Pečené kačacie stehno s cibuľovým konfitom a rascovými dukátmi fotorecept
Foto: pusta
Kačacie stehno som piekla pomaly. Ako prílohu som zvolila cibuľový konfit a rascové dukáty. Konfit je to len v prenesenom význame. Vo francúzskej kuchyni Zobraziť celý popisKačacie stehno som piekla pomaly. Ako prílohu som zvolila cibuľový konfit a rascové dukáty. Konfit je to len v prenesenom význame. Vo francúzskej kuchyni znamená pôvodne prípravu kačacieho mäsa vo vlastnej šťave, spoločná je však dlhá príprava a na nízkej teplote. Použila som červenú cibuľu, hnedý cukor, biele víno, aceto balsamico, soľ a z korenín mleté čierne korenie, klinčeky a bobkový list. Rascové dukáty sú zo zemiakových koliesok hrúbky 3-4 mm a upečených na troche oleja.
porcie
príprava
na 140 °C
Suroviny
2 ks |
|
6 ks stredne veľká |
|
3 plátky |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
3 PL zarovnané |
|
2 PL |
|
150 ml - Rizling vlašský |
|
2 ks stredne veľké |
|
podľa chuti |
|
2 PL |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Kožu na kačacích stehnách som ostrým nožom pokrájala na štvorce až po mäso a poriadne som ich nasolila a soľ dôkladne vmasírovala i do zárezov na koži a do mäska. Takto pripravené stehná som odložila na 48 hodín do chladničky, aby soľ dobre prešla do mäska. Kačacie /husacie/ mäsko je trošku nasládlé a znesie viac soli.
-
2
Po tejto dobe som ich vybrala, vložila do pekáča, podliala trochou vody, pekáč som prikryla alobalom a vložila som ich piecť do trúby.
-
3
Piekla som ich 3 hodiny pri teplote 140 stupňov a upečené som ich vybrala z trúby. 5 minút pred koncom som odstránila alobal, zvýšila som teplotu na 200 stupňov a zapla funkciu "gril", aby kožička dostala peknú hnedo - červenú farbu a bola dobre chrumkavá. Celú kačku pečiem týmto spôsobom asi 4 hodiny.
-
4
Očistenú červenú cibuľu som krájala na tenké mesiačiky a...
-
5
...dala do misy. Táto cibuľa sa hojne používa v oblasti stredomoria a v arabských krajinách. Má sofistikovanejšiu jemnejšiu chuť než cibuľa žltá. Používa sa najmä do šalátov a ako rôzne upravená príloha.
-
6
Pripravila som si potrebné koreniny - klinčeky, mleté čierne korenie, bobkový list.
-
7
Tiež som pripravila aceto balsamico, hnedý kryštálový cukor a biele víno.
-
8
Do vyššieho hrnca som dala pomaly rozpustiť maslo na najnižšom plameni na najmenšom plynovom horáku.
-
9
Pridala som cibuľu, klinčeky, bobkový list, mleté čierne korenie, soľ...
-
10
...a hnedý cukor.
-
11
Hrniec som prikryla a cibuľu som pomaly dusila za častého miešania 30 minút, za tento čas cibuľa krásne zmäkla.
-
12
Po tejto dobe som priliala víno,...
-
13
...aceto balsamico a dusila dalej ešte 30 minút za častého miešania, až do odparenia tekutiny.
-
14
Hotový cibuľový konfit má mať len veľmi málo šťavičky, má jemnú a delikátnu chuť karamelu vína, aceta balsamico, použitých korenín a konzistenciu pripomínajúcu lekvár. Konzumuje sa vlažný alebo vychladnutý ako príloha k rôznemu mäsku, najčastejšie ku kačaciemu a k husaciemu. Ak zostane, v chladničke vydrží viac ako týždeň, možno ho aj zavárať. Na jeho prípravu sa používa častejšie kvalitné červené víno a zvykne sa pridávať aj koňak.
-
15
Očistené zemiaky som pokrájala na kolieska hrubé 3-4 mm, vložila do olejom vymazaného pekáčika, osolila a posypala celou rascou.
-
16
Piekla som ich 20 minút v trúbe vyhriatej na 220 stupňov. Takto pečené zemiaky sú zlatistej farby, s hnedými okrajmi, pekne sa nafúknu a tvarom pripomínajú dukáty, ktoré sú zvonku chrumkavé a zvnútra mäkké a šťavnaté.
-
17
Výborný slávnostný obed bol na stole. Dobrú chuť!
mne chutí hlavne ten cibuľový konfit a robím si ho ako prílohu často :-)
aj cibuľový konfit hlavne ten. tiež musím spraviť zase repete :-)
dakujem za pochvalu a za uznanie.
dnes som znovu vytiahla tento recept a už sa teším na obed :-D