Parené buchty od starkej
foodblog Medové motúzy, 7. októbra 2022
Foto: Martin Štrbka
Naša starká vedela robiť najlepšie parené buchty na svete. Jedávali sme ich so sesternicami a nevedeli sme prestať. Teda aspoň ja.
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500 ml teplé |
|
1 ks (42 g) čerstvé |
|
40 g |
|
700 g |
|
1 ks |
|
20 g roztopené |
|
štipka |
|
Na plnku: | |
250 ml |
|
Navrch: | |
4 PL |
|
4 PL |
|
80 g roztopené |
|
Postup
-
1
Teplé mlieko vylejeme do misky, pridáme cukor, rozdrobené droždie a posypeme lyžicou múky. Prikryjeme utierkou a počkáme, kým kvások vykysne. Na teplom mieste to trvá asi 10 minút.
- 2
Do preosiatej múky vo väčšej miske prilejeme vykysnutý kvások, pridáme vajíčko, roztopené a vychladnuté maslo, štipku soli a vymiesime vláčne cesto. Ručne to trvá asi 10 minút, cesto sa musí oddeľovať od ruky aj od misky, musí byť krásne lesklé. Vymiesené cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste asi 45 minút, kým cesto zdvojnásobí svoj objem.
- 3
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku. Zvrchu ho pomúčime a valčekom jemne vyvaľkáme na hrúbku asi 1 centimeter. Nožíkom vykrojíme štvorce podľa toho, aké veľké chceme mať buchty. Ja mám rada menšie, a tak robím štvorce s veľkosťou 6 x 6 centimetrov. Dovnútra každého štvorca pridáme 1 ČL slivkového lekváru. Rohy štvorčekov spojíme, poriadne zlepíme prstami a rukami vytvarujeme buchtičky.
- 4
Do veľkého hrnca dáme zohriať asi 10–centimetrovú hladinu vody. Navrch hrnca priviažeme utierku. Keď voda vrie, položíme na utierku vedľa seba buchtičky, nechávame medzery, lebo buchtičky v pare ešte narastú. Prikryjeme druhým hrncom alebo plechovou miskou. Na pare varíme asi 10 minút.
- 5
Buchty servírujeme poliate lyžicou roztopeného masla a posypané lyžičkou kakaa, ktoré sme zmiešali s práškovým cukrom.
Tiež parené buchty:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu