Bezlepkový chlieb

Páperový bezlepkový praclíkový chlieb

Autor receptu: potravinarskavyrobaliana

90 minút
príprava
25 minút
na 230/190 °C

Suroviny

Postup

  1. Z teplej vody, 1 PL kryštálového cukru a rozdrobeného droždia pripravíme kvások, ktorý necháme 10 minút v teple vzísť.
  2. V kuchynskom robote s hákom zmiešame Bread mix white, soľ, trstinový cukor, mlieko, roztopené maslo a nakysnutý kvások. Cesto prenesieme na pomúčenú dosku a vypracujeme bochník, ktorý vložíme do olejom vymastenej misy. Prikryjeme a necháme približne 60 minút kysnúť.
  3. Tesne pred koncom kysnutia dáme variť väčšie množstvo vody, do ktorej po dosiahnutí bodu varu postupne pridáme sódu bikarbónu. Sódu pridávame pomaly, aby nevykypela. Nakysnuté cesto rozdelíme na 3 bochníky, ktoré po jednom vkladáme do vriacej vody. Varíme z každej strany cca 90 sekúnd. Bochníky zbavíme prebytočnej vody a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pred pečením posypeme bochníky hrubozrnnou soľou a narežeme do kríža.
  4. Prvých 10 minút pečieme vo vyhriatej rúre na 230 °C, následne teplotu znížime na 190 °C a pečieme ďalších 15 minút. Ešte horúce potrieme roztopeným maslom.