Paprikáš z bravčového srdca fotorecept

alexdidi - fotkaalexdidi, 13. augusta 2010
Paprikáš z bravčového srdca (fotorecept)
Foto: alexdidi

Toto jedlo patrí k obľúbeným môjho manžela.Keďže si myslím, že bravčové srdce sa pomerne málo využíva pri varení a možno mnohí, keď ho aj Zobraziť celý popisToto jedlo patrí k obľúbeným môjho manžela.Keďže si myslím, že bravčové srdce sa pomerne málo využíva pri varení a možno mnohí, keď ho aj uvidia u mäsiara si povedia "a čo s ním...?", rozhodla som sa dať na varechu jeden recept aspoň ako inšpiráciu, prípadne vyskúšanie a ochutnanie....veď keď sa dobre pripraví je z neho veľmi chutné a aj málo kalorické jedlo.

4
porcie
30 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks
1 ks
2 strúčiky
1 PL
1 PL
4 ČL
1 kocka
1 ČL
2 cm
2 ks
Zátrepka:
250 ml
1 ks
100 ml
2 PL




Postup

  1. 1

    Srdce po umytí a orezaní tukových častí porežeme na drobné kúsky. Na oleji a masle orestujeme na drobno pokrájanú cibuľu, pridáme pretlačený cesnak.

    Paprikáš z bravčového srdca (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na cibuľovom základe opečieme porezané srdce, pridáme koreniny, podlejeme vodou a dusíme do mäkka. Keďže srdce potrebuje dlhšiu tepelnú úpravu používam tlakový hrniec. Dusila som 45minút.

    Paprikáš z bravčového srdca (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravíme si zátrepku zo smotany, mlieka, žĺtka a múky.

    Paprikáš z bravčového srdca (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    K udusenému mäsu pridáme bujón alebo vývar a ešte chvíľu povaríme a dochutíme.

    Paprikáš z bravčového srdca (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vlejeme zátrepku a ešte chvíľu necháme prejsť miernym varom.

    Paprikáš z bravčového srdca (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Podávame s cestovinami, haluškami alebo ryžou.

Diskusia k receptu

babav
@alexdidi , tvoj manzel vie co je dobre ;necudo ked mu to tak chutne navari jeho "gurmanka ";-) .Jedla som podobne pripravene srdce iba raz ,chut bola jedinecna!
tinca
@alexdidi toto je jedlo môjho detstva, mamina ho často robila, oco to veľmi mal rád aj mne to chutilo. Je dobré, že si pripomíname aj staré recepty
zdezda
Vynikajúca papanica, ibaže u nás sa volá paprikáš, lebo tam je kyslá smotana :-), viem nemá to logiku, no perkelt je vraj bez smotany, podľa múdrych kníh.
haston
aj u nás doma sa dusené mäso na cibuli bez smotany nazývalo perkelt a so smotanou paprikáš. aj tento môže byť chutný, len by sa mu mali vyhýbať ľudia s dnou.
tinca
Nikdy neviem čo je správne, u nás to bolo opačne. Ale hlavne,že to chutí.
alexdidi
@zdezda & @haston , máte pravdu, ale keďže my ich nazývame opačne, neuvedomila som si, že názov treba vymeniť...ospravedlňujem sa a pre istotu to opravím
jody
Je jedno ako sa to volá, hlavné je, že chutí. Ja z vnútorností zjem len pečeň a ľadviny, ale toto vyzerá krásne a odložím to ako inšpiráciu. Z takých ľadviniek by to tiež nemuselo byť zlé. :-)
alexdidi
@ur čite bude dobrý z ľadviniek...ja zase nemám rada ľadvinky a hlavne to čistenie...robila som ich len raz pre manžela a potom som ho presvedčila, že.......tak už ich nerobím
ivan14
Ono vůbec srdce je opomíjený kus masa, přestože je to čistá svalovina. Pravda, je potřeba kvalitní chrup, přece jen je to trochu tužší. Ale guláš už dělám prakticky pořád jen ze srdce. Na smetaně je srdce vynikající, nebo na slanině. A pokud se vám podaří sehnat hovězí srdce, tak možností je taky dost - dá se připravit třeba jako zvěřina. A když hovězí srdce nakrájíte na malé kousky, je z něj ten nejlepší vývar, jaký jsem kdy jedl. A navíc - cenově je to výhodné.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia