Pečená krkovička, dusená kapusta, knedle fotorecept
Foto: kukulienka71
Aj keď mám toto jedlo medzi najobľúbenejšími a môžem ho jesť kedykoľvek, na chuť mi prichádza práve s príchodom zimy.
porcií
príprava
na 250-180 °C
Suroviny
9 ks plátky |
|
5 strúčiky |
|
1 ks (veľká) |
|
|
|
|
|
|
|
2 PL |
|
Na kapustu: | |
1 ks |
|
3 PL |
|
4 PL |
|
2 ČL |
|
|
|
|
|
Na knedľu: | |
400 g |
|
2 dcl (vlažné) |
|
20 g |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
Postup
-
1
Krkovičku som mala pokrájanú na rezne hrubé asi 1,5 cm. Okorenila som ich a nechala takto stáť 2 hodiny. Na horúcej masti som ich z oboch strán prudko opiekla a vybrala na tanier. Rúru som už predhrievala na maxime. Do masťou vymazanej jenskej misy som naplátkovala očistený cesnak aj cibuľu,na tento základ som naložila z oboch strán osolené mäso, naliala aj výpek z opekania a dala misu do rúry na 250°C na cca desať minút.
-
2
Cesto na knedle som zarobila tentoraz z hladkej múky. Do vlažného osladeného mlieka som nadrobila droždie, nechala ho vzísť, potom som ho naliala do osolenej múky, vypracovala cesto a nechala som ho na teplom mieste kysnúť asi 40 minút.
-
3
Misu s mäsom v rúre som zakryla alobalom a teplotu stiahla na 180 °C, takto bez podlievania som ho dusila vo vlastnej šťave približne 45 minút. V polovici dusenia som mäso poobracala.
- 4
Hlávkovú kapustu som pokrájala na tenké rezance a osolila ju. Na oleji som nechala skaramelizovať cukor, nasypala som na neho pokrájanú kapustu, okorenila mletou rascou, a zakryté nechala dusiť na miernom ohni do úplného zmäknutia. Občas treba premiešať. Keď bola hotová, dochutila som ju octom.
- 5
Cesto na knedle pekne vykyslo, na pomúčenej podložke som ho rozdelila na dve časti, tie som premiesila, sformovala na podlhovasté knedloidné šúlky a nechala kysnúť ešte 15 minút. Potom som ich parila po jednom na dierkovanej podložke nad vriacou vodou po 25 minút. Po vybratí ich treba popichať špáradlom, aby z nich unikla para a krájať zásadne až po ochladnutí.
- 6
Mäso už bolo skoro hotové, zliala som z neho väčšinu šťavy a prepasírovala ju do rajničky. Ochutená bola výborne. Misu s mäsom som vrátila do rúry a pridala grády na hornom grile, aby chytilo farbu. Onedlho sa už pekne červenelo:-)
- 7
Už som len naložila na taniere a mohli sme obedovať.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 4
P.S. Mas odpoved na dnesny Mail :-)
To je potešujúca správa, že chutilo, ďakujem veľmi pekne za milú odozvu a prajem príjemný zvyšok víkendu. U nás leje a je zimisko.