Pečená Hokkaido tekvica trošku inak (fotorecept)
Autor receptu: tizian1cat
Je jeseň, čas tekvíc, či už vydlabaných na okne alebo chutne pripravených na tanieri. A keďže v posledných týždňoch to bolo so strážením ručičky na váhe všelijaké, tak dnes bude sviatočný obed trošku inak a hlavne zdravo.
4 porcie |
15 minút príprava |
45 minút na 190 °C |
Postup
- Umyjeme si tekvicu, prerežeme na polovicu, vydlabeme jadierka a mäkkú vnútornú časť okolo jadierok a každú polovicu rozrežeme ešte na 4 časti.
- Zmiešame šťavu z jedného citróna, pridáme bylinkovú soľ, čerstvo pomleté farebné korenie a touto zmesou dobre potreme vnútorné strany tekvicových častí.
- Tekvice poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a medzitým si zapneme rúru na 190st.C.
- Sušenú šunku alebo prerastenú slaninku nakrájame na drobné kocky.
- Nahrubo posekáme zmes orieškov...
- ...a takisto zmes brusníc a sušených rajčín.
- Na panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme kocky sušenej šunky , premiešame a hneď vypneme. Pridáme nakrájanú červenú cibuľu, zmes orieškov a sušených rajčín s brusnicami.Premiešame a spojíme strúhankou.
- Zmesou naplníme nachystané štvrťky tekvice, posypeme pažítkou.
- Na plech pod tekvice-na papier na pečenie - nalejeme cca 150ml vody.Dáme do rúry piecť na 25 minút pri teplote 190st.C.
- Po 25 minutách vyberieme plech z rúry, na plnku voľne položíme štvorčeky alobalu, aby nám plnka celkom nesčernela a dáme do rúry ešte na 20-25 minút.
- Hotové tekvičky sú mäkkučké a krásne voňavé. Počas poslednej fázy pečenia si zmiešame nakrájanú červenú cibuľu, nakrájaný ľadový šalát a rukolu vo väčšej mise. Na dressing zmiešame kyslu smotanu s nastrúhaným aromatickým syrom (ja som použila kozí tvrdý syr), dochutíme citrónovou šťavou, soľou, mletým čiernym korením a môžme pridať aj trošku cesnaku ( ale aby neprehlušil arómu syra).
- A potom už len poprajeme dobrú chuť. Muž si k tomu dal ešte pečené morčacie stehno, aby sa vraj žalúdok nezľakol toľkého zdravého jedla....:-)))