potretie:
Plnka:
 domáci
Na posypanie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ako prvé si urobíme kvások. Droždie rozmrvíme v malej nádobe, pridáme 1/2 čaj. lyžičky kryštálového cukru, medzi prsty múky a 1 dcl vlažného mlieka. Necháme nakysnúť. Do misy dáme múku, maslo, žĺtky, kryštálový cukor, soľ, olej, pridáme vykysnutý kvások a dolejeme zbytok mlieka.

    Pečené šišky plnené džemom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vypracujeme cesto, ktoré necháme 35 minút odpočívať pod utierkou.

    Pečené šišky plnené džemom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto nám pekne vykyslo.

    Pečené šišky plnené džemom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na pomúčenej doske si cesto vyváľkame na plát hrubý asi tak 1cm. S pohárom začneme vykrajovať kolieska - šišky.

    Pečené šišky plnené džemom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zo zbytkov cesta môžeme urobiť pletenky. Necháme ešte nakysnúť aspoň 10 - 15 minút pod utierkou.

    Pečené šišky plnené džemom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na plech dáme pečiaci papier a poukladáme šišky, ktoré potrieme maslom a rumom. Trúbu vyhrejeme a pečieme na 200 stupňov 35 - 40 minút.

    Pečené šišky plnené džemom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keď sú upečené, tak ich potrieme maslom a rumom. Necháme ich vychladnúť a začneme ich plniť džemom. Do zdobiaceho vrecka dáme džem a ozdobnou trubičkou prepichneme každú šišku a plníme (tak ako je na obrázku).

    Pečené šišky plnené džemom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Hotové posypeme práškovým cukrom.

    Pečené šišky plnené džemom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Chutia výborne.

    Pečené šišky plnené džemom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Tieto pletené som neplnila. Vyšlo mi všetkých 20 kusov.

    Pečené šišky plnené džemom (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

35 komentárov k receptu
Samozrejme , že tá chuť je buchtová , čo si očakávala ? Keď tu upečú vianočku , tak môže vzhľadovo vyzerať ako z obchodu , ale nikdy sa tá chuť nevyrovná ten kupovanej , nakoľko oni majú iné pece na to ako my doma , takže tiež to je len taká buchtová chuť .
@Luwinka (30.1.2019 19:46)

To je čistá pravda , čo si napísala áno je to tak . Poniektorí čakajú zázraky tak sa mi vidí . Tvoje šišky sú krásne , pekne nafotené paráda sa pozerať a o chuti nepochybujem -supéér !
@Luwinka (30.1.2019 19:46)

coze?chut kupovanej sa nevyrovna..domacej?dobre citam ..vy ste asi spadla..z mesiaca..alebo neviete piect a neviete co je dobre..v zivote som nepocula aby kupovana buchta bola lepsia ako domaca...ach...kupovana..nikdy..cesto sa neda jest hnus...a napln..len bodka..suche hnusne...domaca je domaca to si zapametajte,...
@Darina57 (30.1.2019 20:02)
Čo ty tu rady dávaš komu ? kto spadol z mesiaca ? čo si to dovoľuješ ,?? alebo píšeš že neviem piecť , čo si to dovoľuješ ,? !!! Si nejaká premúdrelá , daj sa dokopy a nekritizuj , keď to nevieš. !! Len tu moc nemachruj ktovie čo zješ a teraz sa tu ukazuješ .
@Luwinka (30.1.2019 19:46)

vďaka za podráždenú odpoveď
tak potom nechápem nadpis
šišky sú-vyprážané
buchty-pečené
či už to neplatí..??
nuž čo
nový svet..nový poriadok..nová cesta..aj v kulinárstve
veľa šťastia a úsmevu všetkým
@2010 (31.1.2019 02:05)
Ano, z pohledu kalorií je to tak - radši o jednu meněj. Když je zažívání na štíru se smaženým, je varianta pečení o fous lepší postup.
@All tuk je nositelem chuti, o tom žádná. Tady je spíš rozpor o název. Recept je dobrý a poslouží těm, kteří sami nenajdou možnost šišky místo vyprážaní upéct. Ať už je k tomu vede cokoliv. Sto lidí, sto názorů, sto chutí. Určitě i toto těsto jde vypražit. O tom nepochybuji.
Ano, teď je doba nová a ubírá se, kde jen to jde. Co se obvykle smaží, může být upečeno. Výsledek nemusí s každým souznít. A tak je to nejenom s vyprážaním. Přeji všem hezký den, ať se nám všechno daří!
@Luwinka (30.1.2019 22:01)

ked uz tykas..je vidiet co si zac..ty si mudra ..ja nie...len pisem pravdu..ja si to budem dovolovat..to je moja vec..pocujes??????ty tu machrujes...asi zjes dom az valova a tu ty machrujes...ty premudrala..osoba..radsej si daj dokopy..vychovanost..a uz nemam s takou osobou co pisat..nauc sa slusnosti..najprv..pocujes??????
Pekné "šiškobuchty" :-) Ja nečakám zázraky,ale moja vianočka nechutí ako buchty :-) To by ale bolo,keby mi všetko rovnako chutilo :-)) Ved väčšinou každé pečivo má iné cesto,tak to ani nemôže chutiť rovnako a to je jedno,či je to pečené doma ,alebo kupované.A tiež súhlasím s tým,že medzi domácim a kupovaným pečivom je velký rozdiel.No miekomu chutí to a niekomu zasa to :-) Každý si môže vybrat,netreba sa hádat.
Recept sa mi páči. Trúfam si povedať, že keby sa šišky pred pečením v rúre potreli rastlinným olejom z obidvoch strán, napr. repkovým alebo slnečnicovým, takým ktorý preferujete, tak chuť by bola na nerozoznanie od vyprážaných. Navyše by neboli nasiaknuté prebytočným olejom oproti vyprážaniu v kastróle naplneným olejom.

Pridaj komentár k receptu: