Pečená sviečkovica na smotane fotorecept

tinca - fotkatinca, 13. februára 2011
Pečená sviečkovica na smotane (fotorecept)
Foto: tinca

Dnes som robila sviečkovú s malou zmenou a po mojom tak vyskúšajte, bola výborná.

5-6
porcií
90 minút
príprava
90 minút
na 200/180 °C

Suroviny

800 g
50 g
50 g
250 ml
500 ml, /zelenin./
1 ks
2 stručky
3 PL
2-3 PL
1/2 ks
200 g, /mrkva,petržlen,zeler,kúsok zázvoru/
1 PL
dľa chuti
Koreniny:
10 ks
5-6 ks
5-6 ks
2 ks




Postup

  1. 1

    Pripravíme si k receptu všetky suroviny.

    Pečená sviečkovica na smotane (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Odležanú sviečkovicu odblaníme, umyjeme, prešpikujeme prúžkami slaninky a osolíme. Na oleji opečieme mäso a to zo všetkých strán. Preložíme do pekáča, podlejeme cca 300 ml hovädzieho alebo zeleninového vývaru,pridáme koreniny, ja ich dávam do vajíčka a dáme piecť do rúry pri 200 st.C. Pečieme cca 1 hod.

    Pečená sviečkovica na smotane (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým si očistíme koreňovú zeleninu, ktorú postrúhame na hrubšom strúhadle. Do výpeku z mäsa pridáme maslo, orestujeme si najprv cibuľu a potom pridáme koreňovú zeleninu včetne cesnaku.

    Pečená sviečkovica na smotane (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po hodine pečenia pridáme k mäsu orestovanú zeleninu včetne 2 koliečok citróna aj s kôrou, prilejeme zvyšný vývar a pečieme najmenej ďalšiu 1/2 hod., proste aby bolo mäso mäkké.

    Pečená sviečkovica na smotane (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pristúpime k príprave sviečkovej omáčky. Mäso odložíme na teplé miesto /nekrájať hneď/. Asi 1/3 zeleniny necháme vcelku,ostatnú spolu so šťavou rozmixujeme a potom zmiešame. Z hnedého cukru si pripravíme karamel, ktorý vlejeme do zeleninového základu. Pridáme šľahačkovú smotanu /mne najviac chutí/,prevaríme a nakoniec doladíme chuť citrónovou šťavou,soľou a cukrom. Nezahusťovala som, nebolo potrebné, hustota omáčky bola akurát.

    Pečená sviečkovica na smotane (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pripravila som si doma ja knedľu od @Violenka, ktorý pridala na verechu. http://varecha.pravda.sk/recepty/najuzasnejsia-zemlova-knedla/3124-recept.html . Bola fakt výborná.

    Pečená sviečkovica na smotane (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Naporcujeme si mäso a podávame preliate omáčkou so žemľovou knedľou a s brusnicovým kompótom. Želám dobrú chuť !

    Pečená sviečkovica na smotane (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

cica2
ďakujem za skvelý receptík je aj pekný fotopostup...kk:))...už sa teším kedy ju vyskúšam:)
cica2
tak včera som si receptík naštudovala a idem práve do mesta pokúpiť suroviny a vyskúšať:) Dúfam že sa mi tak krásne vydarí ako vám:) Môj manžel a syn velmi ľúbia sviečkovú, tak som zvedavá na ten môj výtvor a chcem vyskúšať aj tú žemľovú knedlu...prajem pekný dník:)
oblizprst
Moja sesternica Janka z Liberca takto robí sviečkovú a poviem vám, že chutí vynikajúco!
tatranka
Vierka veľmi pekný a klasický recept,tak ako sa má naozaj sviečkovica robiť.Robím ju podobne.S malými obmenami.
wegar
Takto sa má pripravovať každé pečené mäso, najprv sprudka opiecť na panvici a potom do pekáča, ostane šťavnaté. Kedysi gazdinky nakladali sviečkovú so zeleninou vopred, nechali odležať a potom opiekli.
sovka62
Takým spôsobom robila mama, takým robím aj ja. Prudko opečená a potom v rúre dusená hovädzina je najlepšia. Tak robím napr. aj štefanskú pečienku.
jarunka
Ja ju tiez tak robim, niekedy aj nakladam. Tu knedu sa uz davno chystam urobit. Doteraz som robila len kysnutu na pare.
tinca
@wegar moja mmaina tiež dávala najprv do pácu, je to zdlhavejšie,ale má to význam, ja pre krátkosť času som to nerobila. @sovka robím tak, ako ma mamina naučila,máš pravdu takáto je výborná,hostia si dajú vždy pridať. @cica2 daj vedieť ako sa ti vydarila, som zvedavá !!
cica2
@tinca , prišla som sa poďakovať za supér a výborný receptík, sviečková u nás doma zožala úspech, velmi nám chutila a budem už len podľa vášho receptíku robievať:D A velmi sa teším že sa mi vydarila, aj manžel ma pochválil, tak ešte raz vám krásne ďakujem:)))...dala by som aj foto ale do komentárov sa to nedá, že?....a robila som aj tú žemľovú knedlu ale podľa receptíku čo dala @Bejda7 :))....júúúúj taká som happy :)))
cica2
@tinca , dneska som ju opakovane robila, veľmi nám chutí:))....tak skúsim dať ešte aj foto, hádam sa mi tentoraz podarí....

cica2
jupííííí, tak sa mi to konečne podarilo :))))
violetacamorova
Krásna sviečková, my sme pečenú nerobili nikdy, ale raz nám ju robil tu v SCO kamarát na svoje narodeniny a hojne svoju prácu zalieval whisky, tak sa mu nepodarila, tak krásne ako tebe, ale táto pečená musí chutiť výborne ukladám si ju a niekedy vyskúšam, aj ten karamel jej dodá super chuť!
idka12
Dnes som robila sviečkovú podľa Vášho receptu. Rodina bola s toho vedľa olizovali si aj prsty na nohách . Už som robila pečenú sviečkovú ale nikdy som do nej nepridávala karamel, ale je to perféktný nápad je oveľa chutnejšia . Ďakujem za perfektný recept už ho mám uložený a iný po dnešnej skúsenosti ani robiť nebudem . :-))
tinca
@idka12 ďakujeeem, je s ňou viac babračky, ale a stojí za to. Teší ma,že chutilo:)
bejgi
každý robí sviečkovú po svojom, ale @Tinca , úžastná žemľová domáca knedľa, už niekoľko krát mi poslúžil tvoj recept, ďakujem :)
cica2
@tinca moji chlapi už inú sviečkovú nechcú, takže u nás, sa už robieva podľa tvojho receptu, velmi nám chutí a vždy musím spraviť aj tie žemľové knedle :-))....musím si už tento recept vytlačiť, len sa nám minula farba...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia