Foto: tinca
Dnes som robila sviečkovú s malou zmenou a po mojom tak vyskúšajte, bola výborná.
porcií
príprava
na 200/180 °C
Suroviny
800 g |
|
50 g |
|
50 g |
|
250 ml |
|
500 ml, /zelenin./ |
|
1 ks |
|
2 stručky |
|
3 PL |
|
2-3 PL |
|
1/2 ks |
|
200 g, /mrkva,petržlen,zeler,kúsok zázvoru/ |
|
1 PL |
|
dľa chuti |
|
Koreniny: | |
10 ks |
|
5-6 ks |
|
5-6 ks |
|
2 ks |
|
Postup
-
1
Pripravíme si k receptu všetky suroviny.
-
2
Odležanú sviečkovicu odblaníme, umyjeme, prešpikujeme prúžkami slaninky a osolíme. Na oleji opečieme mäso a to zo všetkých strán. Preložíme do pekáča, podlejeme cca 300 ml hovädzieho alebo zeleninového vývaru,pridáme koreniny, ja ich dávam do vajíčka a dáme piecť do rúry pri 200 st.C. Pečieme cca 1 hod.
-
3
Medzitým si očistíme koreňovú zeleninu, ktorú postrúhame na hrubšom strúhadle. Do výpeku z mäsa pridáme maslo, orestujeme si najprv cibuľu a potom pridáme koreňovú zeleninu včetne cesnaku.
-
4
Po hodine pečenia pridáme k mäsu orestovanú zeleninu včetne 2 koliečok citróna aj s kôrou, prilejeme zvyšný vývar a pečieme najmenej ďalšiu 1/2 hod., proste aby bolo mäso mäkké.
-
5
Pristúpime k príprave sviečkovej omáčky. Mäso odložíme na teplé miesto /nekrájať hneď/. Asi 1/3 zeleniny necháme vcelku,ostatnú spolu so šťavou rozmixujeme a potom zmiešame. Z hnedého cukru si pripravíme karamel, ktorý vlejeme do zeleninového základu. Pridáme šľahačkovú smotanu /mne najviac chutí/,prevaríme a nakoniec doladíme chuť citrónovou šťavou,soľou a cukrom. Nezahusťovala som, nebolo potrebné, hustota omáčky bola akurát.
-
6
Pripravila som si doma ja knedľu od @Violenka, ktorý pridala na verechu. http://varecha.pravda.sk/recepty/najuzasnejsia-zemlova-knedla/3124-recept.html . Bola fakt výborná.
-
7
Naporcujeme si mäso a podávame preliate omáčkou so žemľovou knedľou a s brusnicovým kompótom. Želám dobrú chuť !
Diskusia k receptu