Patlıcan söğürme - baklažánový šalát

Autor receptu: nazarboncuk

Pod krkolomným názvom (čítaj "patlidžan soúrme") sa skrýva šalát z pečených baklažánov, papriky a paradajok z oblasti Gaziantep. Výborný teplý ale aj studený. V mnohých variantoch sa s ním môžete stretnúť v stredozemnej či arabskej kuchyni.

4
porcie
20 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Postup

  1. Baklažány umyjeme, niekoľkokrát nožom prepichneme a uložíme do zapekacej nádoby. Pečieme v rúre do mäkka, podľa veľkosti baklažánov asi 45 - 60 minút. Po upečení ich necháme mierne vychladnúť, ošúpeme a dužinu preložíme do väčšieho sitka aby z nich vytiekla tekutina.
  2. Medzitým na olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, nasekaný cesnak a na kocky nakrájanú papriku. Opekáme asi 10 minút. Môžeme ochutiť paprikovou pastou. Paradajky ošúpeme a nakrájame na menšie kocky. Pridáme k cibuli, osolíme a dusíme na miernom ohni ďalších 10 minút.
  3. Baklažán vyberieme zo sitka, nakrájame, alebo lepšie povedané nasekáme dužinu. Pridáme do hrnca, premiešame, prehrejeme, prípadne ochutíme soľou a chilli paprikou /pull biber/. Odstavíme z ohňa a nakoniec vmiešame nasekanú petržlenovú vňať. Môžeme podávať teplé, ale oveľa lepšie chutí vychladené.
  4. Tip: ak máte možnosť baklažány a radšej ako v rúre opečte na plynovom horáku alebo ešte lepšie na grile. Šalát bude ešte lepší. Chuť grilu pekne supluje aj údená mletá červená paprika.