Paradajková polievka
Paradajková polievka

Paradajková polievka s haluškami a so syrom fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 11. februára 2022
Paradajková polievka s haluškami a so syrom (fotorecept)
Foto: Olinecka

Pre tých, ktorí majú radi polievky. Je rýchla a výborná, deti ju milujú.

5
porcií
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 bal.
 nastrúhaný
Halušky:
1 ks
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Suroviny na polievku. Do hrnca dáme trocha oleja, mleté čierne korenie (nemusí byť) a múku, ktorú osmažíme do svetlohneda. Zalejeme teplou vodou podľa potreby (1,5 litra). Pridáme paradajkový pretlak a cukor, soľ podľa chuti. Povaríme.

    Paradajková polievka s haluškami a so syrom (fotorecept)  - obrázok 1
  2. 2

    Urobíme halušky. Vajíčko rozšľaháme v hlbokom tanieri, pridáme štipku soli a múku podľa potreby tak, aby cesto nebolo husté a dalo sa lyžicou hádzať do polievky.

    Paradajková polievka s haluškami a so syrom (fotorecept)  - obrázok 2
  3. 3

    Halušky lyžicou nahádžeme do vriacej polievky a necháme povariť pokiaľ nevyplávaju navrch. Môžeme pridať do polievky čerstvú alebo sušenú bazalku, ktorú v dlani trocha rozmrvíme. Pri podávaní posypeme strúhaným syrom. Dobrú chuť .

    Paradajková polievka s haluškami a so syrom (fotorecept)  - obrázok 3

Diskusia k receptu

marienka44
Ďalšia inšpirácia pre mňa- halušky. Do pradajkovej poleivky z môjho domáceho pretlaku resp. šťavy vždy dávam zvlášť uvarenú ryzu. Nabudúce vyskúšam halušky-nokerle podľa teba. Krupičné by sa nehodili?
garanco
Olinka, takáto polievka je u nás už roky obľúbená s presne takými haluškami, niekedy dám miesto halušiek mrveničku a...veľmi rada si dám do nej miesto syra lyžičku cukru. (vidím, že mnoho jedál varíme rovnako :-)) )
Prajem pekný víkend!
bugout
Paradajkové polievky robím rôzne, ale aj takúto. Do halušiek pridávam parmezán a bazalku... A keď chcem orientálny nádych tak korenie piatich vôní....
olinecka
Varechači ďakujem za nahliadnutie receptu som rada že sa recept, polievka páči.
1x bugout
flufi
určite vyskúšam, doteraz som dávala iba ryžu, tarhoňu, alebo cestovinu.
mijaita
@bugout (12.2.2022 15:38)

Místo halusek dávám velké noky krupicové (hrubá krupice). Líbí se mi nápad 5 vůní (wu-fen) ale to uz se mi nehodí noky ani halusky, ale bude se skleněnýma nudlema. Zkus, jsou v rajský super!!
bugout
@mijaita (19.2.2022 19:51) sklenené rezance som neskúšal, ale najbližšie určite skúsim. Ja závarky vždy vymýšľam ad hoc. Pri korení piatich vôní som asi halušky nerobil, ale dal myslím ryžu. Ozaj myslíš sklenené teda škrob z munga, resp. sladkých zemiakov alebo ryžové?
mijaita
@bugout (20.2.2022 09:59) Bohuzel, fotku nemam, ale rajske polivky miluju a delala jsem Xx s nudlema. Ryzove, nebo skleněné, mam v tom trochu hokej . Takové ty kulate, ale nesmi byt bílé. Viz kousek fotky. Mne chutna jak tak lehce krupou, neni to ryzove blato.
Ja jsem dneska naladěná na tu s nokama.




1x haji
bugout
@mijaita (20.2.2022 10:30) ok vďaka takže naozaj sklenené. Pre info všetkým kto nemajú prehľad. Keď sa spomínajú sklenené (niekedy označované aj ako celofánové) tie sa robia zo škrobu z mungo fazuľe alebo sladkých zemiakov. Keď sú hotové sú ako na foto vyššie, preto aj názov kvôli ich priehľadnosti. No a ryžové sú biele pred aj po tepelnej úprave a surovina je jasná.... Sklené sa nevaria len rehydratujú. Obdobne aj ryžové, ale tie používam myslím len na pad thai a tam sa tiež len namočia na pol hoďku do vlažnej vody a dôjdu na panvici už rehydratácia vriacou vodou z nich urobí na panvici blato....
mijaita
@bugout (20.2.2022 11:32)

Nudle davam do varici vody aby byly driv a nektere je treba i 5min povarit. Nektere, takove ve velikem, dlouhem pytliku, povarim i 2-3 min. Presto zustanou krupave.
1x bugout
bugout
@mijaita (20.2.2022 11:53) ryžové nejako zvlášť nepoužívam, ako som písal pad thai, alebo ich robím priamo v kari omáčke ale to je rýchlovka čo sa hneď je, takže tam nemajú čas sa rozvariť vlastne ako aj pad thai... V podstate som ich vždy robil priamo s jedlom nie ako keď varím kolienka k paprikášu. Najviac sa mi vždy osvedčilo namočiť na pol hodinu vo vlažnej vode a zatiaľ si v pohode pripraviť všetko ostatné. Je asi päť, šesť jedál kde použivam sklenená alebo ryžové rezance a tam mám už naučený postup tak nešpekulujem. Teda v príprave rezancov, ostatné suroviny sú často experiment ?
1x haji
mijaita
@bugout (20.2.2022 12:15)

Jeste jsem ti zapomnela napsat, ze kdyz varim takovou rajskou tak si pridavam nekolik jidasovych uch :-) Ja je rada, krasne krupou a s tema nudlema a treba wu-fen, bohovska polivka!
1x haji
dandy
@marienka44 (12.2.2022 13:49)

Krupičné halušky sú potvorky - niekedy "vypijú" celú polievku :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia