Foto: tinca
Je celé more receptov na ne, ale ja mám osvedčený tento recept. A keďže je čas fašiangov treba vyskúšať.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Z droždia, tretiny vlaž.mlieka, lyžičky cukru a 2 lyž. múky si pripravíme kvások. Prelejeme do väčšej misy,pridáme zvyšné mlieko, vajcia, žltka,cukor a metličkou dobre vyšľaháme. Potom pridáme rum,olej, zase pomiešame a po troške prisýpame preosiatu múku, do ktorej sme pridali štipku soli. Pozor! Niekedy je treba aj trošku viac múky ako 1/2 kg vymiesime tak, aby sme dostali vláčne cesto. Toto necháme prikryté utierkou na teplom mieste kysnúť. Malo by sa to podariť do 1/2 hod. Potom cesto vyklopíme na pomúčenú dosku.
- 2
Rozvaľkáme na plát hrubý cca 2 cm a vykrajujeme z neho vopred pomúčeným pohárikom kolieska s priemerom 4-6 cm, kto má aké veľké rád. Tieto necháme ešte asi 15 minút odpočívať pri izbovej teplote. Zo zvyškov zvyknem upliesť bábiky.
- 3
Na vysokej panvici rozpálime olej, ktorým nešetríme, šišky musia plávať v oleji a z oboch strán ich vypražíme tak,že ich kladieme do oleja vrchnou stranou, nie tou ktorá bola na doske. Odkladáme ich na obrúsok, aby prebytočný tuk odkvapkal. Ešte teplé pocukríme práškovým cukrom, do ktorého sme pridali vanilkový cukor. Ja si ho robím sama zo struku vanilky,je oveľa aromatickejší. Môžeme dať do stredu džem, jahodovú penu, šlľahačku a pod. Počet porcií závisí od veľkosti aké vykrajujeme.
- 4
Dobrú chuť!
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Tak som potom skúsila aj plnené opiecť, že som medzi dve koliečka dala trochu džemu a potom som ich pospájala po bokoch a tak piekla, no aj tak boli z vnútra surové.
Nakoniec som to včera tak vyriešila, že som ich dala do trúby na minimum na mastný papier, krásne mi napúchli a keď už sa začali červenať, tak som ich vybrala a pomalinky dopiekla z jednej strany pod pokrievkou a z druhej strany už odokryté. Boli super. Už nikdy ich nebudem len tak piecť na oleji, lebo to ani nie je možné, že by sa to niekomu podarilo, aby boli plnené, ružové a z vnútra krásne upečené. Potom som ich obalila v práškovom cukri a vyšlahala si k nim bielkovu penu sladkú. Neviem, či som niekde urobila chybu, olej mám dobrý, šišky v ňom plávali, ale proste bez predpečenia to nejde. Čítala som, že je dobré pridať do oleja na kolieska pokrájanú mrkvu. Neskúšala som ešte. A z tohoto množstva surovín mi vyšlo asi 14 šišiek, z toho boli štyri jedlé, ostatné sa vyhodili. Tak šišky asi už nikdy viac nerobím.
Dnes si deti dali tu namahu,ze isli do obchodu po kvasnice aby som im urobila dalsie :)
Dakujem za skvely recept,uz som si ho ulozila,ine sisky uz urcite skusat nebudem,pretoze tieto su tie ktore som hladala :) Diky
priatel si pochutnal a vravel, ze su skoro na nerozpoznanie od babkinych :)
varecha.pravda.sk/recepty/vyprazane-pirohy-fotorecept/137...
ale ked som ich capla na olej.....skoro vyskocili...:-)
a tie posledne...co boli najviac nakysnute obzvlast...
zakze s kysnutim nie je problem...
len som zvyknuta na inu chut sisiek...su trosku tuhsie...maju take byt?
surove urcite nie su...
aspom sa manzel zasyti...
aj by som dala foto,len neviem ako...:-/
ak mozem poradit myslim, ze komu sa nepodarili urobil chybu:
01 mlieko nebolo izbovej teploty,
02 vetrany priestor, chladny vzduch-kvasok prestal kysnut,
03 teplotu oleja pred vlozenim novej davky sisiek mierne zvysit, alebo stale necht rovnomerne rozohriaty, urcite neznizovat!, lebo potom sklesnu.
ja som ich robila na indukcnej platni, ale poviem Vam nestihala som ich cukrovat co tak rychlo sa piekli a krasne vyskakovali :)
tana-catering.blogspot.cz/2011/11/babkine-sisky.html...
Ja som máličko pozmenila-dala som iba 4 žĺtka. Šišky boli ešte jemnejšie.
Ak môžem poradiť...pre začínajúce šiškárky...ak dáte šišky do horúceho oleja-hneď panvicu prikryte (najlepšie sklenenou pokrievkou ) a vtedy vydržte - šišky sa vám budú pred očami krásne dvíhať.Po niekoľkých sekundách panvicu odkryjeme a šišky otočíme. Už nezakrývame panvicu. Dopečieme druhú stranu a povyberáme na papierovú utierku, aby sa odsal prebytočný olej.
No a čo so 4 bielkami? Uvarím nad parou bielkový ovocný sneh na šišky. :-))
A potom som nasla tento receptik a precitala skoro vsetky komentare, ktore ma tak navnadili, ze zajtra poobede urcite vyskusam. Uz sa tesim, mnam :-)
A slubujem, ze sisky nebudem potierat cesnakom, aj keby som pre zmenu mala chut na langose :-)))
Zjest na ranajky 4 tieto skvele sisky je urcite obzerstvo, ale nevedela som sa ich dojest :))))
Už som raz robila šišky, ale mala som ich vo vnútri surové, tak uvidíme či sa podaria tieto vaše:)
Je vynikajúúúúúci! :)
Všetkým veľmi chutili.
varecha.pravda.sk/recepty/langose-kysnute-v-chladnicke/47...
@tinca pridáva poctivé vlastné recepty, s fotkami, ktoré sama nafotila a len toho jedla, čo sama urobila.
môžem len za seba povedať a to @tincu poznám už pár rôčikov z varechy, je to veľmi slušná seriózna varecháčka, objektívna a veľmi milá, poradí, pomôže, ešte nikdy nikomu neublížilla, práve naopak.
@tinca , nič si z toho nerob, @lubava658 nič iného na vareche ešte nedokázala, len urážky a napádania za ten krátky čas, čo sa prihlásila na varechu, je plná zloby, urážok, pričom ona nič zatiaľ nepridala, všetko vie najlepšie :-)
tvoj recept nemá žiadnu chybu :-)
*****
Stalo sa akymsi "modym trendom" na Vareche, ze najviac kritizuju a urazaju varechacov ti ludia, ktori su tu prihlaseni iba par dni , resp. par hodin.
Pusta! O vás sa tu nejedná, tak sa sem nepchajte, robte si poriadok pod vlastným receptom!!! Ja sem nechodím len kritizovat, pochválim,co je dobré, aj všera som chválila krupáčky od Ivy2111, pozrite si to. Takisto som pochválila Vás pri druhých cibulových pagáčoch, čo ste si zámerne nevšimli, každému ste podakovali len mne nie, slušná teda nie ste!! chodte sa na to všetci pozrieť, či len kritizujem. Rela, tiež tu od Vás nevidím ziadne recepty, tak asi musí pretiecť ešte viac vody v Dunaji, aby ste mi vy mohli takto napísať!
dúfam, Pusta aj Rela ze sa uspokojíte s mojim dielom,mozete ich upiect aj vy.
ad 1. neobhajovala som seba a svoj recept, ale excelentnu varechacku
ad 2. kto hovori (pise) co chce, dozvie sa obcas aj to co nechce
ad 3. neviem o tom, ze je povinnostou kazdeho varechaca pridavat recepty.
Sisky podla @tinca peciem uz davno, nepotrebujem ku tomu doporucenie z urazenej jesitnosti. To je z mojej strany vsetko :-)
ty niekoho napadneš, urazíš, napľuješ mu do tváre, ako tu si spravila @tince , mne, iným, potom očakávaš, že ti budeme dakovať, ked niečo pochváliš.
nie, nebudeme.
tiež som nebránila seba, ale @tincu
a od teba znovu tá istá pesnička...
v komentároch tohto receptu vyššie je, že koľkí vyskúšali tento recept s úspechom, aj mne sa vydarili pred rokom, teraz som ešte nerobila,
ak sa tebe nevydarili tak, ako sa vydarili @tince a viacerým, potom nie je chyba v recepte, ale niekde u teba.
len tak na okraj k mojim Chladničkovým lístkovým pagáčom, aj @iva2111 píše pod svojim receptom na Chňupáčiky niečo o kysnutom lístkovom ceste pre @naberackadobra , čiže existuje. autori Brhlik a Romaňuk to lístkové cesto zaradili do hlavnej kapitoly Kysnuté cesto, potom je podkapitola Lístkové cesto, čiže ani kopírovaný text si nepochopila správne.
rovnako je takáto kapitola v kuchárskej knihe Slovenská kuchárka od autorov Španko a kolektív a píše sa tam o Kysnutom lístkovom ceste, čiže existuje - len si to prečítaj.
nečuduj sa, že som ti neodpovedala pod iným mojim receptom, nezaslúžiš si to!
ešte k @tinca , mám ten istý názor ako @rela.
@tinca , prepáč, že som nechtiac spamovala tvoj recept.
recept od @iva2111
má správny názov Cřupáčky z kynutého listového těsta.
ospravedlňujem sa
a s tou @redakciou včera zase len klamete, čo iné sa dá od vás očakávať, však???
a znovu, kysnuté lístkové cdsto ste nepochopila ani u jedného z autorov, nechápete či nechcete, to už je jedno DDDDD naposledy pre vás:
nehádam sa s ľudmi, ktorých názory si nevážim, presnejšie vás. :-)
týmto ste nepodala žiaden dôkaz o vašom kuchárskom umení.
nebudem na vás reagovať, ušetrite si námahu :-)))
skús pochopiť však ty, že ak budem prekladať viackrát kysnuté cesto s dostatočným obsahom tuku, ako to u mňa bolo,
prekladanie až 5x, tak tiež bude lístkovať, spôsobov je viac.
Ohladne sisiek od @tinca : netreba nic viac riesit, vsetko uz bolo objasnene, vysvetlene.
Pre vsetkych: ak chcete preberat vlastnosti listkoveho cesta, prosime, rieste pod receptami z listkoveho cesta. Dakujeme.
@lubava658 píše o upozornení vami, pochopila som tak, že tu na skle, tak pardon.
@pusta1 , spominany e-mail Vam posielame este raz.
*dobrý kvások je základ
a asi urobím nepodarené a zmením foto,aby mali rýpalovia dušu na mieste.Ak budeš robiť pridaj foto pre mňa,pa:)
a snad na buduce stihnem odfotit;-) Peknu nedelu!!!