Pečené buchty so slivkovým lekvárom
foodblog Medové motúzy, 28. októbra 2023
Foto: Jana Štrbková
Najlepšie buchty na svete sú pečené, plnené domácim slivkovým lekvárom a posypané jemným práškovým cukrom. U nás doma je to odjakživa rovnaké. Mamina Zobraziť celý popisNajlepšie buchty na svete sú pečené, plnené domácim slivkovým lekvárom a posypané jemným práškovým cukrom. U nás doma je to odjakživa rovnaké. Mamina ich upečie a do pár hodín zmiznú. Každý chce ochutnať a takmer s istotou vždy zazvoní návšteva, ktorú nimi ponúkneme tiež. Myslím si, že už aj ja vo svojej domácnosti pečiem rovnako skvelé buchty. Preto sa s vami rada podelím o svoj recept.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
1 kg |
|
40 g |
|
100 g |
|
600 ml |
|
1/2 ČL |
|
2 ks |
|
200 g |
|
|
|
Na potretie: | |
50 g |
|
50 ml |
|
Plnka: | |
300 g (hustý) |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Do vlažného mlieka pridáme lyžičku cukru, rozdrobené droždie a zasypeme lyžičkou múky. Prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme vykysnúť kvások.
- 2
V inej mise spojíme preosiatu múku, zvyšný cukor, soľ, vajíčka, nastrúhanú citrónovú kôru a rozpustené schladené maslo. Potom pridáme kvások a všetko spolu dobre spracujeme na cesto. Najlepšie je cesto poriadne vypracovať rukami alebo použiť kuchynský robot s hákovým nadstavcom. Vymiesené cesto zakryjeme a na teplom mieste necháme aspoň 60 minút kysnúť.
- 3
Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, na pomúčenej doske ho rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm. Vyvaľkané cesto nakrájame na štvorce, do stredu každého dáme lyžičku lekváru. Rohy každého štvorca spojíme k sebe a vyformujeme buchty.
- 4
Každú buchtu dobre potrieme rozpusteným maslom a ukladáme ich do vymasteného pekáča tesne k sebe.
- 5
Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 20 až 25 minút dozlatista. Po upečení natrieme roztopeným maslom zmiešaným s rumom a dobre pocukrujeme.
Tiež pečené buchty:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu