Pečené kačacie prsia so zelenou šošovicou

Jaroslav Žídek
šéfkuchár Erdödyho paláca v Bratislave, 30. septembra 2010
Pečené kačacie prsia so zelenou šošovicou
Foto: z knihy Šéfkuchár v paláci, Ikar
4
porcie

Suroviny

200 g
2 ks
1 PL
2 PL
2 ks
4 PL
1 ks väčší
1 ks malá
100 g
1 PL
2 ks sladké
2 PL
160 g




Postup

  1. 1

    Šošovicu necháme cez noc namočenú. Na druhý deň nalejeme na ňu toľko čistej vody, aby bola celá ponorená. Okoreníme, pridáme bobkový list, tamarind, 1 PL cukru a varíme na miernom plameni asi 10 min. Medzitým očistíme, umyjeme a osušíme kačacie prsia. Vrchný tuk mriežkovito narežeme ostrým nožom, pričom dávame pozor, aby sme nezarezali do mäsa. Po 10 min. stiahneme šošovicu zo sporáka, vložíme do nej pripravené kačacie prsia a necháme 15 minút odstáť pod pokrievkou.

  2. 2

    Kačacie prsia za ten čas pôsobením tepla uvoľnia do šošovice tuk a arómu. Potom ich vyberieme a šošovicu premiešame, aby z nej vyšla všetka para (nesmie byť rozvarená). Do menšieho kastróla dáme redukovanú teľaciu šťavu, ošúpaný kaleráb pokrájaný na 1 cm plátky a s priemerom asi 5 cm a zvyšný kaleráb nakrájaný na kocky (asi 5 mm x 5 mm). Varíme asi 4 minúty, potom pridáme mrkvu a pór a varíme ďalšie 3 minúty, kým kaleráb nie je úplne mäkký. Potom ho vyberieme a mrkvu s pórom necháme v šťave.

  3. 3

    Kačacie prsia prehriate zo šošovice položíme na plech, osolíme, okoreníme, vložíme do rúry s horným pečením vyhriatej na 85 °C a dopekáme asi 8 minút. Vtedy by už prsia mali byť po celom reze pekne ružové. Medzitým si v panvici rozpustíme maslo s 1 PL cukru, opečieme na ňom ošúpané jablká pokrájané na 1 cm plátky a povarený kaleráb.

  4. 4

    Nakoniec orestujeme na olivovom oleji kačaciu pečeň. Do kastróla s redukovanou teľacou šťavou s mrkvou a pórom vmiešame varenú šošovicu, prehrejeme a dochutíme soľou a čerstvo zomletým korením. Pri servírovaní naložíme šošovicu do stredu taniera, na ňu dáme plátok jablka a kalerábu, navrch nakrájané kačacie prsia a ozdobíme orestovanou kačacou pečeňou.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia