Pasta alla Norma (cestoviny s paradajkovou omáčkou a baklažánom)
mesačník Varecha, dnes 14:00

Foto: Shutterstock
Jedna zo sicílskych kulinárskych klasík. Názov dostala po rodákovi z Catanie, Vinzenzovi Bellinim, ktorý zložil operu Norma.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
750 g |
|
|
|
2 strúčiky |
|
2-3 vetvičky |
|
3 PL |
|
700 g (konzervované paradajky) |
|
|
|
štipka |
|
štipka |
|
1/2 zväzku |
|
500 g krátke (rigatoni alebo penne) |
|
150 g (Ricotta Salata alebo pecorino) |
|
Postup
-
1
Baklažány umyjeme, necháme odkvapkať a nakrájame na hrubé kocky. Kocky baklažánu dáme do sitka, bohato posypeme soľou a necháme asi 20 minút pustiť šťavu. Sitko položíme na tanier alebo vhodnú podložku, pretože soľ z baklažánov odstraňuje tekutinu.
- 2
Cesnak ošúpeme a jemne nasekáme. Umyjeme tymian, osušíme a otrháme lístky zo stoniek. Rozohrejeme olivový olej v hrnci a cesnak spolu s tymianovými lístkami v ňom restujeme asi 2 minúty na nízkom až strednom ohni.
- 3
Zalejeme paradajkovou passatou a opatrne dochutíme štipkou soli, korenia a cukru. Prípadne pridáme čili. Umyjeme bazalku, osušíme, asi polovicu z nej aj so stonkami pridáme do paradajkovej zmesi a varíme v otvorenom hrnci asi 20–25 minút za občasného miešania.
- 4
Kocky baklažánu krátko opláchneme a osušíme kuchynskou utierkou. V panvici rozohrejeme dostatok olivového oleja na vyprážanie a baklažán v ňom po častiach 5–7 minút opekáme do chrumkava. Dochutíme štipkou soli a opekáme ďalšie 2–3 minúty. Opečené kocky baklažánu vyberieme z panvice a necháme odkvapkať na kuchynskom papieri.
- 5
Keď paradajková omáčka zhustne, pridáme do nej kocky baklažánu, všetko premiešame a ešte raz dochutíme soľou, korením a podľa chuti cukrom. Všetko spolu povaríme ďalších 5 minút.
- 6
Medzitým uvaríme cestoviny v osolenej vode al dente. Zvyšnú bazalku nasekáme na ozdobu a ricottu nahrubo nastrúhame. Keď sú cestoviny uvarené, scedíme ich, dáme priamo do baklažánovo-paradajkovej omáčky a všetko premiešame. Rozdelíme na taniere, ozdobíme strúhaným syrom ricotta a bazalkou a podávame.
Tiež cestoviny:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu