Pečené králičie stehná na tymiane špikované údenou slaninou a cesnakom fotorecept

pusta - fotkapusta, 6. decembra 2013
Pečené králičie stehná na tymiane špikované údenou slaninou a cesnakom (fotorecept)
Foto: pusta

Môj priateľ teraz zabil viac králikov, tak som upiekla králičie stehná, pretože majú veľmi jemné a chudé mäsíčko, husto som ich prešpikovala údenou slaninou Zobraziť celý popisMôj priateľ teraz zabil viac králikov, tak som upiekla králičie stehná, pretože majú veľmi jemné a chudé mäsíčko, husto som ich prešpikovala údenou slaninou a cesnakom, posypala tymiánom, položila som ich na údenú slaninu a lôžko z cibule, pridala som husaciu masť, zvyšok nespotrebovaných surovín, podliala trochou vody a upiekla pekne do červena. Na stôl som dala nádherne voňavé a veľmi chutné králičie stehná, ktoré som podávala so zemiakovou kašou.

4
porcie
4 hodiny minút
príprava
90/15 minút
na 180/200 °C

Suroviny

4 ks
100 g
5 - 6 strúčikov podľa veľkosti
podľa chuti
podľa chuti
3 PL kopcom
2 ks
150 ml




Postup

  1. 1

    Králičie stehná som umyla a poriadne osušila papierovou utierkou.

    Pečené králičie stehná na tymiane špikované údenou slaninou a cesnakom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokrájala som domácu údenú slaninu na hranolky, časť som nechala v celku. Hranolky údenej slaniny som dala na 15 minút do mrazáku, aby som mohla ľahšie špikovať králičie stehná.

    Pečené králičie stehná na tymiane špikované údenou slaninou a cesnakom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zatiaľ som očistila cesnak a pokrájala som ho tiež na hranolky.

    Pečené králičie stehná na tymiane špikované údenou slaninou a cesnakom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pomocou úzkej čepele ostrého noža som v mäsku spravila hlbšie otvory, do ktorých som vsunula hranolky údenej slaninky a...

    Pečené králičie stehná na tymiane špikované údenou slaninou a cesnakom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...hranolky cesnaku.

    Pečené králičie stehná na tymiane špikované údenou slaninou a cesnakom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Husto prešpikované králičie stehná som vložila do pekáča a ...

    Pečené králičie stehná na tymiane špikované údenou slaninou a cesnakom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...z každej strany som ich osolila morskou soľou a nechala som ich odpočívať asi 2 hodiny, aby soľ prešla mäsíčkom.

    Pečené králičie stehná na tymiane špikované údenou slaninou a cesnakom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pod každé stehno som položila plátok domácej údenej slaniny a...

    Pečené králičie stehná na tymiane špikované údenou slaninou a cesnakom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...celý pekáč som vyplnila plátkami pokrájanej cibule na tenké mesiačiky, na takto vytvorené lôžko som položila pripravené králičie stehná,...

    Pečené králičie stehná na tymiane špikované údenou slaninou a cesnakom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...pridala som zvyšok nespotrebovanej údenej slaniny, cesnaku a králičie stehná som posypala tymiánom.

    Pečené králičie stehná na tymiane špikované údenou slaninou a cesnakom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pridala som husaciu masť, podliala vodou, prikryla alobalom a vložila som ich piecť do trúby.

    Pečené králičie stehná na tymiane špikované údenou slaninou a cesnakom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Piekla som ich zakryté v trúbe vyhriatej na 180 stupňov C 90 minút za občasného prelievania výpekom.

    Pečené králičie stehná na tymiane špikované údenou slaninou a cesnakom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Odstránila som alobal, zvýšila som teplotu trúby na 200 stupňov a dopiekla pekne do červena a do mäkka - asi 15 minút. Celá kuchyňa počas pečenia nádherne rozvoniavala cesnakom, údenou slaninkou a tymiánom.

    Pečené králičie stehná na tymiane špikované údenou slaninou a cesnakom (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Upečené králičie stehná som podávala so zemiakovou kašou, ktorú som prelilala úžasne chutným výpekom.

    Pečené králičie stehná na tymiane špikované údenou slaninou a cesnakom (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ešte jeden pohľad z blízka na krásne vypečené voňavé králičie stehno s úžasnou chuťou použitých surovín. Každý dostal ako bonus k tomuto vynikajúcemu šťavnatému a mäkkučkému králičiemu stehnu ešte do chrumkava upečený plátok údenej slaninky. Králičie mäsko je jemnučké a chudučké, preto sa dá vynikajúco a rôzne ochutiť na tisíc spôsobov podobne ako kuracie mäsko, zemiaková kaša bola vylepšená chutným výpekom, pečenou údenou slaninkou,pečeným cesnakom a pečenou cibuľou.

    Pečené králičie stehná na tymiane špikované údenou slaninou a cesnakom (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

sracz
... nádherná kombinácia vôní, chutí i pohľadov, milá @pusta = priviedla ma o dobrých 30 nazad, kedy som podobnú zásobáreň zdravého mäsa "prevádzkoval" aj ja u nás doma v KE na Furči! Nuž čo, musím iba konštatovať, že Ty dobre vieš, po čom "muchy kapú" a preto vyváraš a pečieš samé d*o*m*á*c*e dobroty!
elef
parada,aj my chovame kraliky,na jesen zabijeme,a na jar znova,takze urcite vyskusam podla teba,ta slaninka je dobra aspon sa masko nevysusi ,u mna 5*
ariela6
pekny kralik ukladam aj ja ked nahodou niekde dostanem spravim podla teba
eviana
@pusta milá... šak to nie jedlo, to hotová symfónia chutí... Krásne pripravený králik. Veru nabudúce keď sa dostanem k tomuto skvelému mäsku veľmi rada skúsim podľa Teba. Ukladám do KK a všetky hviezdy odo mňa máš isté :)
radost
kedysi sme chovali tieto krátkochvostíkové chlpáče..pre choroby tejto doby mi je nad prázdnymi kotercami do "pláče"...sme sa chovu vzdali..
vy ste ich niečím dopovali-že prežili-aby sa potom v peci smažili..??:-))
výborné mäsko je to..každý-kto raz ochutnal-na celý život vie to..
..ja vôbec nechcem veľa-stačí mať takéhoto "zajačieho" priateľa...:-)))
kukulienka71
zvyknem pripravovať králikov,s tymiánom som ešte nepiekla,ale máme radi toto korenie-bylinku.Takže nabudúce.Ďakujem.
babkamt
Páči sa mi tvoja úprava králičích stehien. Dala som ti 5 * , recept som si uložila. Nabudúce vyskúšam.
klotilda
V mrazničke mám králika, tak ho pripravím podľa Tvojho receptu. Môže to byť ozajstná dobrota !!!
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, som rada, že som ti vrátila tvoje pekné spomienky na domov :-)
aj môj priateľ tvrdí, že viem, po čom "kapú muchy" :D :D :D
na začiatku to tak nebolo, to boli tantalovské muky, ked som u neho varila, ako šéfkuchárovi som mu musela ukázať aj to, či som správne pokrájala cibuľu :-) bola som učeň-mučeň, ale teraz ma už pustí variť samostatne a má rád moju kuchyňu a miluje moju fantáziu, mimoriadne mu odo mňa chutí :P aj toto veľmi pochválil...
tak mu vyváram a vypekám samé dobroty, najmä domáce preferujeme :-)))))
dakujem ti za úžasné hodnotenie.
pusta
@elef , tak to je super, aj u nás sa zabíjajú králiky na jar a na jeseň obyčajne :-)))
presne o to ide, údená slaninka nedovolí, aby sa to úžasne chutné jemné mäsíčko vysušilo, dobre ho premastí a ešte aj vynikajúco ochutí :P
dakujem za 5*****
pusta
@ariela6 , som rada, že sa ti môj receptík páči, budem rada ak ho vyskúšaš :-)))))
dakujem za pochvalu a uloženie do kk
pusta
no @sniclik ty si jednoducho úžasný a veľkorysý :-)))))
ty si môj človek :-)
dakujem.
pusta
@eviana milá, áno bola to symfonia chutí :-)))))
aj naša zlatá borka /pes - fenka z fajty Vipeta/ sa olizovala až za ušami spolu s nami, :D aj ona kúsok dostala
verím, že aj ty budeš mať králika a poteší ma, ak vyskúšaš :-))))
dakujem za krásne uznanie
pusta
@radost , to mi je úprimne ľúto, že vaše králiky vyhynuli, verím, že ti je z toho do plaču.
u môjho priateľa v žiadnom prípade akéhokoľvek chovu jednoducho dopping nikdy neprichádza do úvahy!!!...čo ťa to vôbec napadlo za otázku???
všetko sa chová a pestuje v Bio kvalite.
zásadne preferujeme domáce suroviny, nie umeliny a to v ničom.
nie v peci, len v obyčajnej trúbe som piekla králičie stehná.
je to vynikajúce mäsko, pravdu máš.
a verím, že nájdeš si aj ty dobrého priateľa :-) držím ti palce!!!
dakujem.
pusta
@kukulienka71 , som rada, že sa ti receptík páči a rada pečieš králikov :-)
skús na budúce pridať aj tymián, sú úžasne voňavé potom a je to iný, vyšší chuťový level :P
dakujem ti za pochvalu.
pusta
@babkamt , na tvoj názor som čakala priam so zatajeným dychom :-)
som rada, že sa ti páči moja úprava králičích stehien a že si si receptík dala do kk, veľmi ma poteší, ak vyskúšaš.
