Páperový bezlepkový praclíkový chlieb
Foto: potravinarskavyrobaliana
príprava
na 230/190 °C
Suroviny
350 g |
|
230 ml teplá |
|
65 g |
|
15 g čerstvé |
|
4 PL roztopené |
|
2 PL |
|
1,5 PL |
|
1 PL (do kvásku) |
|
1 KL |
|
Okrem toho: | |
(na posypanie pracovnej dosky) |
|
(na posypanie) |
|
(na vymastenie misy a potretie cesta) |
|
roztopené (na potretie chleba po upečení) |
|
Postup
-
1
Z teplej vody, 1 PL kryštálového cukru a rozdrobeného droždia pripravíme kvások, ktorý necháme 10 minút v teple vzísť.
- 2
V kuchynskom robote s hákom zmiešame Bread mix white, soľ, trstinový cukor, mlieko, roztopené maslo a nakysnutý kvások. Cesto prenesieme na pomúčenú dosku a vypracujeme bochník, ktorý vložíme do olejom vymastenej misy. Prikryjeme a necháme približne 60 minút kysnúť.
- 3
Tesne pred koncom kysnutia dáme variť väčšie množstvo vody, do ktorej po dosiahnutí bodu varu postupne pridáme sódu bikarbónu. Sódu pridávame pomaly, aby nevykypela. Nakysnuté cesto rozdelíme na 3 bochníky, ktoré po jednom vkladáme do vriacej vody. Varíme z každej strany cca 90 sekúnd. Bochníky zbavíme prebytočnej vody a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pred pečením posypeme bochníky hrubozrnnou soľou a narežeme do kríža.
- 4
Prvých 10 minút pečieme vo vyhriatej rúre na 230 °C, následne teplotu znížime na 190 °C a pečieme ďalších 15 minút. Ešte horúce potrieme roztopeným maslom.
Tiež bezlepkový chlieb:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu