Pečené buchty

Pečené buchty so slivkovým lekvárom

Autor receptu: redakcia

Najlepšie buchty na svete sú pečené, plnené domácim slivkovým lekvárom a posypané jemným práškovým cukrom.* U nás doma je to odjakživa rovnaké. Mamina ich upečie a do pár hodín zmiznú. Každý chce ochutnať a takmer s istotou vždy zazvoní návšteva, ktorú nimi ponúkneme tiež. Myslím si, že už aj ja vo svojej domácnosti pečiem rovnako skvelé buchty. Preto sa s vami rada podelím o svoj recept.

30 ks
porcií
40 (+ kysnutie) minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Do vlažného mlieka pridáme lyžičku cukru, rozdrobené droždie a zasypeme lyžičkou múky. Prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme vykysnúť kvások.
  2. V inej mise spojíme preosiatu múku, zvyšný cukor, soľ, vajíčka, nastrúhanú citrónovú kôru a rozpustené schladené maslo. Potom pridáme kvások a všetko spolu dobre spracujeme na cesto. Najlepšie je cesto poriadne vypracovať rukami alebo použiť kuchynský robot s hákovým nadstavcom. Vymiesené cesto zakryjeme a na teplom mieste necháme aspoň 60 minút kysnúť.
  3. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, na pomúčenej doske ho rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm. Vyvaľkané cesto nakrájame na štvorce, do stredu každého dáme lyžičku lekváru. Rohy každého štvorca spojíme k sebe a vyformujeme buchty.
  4. Každú buchtu dobre potrieme rozpusteným maslom a ukladáme ich do vymasteného pekáča tesne k sebe.
  5. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 20 až 25 minút dozlatista. Po upečení natrieme roztopeným maslom zmiešaným s rumom a dobre pocukrujeme.