Parené buchty
Parené buchty

Parené buchty od starkej

Jana Štrbková
foodblog Medové motúzy, 7. októbra 2022
Parené buchty od starkej
Foto: Martin Štrbka

Naša starká vedela robiť najlepšie parené buchty na svete. Jedávali sme ich so sesternicami a nevedeli sme prestať. Teda aspoň ja.

30 (+ kysnutie) minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 ml teplé
1 ks (42 g) čerstvé
40 g
700 g
1 ks
20 g roztopené
 štipka
Na plnku:
250 ml
Navrch:
4 PL
4 PL
80 g roztopené




Postup

  1. 1

    Teplé mlieko vylejeme do misky, pridáme cukor, rozdrobené droždie a posypeme lyžicou múky. Prikryjeme utierkou a počkáme, kým kvások vykysne. Na teplom mieste to trvá asi 10 minút.

  2. 2

    Do preosiatej múky vo väčšej miske prilejeme vykysnutý kvások, pridáme vajíčko, roztopené a vychladnuté maslo, štipku soli a vymiesime vláčne cesto. Ručne to trvá asi 10 minút, cesto sa musí oddeľovať od ruky aj od misky, musí byť krásne lesklé. Vymiesené cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste asi 45 minút, kým cesto zdvojnásobí svoj objem.

  3. 3

    Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku. Zvrchu ho pomúčime a valčekom jemne vyvaľkáme na hrúbku asi 1 centimeter. Nožíkom vykrojíme štvorce podľa toho, aké veľké chceme mať buchty. Ja mám rada menšie, a tak robím štvorce s veľkosťou 6 x 6 centimetrov. Dovnútra každého štvorca pridáme 1 ČL slivkového lekváru. Rohy štvorčekov spojíme, poriadne zlepíme prstami a rukami vytvarujeme buchtičky.

  4. 4

    Do veľkého hrnca dáme zohriať asi 10–centimetrovú hladinu vody. Navrch hrnca priviažeme utierku. Keď voda vrie, položíme na utierku vedľa seba buchtičky, nechávame medzery, lebo buchtičky v pare ešte narastú. Prikryjeme druhým hrncom alebo plechovou miskou. Na pare varíme asi 10 minút.

  5. 5

    Buchty servírujeme poliate lyžicou roztopeného masla a posypané lyžičkou kakaa, ktoré sme zmiešali s práškovým cukrom.

Diskusia k receptu

deniz
Dnes som robila buchty podla vasho receptu a podarili sa skvelo. Mnamka






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia