Patlıcan söğürme - baklažánový šalát
Autor receptu: nazarboncuk
Pod krkolomným názvom (čítaj "patlidžan soúrme") sa skrýva šalát z pečených baklažánov, papriky a paradajok z oblasti Gaziantep. Výborný teplý ale aj studený. V mnohých variantoch sa s ním môžete stretnúť v stredozemnej či arabskej kuchyni.
4 porcie |
20 minút príprava |
60 minút na 180 °C |
Postup
- Baklažány umyjeme, niekoľkokrát nožom prepichneme a uložíme do zapekacej nádoby. Pečieme v rúre do mäkka, podľa veľkosti baklažánov asi 45 - 60 minút.
Po upečení ich necháme mierne vychladnúť, ošúpeme a dužinu preložíme do väčšieho sitka aby z nich vytiekla tekutina.
- Medzitým na olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, nasekaný cesnak a na kocky nakrájanú papriku. Opekáme asi 10 minút. Môžeme ochutiť paprikovou pastou.
Paradajky ošúpeme a nakrájame na menšie kocky. Pridáme k cibuli, osolíme a dusíme na miernom ohni ďalších 10 minút.
- Baklažán vyberieme zo sitka, nakrájame, alebo lepšie povedané nasekáme dužinu.
Pridáme do hrnca, premiešame, prehrejeme, prípadne ochutíme soľou a chilli paprikou /pull biber/.
Odstavíme z ohňa a nakoniec vmiešame nasekanú petržlenovú vňať. Môžeme podávať teplé, ale oveľa lepšie chutí vychladené.
- Tip: ak máte možnosť baklažány a radšej ako v rúre opečte na plynovom horáku alebo ešte lepšie na grile. Šalát bude ešte lepší. Chuť grilu pekne supluje aj údená mletá červená paprika.