Pečené kura so zemiakmi a kyslou kapustou

mrcookiecook - fotkamrcookiecook, 3. júna 2014

Jeden z mojich najobľúbenejších "kuracích" receptov. Príprava je celkom jednoduchá a rýchla a výsledok nemá chybu... :-)

6
porcií
45 minút
príprava
50 minút
na 200 °C

Suroviny

1 ks
1,5 kg
500 g
2 - 3 strúčiky

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ošúpané a umyté zemiaky nakrájame na kolieska (asi 4 - 5 mm hrubé) a poukladáme na plech. Zľahka posolíme. Na zemiaky poukladáme rozporcované a umyté kura, pridáme plátky cesnaku, osolíme, okoreníme, opaprikujeme, posypeme štipkou sušeného tymiánu a majoránky.

    Pečené kura so zemiakmi a kyslou kapustou - obrázok 1
  2. 2

    Na takto pripravené kurča so zemiakmi rovnomerne porozkladáme kyslú kapustu (bez šťavy) a polejeme troškou oleja. Plech prikryjeme alobalom a dáme piecť.

    Pečené kura so zemiakmi a kyslou kapustou - obrázok 2
  3. 3

    Po približne hodine pečenia vyberieme z trúby a podávame... ... Dobrú chuť! :-)

    Pečené kura so zemiakmi a kyslou kapustou - obrázok 3
Recept je zaradený do kategórií:
Kuracie mäso, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Pečené

Diskusia k receptu

micanela
rovnaky recept len namiesto smotany kysla kapusta ale za vyskusanie stoji
redenc
Obmenu robím aj my. Dávame aj neveľmi kyslú vyžmýkanú kapustu aj kyslú smotanu.

používateľ nemá avatar
mb
mb
mnam, taketo ja mozem :)
@micanela nepomylila si si recept? :)
používateľ nemá avatar
mb
mb
@micanela uz som pochopil. mne sa recept paci, napriek minimalnym zmenam :)
kazdopadne sa tesime na tie tvoje recepty...
fi0na
toto jedlo vo mne vyvolava hroznu spomienku, ako moja babka toto jedlo robila velmi casto, ale bolo to strasne, kura pri kosti vzdy krvave, brrrrr...nevedela varit :))))) ale tvoje vyzera skvelo :) musim to potlacit a navarit :)
megdesign
@kukulienka nie. Presne rovnako robim aj ja a ta kapusta ma byt na kurcati, ie naopak. Neinovuj.

Kurca ma potom chut "skorokacky" :)
radost
zemiaky-varené v kyslej kapuste zostávajú tvrdé..v tomto prípade nie..??bo kura na kyslej kapuste poznám..bez zemiakov..takto spolu ale nie..
konečne máme slniečko..želám aj vám..ide sa realizovať von..:-)
yogicek
@mrcookiecook
Recept vyzerá dobre ale s tými zemiakmi som tiež na pochybách z toho istého dôvodu ako @radost. Všeobecne v kyslom prostredí, nie len spolu s kapustou sa zemiaky zle varia. Taká je moja skúsenosť. Pod kapustou som ich ešte nepiekol tak neviem, ja hovorím o varení v kyslom prostredí. Radšej by som ich upiekol zvlášť. Pekný deň.
@megdesign
Marcel, prečo by @kukulienka nemohla inovovať? A nakoniec to nie je žiadna inovácia. Tak, ako to píše Kukučka, tak ja to robím toľko rokov, čo Ty si na svete. A že to robíš aj Ty takto je v poriadku ale nie je žiadna dogma. Kukučka len položila otázku. Pekný deň Ti prajem.
megdesign
@yogicek mno lebo prve, co je, je to, ze radi /to otazka nebola, evidentne chcela presadit svoj sposob/, ako by to spravila ona. Ona nech robi ako chce. V tomto recepise je postupnost - zemiaky, maso /ja davam aj bravcove kare-krkovicku/, kapusta. Moze sa cinit a pridat recepis s prehodenym postupom ukladania surovin ;)

Ak to robis tolko rokov, co ja som na svete /pochybujem/ tak by si mohol vediet, ze zalezi od varneho typu zemiakov. Ocot sa standartne pridava, ked sa varia zemiaky, aby sa nerozvarili, ak su nizkeho varneho typu ;) Kapusta im neuskodi.
frezia68
Tiež pečiem dlhé roky kurča na kapuste-výborný recept,lebo aj kurča je chrumkavé a prílohu zvlášť.Asi treba vyskúšať aj podľa Teba @mrcookiecook ,lebo tiež viem,že zemiaky nezmäknú,ale neskúšala som .Takže bude z jedného hrnca :-)
mrcookiecook
Ahojte všetci tu pod receptom :-). Som rád, že sa Vám receptík páči a ďakujem za pochvaly. Chcem len dodať k tým zemiakom asi toľko, že ešte sa mi naozaj nikdy nestalo, aby zemiaky v tomto recepte s kapustou po dokončení zostali tvrdé alebo menej mäkké. Možno to bude tým, že kura aj kapusta pustia šťavu a všetko je to prikryté alobalom, treba skúsiť... :-)
kukulienka71
Marcel sa nasrdil kvôli olejnici, viem:-)) nechcem tu nič presadzovať, nemusíš tak vehementne protestovať. Inak, mne sa jednalo o to, aby to kurča malo aj peknú farbu a aby kapusta nasala chuť kurčaťa a nie opačne. Bol to návrh s predošlou otázkou, či to tak ešte nerobil. @yogicek , ďakujem, aspoň niekto ma pochopil:-)
megdesign
@kukulienka , kurca ma byt prikryte kapustou...Nemas spekulovat nad farbou kurcata ;) Vzdy bude "udusene", vsak @mrcookiecook ? ;)
Ak to pred koncom odokryjes, kapusta ti krasne zhnedne na povrchu...

K tomu nasavaniu podla Teba.... Ak dam do pekaca na spodok cesnak a nan maso, cesnak "nasaje" chut masa a ak to prehodim, maso "nasaje" chut cesnaku. Dava to logiku.... :D
1x brcko
evanaaa
Nejdem sa hádať, recept chválim, iste je dobrý ale má pravdu aj @kukulienka71 , ja som totiž pred rokmi raz robila kura na kapuste, nie kapustu na kurati, taký recept som mala a aj mám niekde vystrihnutý z časopisu a nie jeden ( asi tak 30 rokov dozadu).....takže aj tá druhá verzia existuje a je dobrá, len treba vyskúšať.