Cestoviny
Pasta alla Norma (cestoviny s paradajkovou omáčkou a baklažánom)
Autor receptu: redakcia
Jedna zo sicílskych kulinárskych klasík.* Názov dostala po rodákovi z Catanie, Vinzenzovi Bellinim, ktorý zložil operu Norma.
4 porcie |
30 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Baklažány umyjeme, necháme odkvapkať a nakrájame na hrubé kocky. Kocky baklažánu dáme do sitka, bohato posypeme soľou a necháme asi 20 minút pustiť šťavu. Sitko položíme na tanier alebo vhodnú podložku, pretože soľ z baklažánov odstraňuje tekutinu.
- Cesnak ošúpeme a jemne nasekáme. Umyjeme tymian, osušíme
a otrháme lístky zo stoniek. Rozohrejeme olivový olej v hrnci a cesnak spolu s tymianovými lístkami v ňom restujeme asi 2 minúty na nízkom až strednom ohni.
- Zalejeme paradajkovou passatou
a opatrne dochutíme štipkou soli, korenia a cukru. Prípadne pridáme čili. Umyjeme bazalku, osušíme, asi polovicu z nej aj so stonkami pridáme do paradajkovej zmesi a varíme
v otvorenom hrnci asi 20–25 minút za občasného miešania.
- Kocky baklažánu krátko opláchneme
a osušíme kuchynskou utierkou. V panvici rozohrejeme dostatok olivového oleja na vyprážanie a baklažán v ňom po častiach 5–7 minút opekáme do chrumkava. Dochutíme štipkou soli a opekáme ďalšie 2–3 minúty. Opečené kocky baklažánu vyberieme z panvice
a necháme odkvapkať na kuchynskom papieri.
- Keď paradajková omáčka zhustne, pridáme do nej kocky baklažánu, všetko premiešame a ešte raz dochutíme soľou, korením a podľa chuti cukrom. Všetko spolu povaríme ďalších 5 minút.
- Medzitým uvaríme cestoviny v osolenej vode al dente. Zvyšnú bazalku nasekáme na ozdobu a ricottu nahrubo nastrúhame. Keď sú cestoviny uvarené, scedíme ich, dáme priamo do baklažánovo-paradajkovej omáčky a všetko premiešame. Rozdelíme na taniere, ozdobíme strúhaným syrom ricotta a bazalkou a podávame.