Parené buchty
Parené buchty

Parené buchty od starkej

Jana Štrbková
foodblog Medové motúzy, 7. októbra 2022
Parené buchty od starkej
Foto: Martin Štrbka

Naša starká vedela robiť najlepšie parené buchty na svete. Jedávali sme ich so sesternicami a nevedeli sme prestať. Teda aspoň ja.

30 (+ kysnutie) minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 ml teplé
1 ks (42 g) čerstvé
40 g
700 g
1 ks
20 g roztopené
 štipka
Na plnku:
250 ml
Navrch:
4 PL
4 PL
80 g roztopené




Postup

  1. 1

    Teplé mlieko vylejeme do misky, pridáme cukor, rozdrobené droždie a posypeme lyžicou múky. Prikryjeme utierkou a počkáme, kým kvások vykysne. Na teplom mieste to trvá asi 10 minút.

  2. 2

    Do preosiatej múky vo väčšej miske prilejeme vykysnutý kvások, pridáme vajíčko, roztopené a vychladnuté maslo, štipku soli a vymiesime vláčne cesto. Ručne to trvá asi 10 minút, cesto sa musí oddeľovať od ruky aj od misky, musí byť krásne lesklé. Vymiesené cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste asi 45 minút, kým cesto zdvojnásobí svoj objem.

  3. 3

    Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku. Zvrchu ho pomúčime a valčekom jemne vyvaľkáme na hrúbku asi 1 centimeter. Nožíkom vykrojíme štvorce podľa toho, aké veľké chceme mať buchty. Ja mám rada menšie, a tak robím štvorce s veľkosťou 6 x 6 centimetrov. Dovnútra každého štvorca pridáme 1 ČL slivkového lekváru. Rohy štvorčekov spojíme, poriadne zlepíme prstami a rukami vytvarujeme buchtičky.

  4. 4

    Do veľkého hrnca dáme zohriať asi 10–centimetrovú hladinu vody. Navrch hrnca priviažeme utierku. Keď voda vrie, položíme na utierku vedľa seba buchtičky, nechávame medzery, lebo buchtičky v pare ešte narastú. Prikryjeme druhým hrncom alebo plechovou miskou. Na pare varíme asi 10 minút.

  5. 5

    Buchty servírujeme poliate lyžicou roztopeného masla a posypané lyžičkou kakaa, ktoré sme zmiešali s práškovým cukrom.

Diskusia k receptu

deniz
Dnes som robila buchty podla vasho receptu a podarili sa skvelo. Mnamka


ufonka
Dobry den, buchty si vyborne perfektym recept. Potrebujem vsak malu radu preco sa mi tak pokrčia. Urcite tam bude nejaky maly trik. Ďakujem.


tatka126
@ufonka (8.12.2024 13:45)

Dobry den, ja si myslim ze sa krcia preto lebo cesto je na tenko vyvalkane. Mne sa to tiez robilo. ked som cesto vyvalkala na hrubsie prestalo sa mi krcit. ked je tenke nema tam co narast.
1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia