Pečené buchty
Pečené buchty so slivkovým lekvárom
Autor receptu: redakcia
Najlepšie buchty na svete sú pečené, plnené domácim slivkovým lekvárom a posypané jemným práškovým cukrom.* U nás doma je to odjakživa rovnaké. Mamina ich upečie
a do pár hodín zmiznú. Každý chce ochutnať a takmer s istotou vždy zazvoní návšteva,
ktorú nimi ponúkneme tiež. Myslím si, že už aj ja vo svojej domácnosti pečiem rovnako
skvelé buchty. Preto sa s vami rada podelím o svoj recept.
30 ks porcií |
40 (+ kysnutie) minút príprava |
25 minút na 200 °C |
Postup
- Do vlažného mlieka pridáme lyžičku
cukru, rozdrobené droždie a zasypeme lyžičkou múky. Prikryjeme utierkou a na
teplom mieste necháme vykysnúť kvások.
- V inej mise spojíme preosiatu múku, zvyšný cukor, soľ, vajíčka, nastrúhanú citrónovú kôru a rozpustené schladené maslo. Potom pridáme
kvások a všetko spolu dobre spracujeme
na cesto. Najlepšie je cesto poriadne vypracovať rukami alebo použiť kuchynský
robot s hákovým nadstavcom. Vymiesené cesto zakryjeme a na teplom mieste necháme aspoň 60 minút kysnúť.
- Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, na
pomúčenej doske ho rozvaľkáme na
hrúbku asi 1,5 cm. Vyvaľkané cesto nakrájame na štvorce, do stredu každého dáme lyžičku lekváru. Rohy každého štvorca spojíme k sebe a vyformujeme
buchty.
- Každú buchtu dobre potrieme
rozpusteným maslom a ukladáme ich do
vymasteného pekáča tesne k sebe.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi
20 až 25 minút dozlatista. Po upečení
natrieme roztopeným maslom zmiešaným s rumom a dobre pocukrujeme.