ja som tvoje rp vyskúšala a veľmi chutili, môžem len odporučiť :-))))
dakujem za ocenenie i 5*****
pusta
@klotilda , áno, je to ozajstná dobrota!!!
som rada, že spravíš podľa mňa :-)
dakujem ti.
pusta
@amelie , od takej skvelej kuchárky ako si ty, je to pre mňa veľká česť a poklona :-)
dakujem ti za krásnu pochvalu i 5*****
ipso55
...a to mozem aj celeho kralika tak urobit, ze? prave dnes som si jedneho zabil, aby bol na zajtra.
radox1
5 z 5,vidim ze si popracovala na fotke,co je super.
pusta
@radox1 , nie je to moja zásluha, fotím mobilom, na ktorom je fotenie už nastavené automatikou.
pravdou je, že počas fotenia som mala oveľa menej denného svetla ako inokedy, bolo dosť zamračené vtedy.
a pravdou je aj to, že fotiť neviem :-(
dúfam však, že aj to sa ešte naučím.
dakujem ti za milé povzbudenie.
pusta
@ipso55 , jasne že môžeš takto urobiť aj celého králika, verím že ti bude zajtra veľmi chutiť a držím ti palce :-)
dakujem.
radox1
ako dlhodoba prispievatelka receptov by si mohla dostat pod "haluz
radox1
pardon-pokracujem- nejaky sikovny kompaktik,s ktorym sa uz daju poriadit sikovne fotky,ktore si tvoje recepty urcite zasluzia.
root
Hlavne si tieto recepty zaslúžia skromnejšiu autorku, ktorá nepasie po každej *
luss44
veľmi chutné jedlo, no tuším zajtra takto urobím kuracie stehná, králik je v nedohľadne...
pusta
@root , presne tak.
aj skromnejšieho kritika, ktorý nepasie tak pažravo - pardon, s takou chuťou len po chybách výlučne len tejto jedinej autorky, všakže? :-)
skús pridať svoj vlastný skromnejší recept :-)
už sa teším a držím ti palce!
pusta
@luss44 , hej, je to veľmi chutné jedlo, aj kuracie stehná budú výborné, ved králičie a kuracie mäsíčko je veľmi jemné a na tisíc spôsobov sa dá vynikajúco pripraviť :-)
budem veľmi rada, ak spravíš a pevne verím, že časom aj králičie mäsko sa ti iste pošťastí:-)
dakujem za pochvalu.
root
@pusta : Môžem ťa ubezpečiť, že nepasiem po žiadnych chybách, len na rovinu píšem o faktoch, pred ktorými mnohí zatvárajú oči.
pusta
@root , nerada ti to píšem, ale nerozumiem, že tak mladý človek ako ty je plný jedovatej zlosti, zrejme ti musel niekto veľmi ublížiť...nevšimla som si, že by si takéto niečo písal aj iným tak otvorene na rovinu alebo aj povzbudil či pochválil.
to zatváranie a otváranie očí je treba nechať na toho-ktorého, kto sa ako chce vyjadriť - nemyslíš?
ja ti v žiadnom prípade tvoj názor o mne neberiem, ani nijako nevyvraciam :-)
dakujem ti.
pusta
@radox1 , kiež by som pod haluz aj niečo také dostala a naučila sa aj pekné fotky robiť :-)
si skvelý a hlavne veľmi milý a empatický, že ma tak povzbudzuješ. :-)
dakujem ti z celého srdca.
prajem ti krásny večer!
root
@pusta : Pochválil som tu niekoľko skvelých rcp, námatkovo menujem krupicovú bublaninu (autora som zabudol), kuskus s pórom od @martinis , viacero rcp od @izabella929 , chlapský kečup, ančičkin výtvor a iné, ak máš čas nazvyš pokojne si nájdi cez vyhľadávanie moje komenty a zistíš, že je to u mňa s pochvalou a kritikou tak fifty-fifty.
root
@pusta : Ešte dodám, že mojím cieľom nie je ubližovať, ale vyjadriť svoj názor, čo robím - myslím si - slušnou formou. Konkrétne v komente na tento rcp bolo mojím cieľom trošku poukázať na prílišný egoizmus, ktorý nie je dobrým spoločníkom ani toho najlepšieho kuchára a ktorý tak trochu kazí niektoré rcp.

Keďže Varecha je portál o varení, navrhujem ukončiť osobnú diskusiu a rozísť sa v pokojnom duchu.
pusta
@root , ok.
nemusia sa ti páčiť moje recepty, každý máme iný vkus na chuť a prípravu.
nemusí sa ti páčiť ani môj spôsob podania, je to jednoducho môj štýl a každému sa páči niečo iné.
len by som naozaj rada videla aj tvoj recept, nielen tvoju kritiku či diskusie. nič v zlom.
nemusíš mať obavy - ak sa mi bude páčiť, určite pochválim.
ak nie, nevyjadrím sa a pozriem si taký, ktorý ma osloví.
prajem ti pohodový večer.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia