Pečená kačička, najlepšia kapusta na svete a lokše,ktoré som robila prvý krát fotorecept

renettka - fotkarenettka, 10. apríla 2011
Pečená kačička, najlepšia kapusta na svete a lokše,ktoré som robila prvý krát (fotorecept)
Foto: renettka

Najfajnovejšie papanie na svete..kačička bola mäkučká..len prsty oblízať,k tomu kapustička ako od mamičky a lokše..robili sme ich prvý krát,ale boli geniálne :-)

4
porcie
160 minút
príprava
120 minút
na 180 °C

Suroviny

3 kg
4-5 strúčikov
1 kg
2 ks
1 kg
350 g
2 PL
3 PL
1 čl
1 čl
1 dcl
2-3 PL




Postup

  1. 1

    Kačku dôkladne umyjeme,zbavíme aj prebytočného operenia.Naporcujeme na jednotlivé dieliky. Nasolíme,okoreníme a poukladáme do pekáča.Podlejeme trošíčkou oleja..kačka je dosť mastná,pustí si svoju šťavu.Pridáme nakrájaný cesnak.Dáme piecť do predhriatej rúry.(zakryté)

    Pečená kačička, najlepšia kapusta na svete a lokše,ktoré som robila prvý krát (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým sa nám kačička pečie,pripravíme si kapustu.Nakrájame cibuľu a dáme opražiť na trošku oleja.Pridáme 2 lyžičky kryštálového cukru a necháme jemne skaramelizovať.

    Pečená kačička, najlepšia kapusta na svete a lokše,ktoré som robila prvý krát (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme kapustu nakrájanú na rezance.Osolíme,okoreníme,posypeme rascou a podlejeme vodou.Prikryté dusíme.Keď je už takmer hotová pridáme ocot podľa chuti a necháme ešte chvíľu prevrieť.

    Pečená kačička, najlepšia kapusta na svete a lokše,ktoré som robila prvý krát (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kým sa pečie kačička a dusí kapusta dokážeme ovládať svoje chuťové poháriky,uvaríme si zemiaky v šupke. Očistíme a na doske popučíme,pridáme soľ a múku podľa potreby.Vypracujeme krásne hladké,nelepivé cesto.

    Pečená kačička, najlepšia kapusta na svete a lokše,ktoré som robila prvý krát (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nakrájame na kúsky a každý vyvaľkáme na pomúčenej doske na veľkosť pekáča.Pečieme bez oleja.Prebytočnú múku z času na čas oprášime,aby sa nám nepripaľovala .

    Pečená kačička, najlepšia kapusta na svete a lokše,ktoré som robila prvý krát (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na tanieri prelejem lokše výpekom z kačky.A už len naservírujeme s kapustou a do chrumkava upečenou kačkou.Je to dokonalá harmónia chutí..určite si pochutíte :-)

Diskusia k receptu

cica2
júúúj či by som si dala zajtra na obed, krásny recept!
dajanca
hmmmm...nemám slov... o tých lokšiach sa mi bude asi aj snívať.... :-)
evanaaa
Aj my sme mali včera kačku, ale vcelku, to ma ani nenepadlo, že by som ju mohla porcovať ešte pred pečením, možno inokedy. Ale prečo si ju podliala olejom, stačí len trocha vody, masť si pustí, aj keď je chudá, ako tá moja. Aj kapustu som dusila, ale bielu. Máme aj na dnes.
renettka
evanaa ...no ani neviem prečo som podliala olejom,ale ozaj len pár kvapkami..asi zvyk :-)
marta23
Zišiel by sa taký malý kurz pravopisu pre nás,Varechárov. Napr. v 6.páde je na konci slova len e alebo i, nikdy nie y.Teda: na deke, v žene, o polievke alebo na tanieri, v chlapovi, o stroji.
evusik
@marta23 asi sa niekomu nebude páčiť (tak ako vždy) že poukazuješ na pravopisné chyby, ale mne sa to celkom páči.... ja tiež leziem na nervy vlastným deťom keď im kritizujem chyby a hovorím im, že písomný prejav je ich vizitka.... bohužiaľ sa dnes nato akosi zabúda...
ja si myslím, že ak niekto slušne upozorní na chyby tak je to v poriadku, učíme sa variť tak sa občas môžeme podučiť aj v inom - je to v rámci dobrej veci :-)
evusik
no s tých príkladov by si veru poskladala všeličo :-)) čo tebe dievča chodí po rozume ??? :-)))
lucylee
@evusik keby sa na chyby poukazovalo vo všetkých receptoch, kde sú a nie iba v niektorých....
marta23
Ďakujem za ochranu, napísala som, že nám, Varechárom, chýba taký kurz. Myslela som nás, všetkých, nielen starších ale aj mladších. Stane sa niekedy, že aj profesor sa pomýli ale nemalo by to byť vo verejnom a dôležitom texte. A tento text na Vareche je predsa pre nás dôležitý. Je to aj o úcte k nám, čítajúcim. Medzi časté chyby na Vareche patrí aj prvý pád množ.čísla prídavného mena. Tam je tiež e, é alebo i, í: kolosálne, vyprážané alebo kritizovaní a vynikajúci. Na Googli existuje kontrola pravopisu. Kto sa chce podučiť takýmto základom pravopisu a zároveň etiky nielen na nete, ten sa neuráža.
michsamant
@evusik obcas mam take male rohy na hlave..a kozie to nebudu :)))) ale ako vidim, nebudem v tom sama, lebo kazdy si dokaze poskladat, kam som tym mierila :)))
evusik
@janger si ma zabila :-))) jasné že tam má byť z - ach tá rýchlosť, tá rýchlosť :-)))
marta23
Táto diskusia k pečenej kačke nemá chybu. Zasmiala som sa aj ja. Ved to nebolo cielené na tento recept, len vo všeobecnosti. Tie moje ďalšie príklady slov sú už vyhovujúce? Asi nemám takú bujnú fantáziu ale mne tie slová ako príklad, pripadajú OK.
evusik
@lucylee viem že to asi nie je najšťastnejší nápad poukazovať na pravopisné chyby, väčšina asi povie že je to stránka o varení a majú pravdu... veľa je tu takých čo sú roky za hranicami a pravopis už pozabúdali, mnohí sa jednoducho preklepnú a mnohí jednoducho pravopis neovládajú lebo mali štvorku zo slovenčiny - to im ale vôbec nebráni byť vynikajúcimi kuchármi-kami. Kde nájsť zlatú strednú cestu kedy upozorniť a kedy nie? tak to teda neviem... aj keď mne to nevadí, človek sa učí celý život .-)
marienka44
@Renettka ,vzdy pecies naporcovanu kacicu, hus alebo si to len prvykrat vyskusala. Vzdy sa pecie cela, ale aj ja to takto vyskusam. :-)
sovka62
Ja viem, že každá líška svoj chvost chváli. Kedysi som robievala červenú kapustu tak ako ty, ale to len kým som neochutnala inú. Skús sa pozrieť na môj recept Dusená červená kapusta s jablkami. Ak ju raz ochutnáš, budeš vedieť, ktorá je najlepšia na svete.
martin58
marienka44 , Kde je prosím napísané že sa kačka a hus musí piecť v celku?Je to somarina ktorá ja strašne zaužívaná.Je to úplne jedno či ju naporcuješ alebo pečieš v celku.Naporcovaná je možno ešte lepšia lebo sa tak nevysuší.
martin58
@marta23 Vôbec netuším prečo sa tu rieši tak strašne rozsiahlo pravopis.Myslel som si že táto stránka je o varení a nie o tom kto spravil akú pravopisnú chybu.Vidno že nemáte čo robiť len dôkladne kontrolovať pravopisné chyby.
marta5
Skvelý recept,moj syn miluje pečenu kačku s červenou kapustou,ked príde iste mu upečiem.Ked som od manželovej mamky dostavala krmenu kačicu,poradila mi svoj recept a robila to len osolenu ,naporciovanu ,podliatu pol l.vody.Ked zmakla,pripiekli sme ju prošku,pustila šťavu a bola fantastiská.Skušala som to s kupenej,no rozvarila sa,nešlo to.Ospravedlnujem sa na klavesnici som nenášla dlhé u,d s makčenom ani a s dvojbodkou,učime sa a zomrieme nie najmudrejši.Je milé podeliť sa niečim dobrým a pekným.Dakujem.Myslím,že si rozumieme.
terik
Tento recept vyzerá fantasticky, ja to robievam tiež, v polovičke pečenia polejem kačicu červeným vínom, je taká chutnejšia.
Do kapusty robievam karamel, ale zvlášť v kastroliku, zalejem vodou a tak prilejem ku kapuste aj tu dávam asi deci červeného vína. Ale ináč super to aj vyzerá.
jeanine
podľa Vášho receptu som robila kapustičku a mali ste pravdu, je naozaj výýýborná :) všetkým chutila a to som ju robila prvý krát. teraz sa robí opäť podľa tohto receptu, ktorý už mám v KK :) Ďakujem
pivonka
Kapustu robím tak, že na oleji trochu opražím cibuľu, pridám cukor a ďalej smažím, kým nevidím, že sa cukor karamelizuje. Ďalej robím ako @Sovka , s jablkami. Delia Smiht dáva kľukvu, to som ešte neskúšala. Kačicu som doteraz piekla vcelku, ale asi sa ľahšie porcuje surová, tak najbližšie skúsim podľa teba.
sisinka131
Keď robím kačku, tak si počkám /ak nemám/ na masť, čo pustí a až potom robím na nej kapustu, tiež zkaramelizujem cukor, pridám cibuľu a kapustu, je hotová za 15-20min. Kačku pred koncom asi 15min podlejem s asi dcl. červeným vínom, v ktorom som rozmiešala lyžicu medu a cesnak...Koža ostane chrumkavá a všetkým chutí!
frona
Ja mám tiež v mrazničke kačky k Vianociam....budem ich piecť len tak prírodne....soľ,rasca a voda. Na koniec polejem troškou mlieka,aby bola chrumkavá a pekne červenkastá. Mňam...ale aj túto by som veru ochutnala. Som dosť konzervatívna, tak sa bojím nové recepty skúšať, keď mám nejaký zaužívaný...Myslím si, že by nám to nechutilo. A za to sa niekedy na seba hnevám.....
anina43
neuveríte, ale často sa mi stáva, že to čo mienim variť, objaví s na vareche. volala mi nevesta, že nečakane ide do práce a mám variť pre nich obed : pečenú kačku, kapustu a mäs. polievku. Kačka je porcovaná, iba posolím, trošku posypem celou rascou, uložím do sáčku na pečenie mäsa, sáčok zatvorim na samom konci, vložím do pekáča a pečiem najprv 10 min. pri 200 st. C a potom znížim teplotu na 180 st. C ešte 50 min. keď mäso dostane peknú farbu, sáčok rozstrihnem /opatrne , aby ste sa nepopálili horúcou parou zo sáčku, oblejem výpekom a ešte nechám otvorené dopiecť do chrumkava. Mäsko býva šťavnaté, mäkkulinké a chutné, lebo sa pečie vo vl. šťave a masti. Po otvorení sáčku treba skúsiť, či je mäkké, ak náhodou nebude, tak ho dopečieme do mäkka, no mne sa to ešte nestalo. Minulý týždeň som v takom sáčku na pečenie mäsa piekla plnku do kuraťa, krásne sa upiekla a bola fantastická , ako koláč. v jednom sáčku som piekla kuracie štvrte posypané gril. korením a vopred osolené, v druhom plnku, obed bol vynikajúci, odporúčam
frenkyjoe
Asi pôjdem niekam na husacinu alebo kačacinu, chystám sa spraviť niečo podobné asi tri týždne, ale vždy mi do toho niečo príde. Teraz ste ma s receptom zas vydráždili.
hubata
Ak si kapustu nakrájate a posolíte už večer bude chutnejšia, netreba ju tak dlho dusiť, lebo rýchlo zmäkne. Týka sa to hlavne červenej kapusty ktorá je tvrdšia. Kačko-zelo-lokšo je proste klasika a každému sa s ňou vždy človek zavďačí. No a lokše sú dobré aj keď sa preženú po posledných zbytkoch čo zostali na plechu po kačici.......
bojar
kašlem na pravopisné cvičenie!!!!!!!!!
recept sa mi páči, čo páči je úžasný vyskúšam.
yner
ďakujem za recept,varila som ho v neďeľu na synove narodeniny a veľmi všetkým chutil :-)
zlatusik
Ja kačku alebo hus pečiem až ked nasolená a to poriadne, odstojí v chladničke 12 až 24 hod. potom ju opláchnem v mlieku popichám vidličkou a dám piecť do vyhriatej rúry. Pustí masť, ktorú zlejem a máme po stuhnutí na chlieb s kačacou, alebo husacou masťou. Hus alebo kačka sa krásne upečie do chrumkava, môžeme ju ešte potrieť mliekom, že je upečená vidíte, ked´sa mäso sťahuje z nožičiek.Je nevysušená, lebo soľ zadžiava vodu odporúčam vyskúšať. A čo sa týka langošov ja ich robím tak ako ked´pripravujete zemiakové pyré, čiže zemiaky pretlačiť, soľ, mlieko, maslo vymiešať a pridať hladkú múku,urobiť bochník ktorý rozvaľkáme na tenko a piecť na suchej platni.Na ne použijem tú masť, ktorá sa vyškvarila.Tieto langoše sú v jednej nemenovanej reštaurácii pomenované po mne. Majú úspech.A kapustu varím tiež na karameli.
wegar
Na prvej fotke je kačica posypaná čímsi červeným - paprikou alebo grilovacím korením? Ako @zlatusik kačicu aj hus solím večer a namiesto pečenia konfitujem - na 100-110°C aspoň štyri hodiny prikrytú a potom zvýšim teplotu a dopekám odokrytú, aby sa spravila chrumkavá kôrka. Cesnak nedávam, to iba na pečené bravčové.
Lokše pečiem na liatinovej platni alebo liatinovej panvici. Nasucho na teflónovej to nie je zdravé.
renettka
wegar..to červené je paprika:) A každý pečieme kačičku ako nám chutí..Panvica na lokše je liatinová..nie teflónová :D
babucenka
Milá renettka,krásny recept,výborné jedlo.Robím to podobne ako ty,vždy naporcovanú kačičku-najnovšie som dokonca z drobkov a chrbta urobila fantastickú polievku a prsia,stehná a krídla som robila vo woku s pomarančovou marmeládou,k tomu červenú kapustu z Lídla a lokše ako ty,takže máte všetci pravdu-je šikovnica
masi
Ahojte, ja do červenej kapusty ešte pridávam šťavu z 1 alebo 2 pomarančov. Výborne zjemní chuť kapusty. Inak karamel, kapusta, soľ, rasca, podľa chuti ešte ocot, cukor, červené víno a šťava z pomarančov alebo mandariniek.
strelka
Podla tohto receptu robievam uz dlho lokse a su vyborne. Aj zajtra budeme mat s kacickou.