Pečené celé zemiaky „Hasselbacken“ s aioli omáčkou
prezident Zväzu kuchárov a cukrárov, šéfkuchár METRO, 20. augusta 2021
Foto: Dušan Křístek
porcie
príprava
Postup
-
1
Zemiaky umyjeme, osušíme a urobíme do nich hlboké zárezy čo najtesnejšie pri sebe – asi 3 mm. Neprekrojíme ich úplne, musia zostať vcelku.
- 2
Rozložíme ich do zapekacej nádoby vymazanej maslom. Každý potrieme roztopeným maslom, môžeme zájsť aj medzi zárezy. Vložíme do rozohriatej rúry a pečieme pri teplote 190-210 °C asi 40-50 minút podľa veľkosti zemiakov.
- 3
Slaninu nakrájame na tenké rezance a opečieme na panvici dozlatista.
- 4
Na aioli omáčku umyjeme zemiaky, osušíme, do 1/3 hĺbky zemiaka urobíme zárez a pečieme vcelku do mäkka asi 45 minút. Ešte teplé rozkrojíme a dužinu vydlabeme. Cesnak upečieme alebo konfitujeme v oleji do mäkka a pridáme ku zemiakom. Potom pridáme vaječné žĺtky, olej (namiesto žĺtkov a oleja môžeme použiť aj hotovú majonézu), citrónovú šťavu, osolíme a do hladka rozmixujeme. Dochutíme soľou, čerstvo namletým čiernym korením, prípadne ešte citrónovou šťavou.
- 5
Upečené zemiaky servírujeme s aioli omáčkou posypané najemno nasekanou pažítkou a opraženou slaninou.
Tiež pečené zemiaky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu