Pečené zemiaky
Pečené zemiaky

Pečené celé zemiaky „Hasselbacken“ s aioli omáčkou

Vojto Artz
prezident Zväzu kuchárov a cukrárov, šéfkuchár METRO, 20. augusta 2021
Pečené celé zemiaky „Hasselbacken“ s aioli omáčkou
Foto: Dušan Křístek
4
porcie
60 minút
príprava

Suroviny

12 ks stredne veľké oválne
120 g
Aioli omáčka:
2-3 ks
5-6 strúčikov
2-3 ks
z 1 citróna




Postup

  1. 1

    Zemiaky umyjeme, osušíme a urobíme do nich hlboké zárezy čo najtesnejšie pri sebe – asi 3 mm. Neprekrojíme ich úplne, musia zostať vcelku.

  2. 2

    Rozložíme ich do zapekacej nádoby vymazanej maslom. Každý potrieme roztopeným maslom, môžeme zájsť aj medzi zárezy. Vložíme do rozohriatej rúry a pečieme pri teplote 190-210 °C asi 40-50 minút podľa veľkosti zemiakov.

  3. 3

    Slaninu nakrájame na tenké rezance a opečieme na panvici dozlatista.

  4. 4

    Na aioli omáčku umyjeme zemiaky, osušíme, do 1/3 hĺbky zemiaka urobíme zárez a pečieme vcelku do mäkka asi 45 minút. Ešte teplé rozkrojíme a dužinu vydlabeme. Cesnak upečieme alebo konfitujeme v oleji do mäkka a pridáme ku zemiakom. Potom pridáme vaječné žĺtky, olej (namiesto žĺtkov a oleja môžeme použiť aj hotovú majonézu), citrónovú šťavu, osolíme a do hladka rozmixujeme. Dochutíme soľou, čerstvo namletým čiernym korením, prípadne ešte citrónovou šťavou.

  5. 5

    Upečené zemiaky servírujeme s aioli omáčkou posypané najemno nasekanou pažítkou a opraženou slaninou.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia