Pečená sviečkovica na smotane (fotorecept)

Autor receptu: tinca

Dnes som robila sviečkovú s malou zmenou a po mojom tak vyskúšajte, bola výborná.

5-6
porcií
90 minút
príprava
90 minút
na 200/180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si k receptu všetky suroviny.
  2. Odležanú sviečkovicu odblaníme, umyjeme, prešpikujeme prúžkami slaninky a osolíme. Na oleji opečieme mäso a to zo všetkých strán. Preložíme do pekáča, podlejeme cca 300 ml hovädzieho alebo zeleninového vývaru,pridáme koreniny, ja ich dávam do vajíčka a dáme piecť do rúry pri 200 st.C. Pečieme cca 1 hod.
  3. Medzitým si očistíme koreňovú zeleninu, ktorú postrúhame na hrubšom strúhadle. Do výpeku z mäsa pridáme maslo, orestujeme si najprv cibuľu a potom pridáme koreňovú zeleninu včetne cesnaku.
  4. Po hodine pečenia pridáme k mäsu orestovanú zeleninu včetne 2 koliečok citróna aj s kôrou, prilejeme zvyšný vývar a pečieme najmenej ďalšiu 1/2 hod., proste aby bolo mäso mäkké.
  5. Pristúpime k príprave sviečkovej omáčky. Mäso odložíme na teplé miesto /nekrájať hneď/. Asi 1/3 zeleniny necháme vcelku,ostatnú spolu so šťavou rozmixujeme a potom zmiešame. Z hnedého cukru si pripravíme karamel, ktorý vlejeme do zeleninového základu. Pridáme šľahačkovú smotanu /mne najviac chutí/,prevaríme a nakoniec doladíme chuť citrónovou šťavou,soľou a cukrom. Nezahusťovala som, nebolo potrebné, hustota omáčky bola akurát.
  6. Pripravila som si doma ja knedľu od @Violenka, ktorý pridala na verechu. http://varecha.pravda.sk/recepty/najuzasnejsia-zemlova-knedla/3124-recept.html . Bola fakt výborná.
  7. Naporcujeme si mäso a podávame preliate omáčkou so žemľovou knedľou a s brusnicovým kompótom. Želám dobrú chuť !