Šišky

tinca - fotkatinca, 8. februára 2010
Šišky
Foto: tinca

Je celé more receptov na ne, ale ja mám osvedčený tento recept. A keďže je čas fašiangov treba vyskúšať.

30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1/2 kg minim.
3 dcl
40-5O g
2 ks
2 ks
1 kocka
4 pol.lyž.
3-4 pol.lyž.

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z droždia, tretiny vlaž.mlieka, lyžičky cukru a 2 lyž. múky si pripravíme kvások. Prelejeme do väčšej misy,pridáme zvyšné mlieko, vajcia, žltka,cukor a metličkou dobre vyšľaháme. Potom pridáme rum,olej, zase pomiešame a po troške prisýpame preosiatu múku, do ktorej sme pridali štipku soli. Pozor! Niekedy je treba aj trošku viac múky ako 1/2 kg vymiesime tak, aby sme dostali vláčne cesto. Toto necháme prikryté utierkou na teplom mieste kysnúť. Malo by sa to podariť do 1/2 hod. Potom cesto vyklopíme na pomúčenú dosku.

  2. 2

    Rozvaľkáme na plát hrubý cca 2 cm a vykrajujeme z neho vopred pomúčeným pohárikom kolieska s priemerom 4-6 cm, kto má aké veľké rád. Tieto necháme ešte asi 15 minút odpočívať pri izbovej teplote. Zo zvyškov zvyknem upliesť bábiky.

  3. 3

    Na vysokej panvici rozpálime olej, ktorým nešetríme, šišky musia plávať v oleji a z oboch strán ich vypražíme tak,že ich kladieme do oleja vrchnou stranou, nie tou ktorá bola na doske. Odkladáme ich na obrúsok, aby prebytočný tuk odkvapkal. Ešte teplé pocukríme práškovým cukrom, do ktorého sme pridali vanilkový cukor. Ja si ho robím sama zo struku vanilky,je oveľa aromatickejší. Môžeme dať do stredu džem, jahodovú penu, šlľahačku a pod. Počet porcií závisí od veľkosti aké vykrajujeme.

  4. 4

    Dobrú chuť!

    Šišky - obrázok 4

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
DOPORUČUJEM. Dnes, na sviatok sv. Valentýnka sme si s manželom urobili radosť a piekli sme spoločne šišky podľa tvojho receptu. Výsledok je vynikajúci. Manžel sa vyjadril, že lepšie šišky ešte nejedol, oči mu žiarili a zjedol zo 10 kusov na posedenie!!! Často sa mi stávalo, že cesto"nevybehlo" ako malo. Chyba bola v tom, že som do kvásku dávala príliš horúce mlieko a tým kvasnice som "zabila". Pokiaľ tento komentár budú čítať mamičky vysokoškoláčok, prosím, nerobte tú samú chybu, akú robila moja mamka. Z kuchyne ma hnala, pretože máš skuškové a musíš sa učit. Počas školy na to nebol čas a do maturity ma varenie nebavilo. 4 mesiace po mojej promócii mamička tragicky zahynula a ja som vedela max. zaliat kávu. Variť som sa učila až po svatbe z klasickej kuchárskej knihy. Časom som si pospomínala, ako to a to varila maminka alebo moje babičky a dnes, po 10 ročnom manželstve, som docela obstojná kuchárka. Vďaka portálu varecha.sk som našla veľa "stratených receptov z mladosti".
Pani Tinca, ak beriete môj názor ako urážku, prepáčte, to som nemala v úmysle. Možno ste si nepovšimli komentáre pod receptom na šisky od Rosanety, tam sa prv písalo o týchto vašich,viac ludí tam dalo takýto názor, tak som sa prišla pozreť. Ja netvrdím,ze sú kúpené, len ze tak vyzerajú a ze je to podozrivé zato, lebo tu nie je viac fotiek:-) ja šišky upečiem, aj tieto vaše, fotky nemám možnost pridať, ale určite sa ozvem ako sa podarili.
Pusta! O vás sa tu nejedná, tak sa sem nepchajte, robte si poriadok pod vlastným receptom!!! Ja sem nechodím len kritizovat, pochválim,co je dobré, aj všera som chválila krupáčky od Ivy2111, pozrite si to. Takisto som pochválila Vás pri druhých cibulových pagáčoch, čo ste si zámerne nevšimli, každému ste podakovali len mne nie, slušná teda nie ste!! chodte sa na to všetci pozrieť, či len kritizujem. Rela, tiež tu od Vás nevidím ziadne recepty, tak asi musí pretiecť ešte viac vody v Dunaji, aby ste mi vy mohli takto napísať!