Bezlepkový chlieb
Páperový bezlepkový praclíkový chlieb
Autor receptu: potravinarskavyrobaliana
90 minút príprava |
25 minút na 230/190 °C |
Postup
- Z teplej vody, 1 PL kryštálového cukru a rozdrobeného droždia pripravíme kvások, ktorý necháme 10 minút v teple vzísť.
- V kuchynskom robote s hákom zmiešame Bread mix white, soľ, trstinový cukor, mlieko, roztopené maslo a nakysnutý kvások. Cesto prenesieme na pomúčenú dosku a vypracujeme bochník, ktorý vložíme do olejom vymastenej misy. Prikryjeme a necháme približne 60 minút kysnúť.
- Tesne pred koncom kysnutia dáme variť väčšie množstvo vody, do ktorej po dosiahnutí bodu varu postupne pridáme sódu bikarbónu. Sódu pridávame pomaly, aby nevykypela. Nakysnuté cesto rozdelíme na 3 bochníky, ktoré po jednom vkladáme do vriacej vody. Varíme z každej strany cca 90 sekúnd. Bochníky zbavíme prebytočnej vody a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pred pečením posypeme bochníky hrubozrnnou soľou a narežeme do kríža.
- Prvých 10 minút pečieme vo vyhriatej rúre na 230 °C, následne teplotu znížime na 190 °C a pečieme ďalších 15 minút. Ešte horúce potrieme roztopeným maslom.