Mandľovo-ricottový koláč bez lepku s čučoriedkami fotorecept
Foto: novalim
Ricotta v Taliansku je asi taký istý národný poklad ako tvaroh na Slovensku. V našom dnešnom recepte sme použili práve ten
taliansky. Ricotta Zobraziť celý popisRicotta v Taliansku je asi taký istý národný poklad ako tvaroh na Slovensku. V našom dnešnom recepte sme použili práve ten
taliansky. Ricotta v kombinácii s mandľami a čučoriedkami v krehkom bezlepkovom ceste z našej zmesi Promix UNI vás očarí
natoľko, že si tento dezert určite zaradíte do svojho obľúbeného zoznamu. Ak práve nemáte ricottu po ruke, pokojne použite
náš krémový tvaroh. Dobrú chuť.
Zdroj: www.novalim.sk
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Na cesto: | |
300 g |
|
90 g |
|
90 g |
|
1/2 ČL (alebo extrakt) |
|
2 ks |
|
1 bal. |
|
štipka |
|
Na plnku: | |
500 g (alebo krémový tvaroh) |
|
100 g |
|
1 ks |
|
1 ČL (alebo extrakt) |
|
štipka |
|
200 g |
|
50 g mleté |
|
Na posypanie: | |
|
|
|
Postup
-
1
Pripravíme si cesto. Maslo spolu s cukrom a vanilkovou pastou vyšľaháme v mise do nadýchanej peny. Po jednom postupne zašľaháme vajcia.
-
2
Pridáme preosiatu múku, kypriaci prášok a soľ.
-
3
Vypracujeme hladké cesto, zabalíme ho do potravinovej fólie a odložíme aspoň na 30 minút do chladničky. Medzitým si spravíme plnku. V mise zmiešame všetky prísady okrem čučoriedok na hladkú hmotu. Môžeme jemne prešľahať metličkou alebo elektrickým robotom.
-
4
Odpočinuté cesto rozdelíme na pomúčenej doske na jednu a dve tretiny. Väčšiu časť vyvaľkáme na papieri na pečenie ako prvú do tvaru obdĺžnika.
-
5
Cesto aj s papierom opatrne prenesieme do chlebíkovej formy s rozmermi približne 10x30 cm. Zatlačíme prstami ku krajom a na dno formy, aby bolo všade rovnomerné. Po okrajoch formy by malo siahať do výšky asi 5 cm. Cesto po bokoch orežeme, aby malo rovnakú výšku a pekný tvar. Poprepichujeme vidličkou.
-
6
Na pripravené cesto vylejeme plnku a do nej pozatláčame umyté a osušené čučoriedky. Na vrch položíme zvyšnú vyvaľkanú tretinu cesta a prstami po okrajoch spojíme, aby sa obe časti cesta uzavreli a plnka nevytiekla.
-
7
Povrch koláča teraz bohato posypeme mandľovými lupienkami a mierne aj práškovým cukrom. Dáme do rúry vopred vyhriatej na 180 °C. Pečieme približne 40 minút, kým bude plnka vo vnútri mierne tuhá a cesto na povrchu zlatisté.
-
8
Po upečení necháme vychladnúť vo forme, potom aj s papierom opatrne vyberieme a ideálne necháme ešte aspoň 30 minút vychladiť aj v chladničke, aby sa koláč lepšie krájal.
Diskusia k receptu