Pao de queijo (pau di kejžu) - syrové žemličky z Brazílie fotorecept

tiginko - fotkatiginko, 23. februára 2014
Pao de queijo (pau di kejžu) - syrové žemličky z Brazílie (fotorecept)
Foto: tiginko

Toto obľúbené pečivko z Latinskej Ameriky som si všímala už dlhšie na internete, jednak milujem chuť pečeného syra a jednak sa mi páči použitie tapiokovej múky, ktorú mávam doma. A tak včera prišlo na rad ako príloha k skvelému obedu od @marcelc - http://varecha.pravda.sk/recepty/dusene-hovadzie-so-sosovicou/48060-recept.html

40
porcií
20 minút
príprava
20 minút
na 170 °C

Suroviny

2 hrnčeky
1 hrnček
0,5 hrnčeka alebo olej
1 ČL
1,5 hrnčeka (parmezán + chedar)
2 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V hrnci dáme zovrieť mlieko s maslom a soľou, vypneme akonáhle mlieko začne vrieť. Vylejeme do misy s odmeranou tapiokovou múkou.

    Pao de queijo (pau di kejžu) - syrové žemličky z Brazílie (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Premiešame vareškou, kým nezostane ani kúsok suchej múky.

    Pao de queijo (pau di kejžu) - syrové žemličky z Brazílie (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Necháme chvíľu vychladnúť, len kým to nie je horúce, ale stále teplé. V tomto bode buď presunieme do robota s miešadlami na cesto, alebo jednoducho všetko spracovávame rukou, alebo vareškou. Nie je to nič zložité a ide to pomerne ľahko a rýchlo. Postupne pridáme vajíčko po vajíčku a zapracujeme do cesta. Nakoniec pridáme nastrúhaný syr. K tomu syru: niektoré recepty pridávajú len parmezán, mnohé ho kombinujú s nejakým pikantejším syrom, samozrejme latinskoamerické druhy ťažko zohnať v našich zemepisných šírkach, ale európskymi variantami odporúčaný chedar som pridala 1:1. Cesto je trochu lepkavé, nedajte sa odradiť!

    Pao de queijo (pau di kejžu) - syrové žemličky z Brazílie (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z cesta naolejovanými rukami tvarujeme loptičky veľkosti pinpongových a ukladáme na plech s papierom na pečenie.

    Pao de queijo (pau di kejžu) - syrové žemličky z Brazílie (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pečieme cca 20 min na 170 stupňov, do slabo zlatistej farby. Konzumujú sa teplé, majú vo vnútri mierne lepkavú štruktúru a chutia fantasticky!

    Pao de queijo (pau di kejžu) - syrové žemličky z Brazílie (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

48 komentárov k receptu
Ach, tak toto je presne pre mňa :) viem si to predstaviť na večeru s nejakou domácou nátierkou... mňam :) určite odskúšam
@tiginko jsi skvela a lepsi a rychlejsi! Mam je z origos receptu na seznamu co chci vyzkouset a ne a ne se do nich pustit! Tak ses lepsi a rychlejsi a snad me tvuj recept patricne nakopnul :-)
@mijaita ja som prešla na internete niekoľko receptov, kým som si jeden vybrala. Kľudne daj aj svoj recept, som zvedavá, v čom sa bude líšiť. Mám pocit, že veľké rozdiely medzi nimi nie sú, jedine možno v syre, niekto dáva olej alebo namiesto mlieka dokonca vodu. Aj pomer jednotlivých surovín býva rôzny. Vďaka za pochvalu, od teba si ju veľmi vážim :-)
tá posledná fotka mi také chute narobila, úvodná je ukážková, ja som tu tapiokovú múku aj kdesi postrehla, to je aj pre celiatikov bez lepku však? neviem či som ju v lekárni nevidela, porad, akou múkou nahradiť, ak nekúpim tapiokovú, uložím do okna ,,vyskúšať" páčia sa mi
Tánička áno túto múku často využívajú celiatici, možno by sa dala nahradiť aj inou škrobovou múkou, myslím, že by to bolo úplne rovnaké. Niektoré latinskoamerické recepty dokonca používajú aj kukuričnú múku, celkom dobre si to s ňou neviem predstaviť, chuť musí byť iná, ale prečo nie...
pripomína mi to odpaľované cesto..veľmi rada by som porovnala chuť..vzhľad..z rôznych múk..
tapioková múka je pre mňa novota..ako mnoho dalších surovín-tu na VARECHE..daj okoštovať..
Pár slov k tejto mňamke. Odkedy som sa vrátila z Brazílie, aspoň dvakrát do týždňa ich pečiem. Tieto žemličky sú národným pokrmom, pýchou tejto krajiny horkokrvnej. Pečú sa na každom kroku, sú súčasťou ich života i kultúry. Pár vylepšení: pred pečením je dobré dať plech s loptičkami do chladničky, na takú štvrťhodinku. Výborná správa: dajú sa mraziť do zásoby. Výborné k vínu pre nečakané návštevy. Vhodné i pre detičky. Sú total bezlepkové a najlepšie skonzumovať teplé. Konzistencia má byť na povrchu chrumkavá kôrka a vnútro porézne, naťahovacie ako žuvačka. Existuje viac verzií , líšia sa spôsobom spracovania.
Najviac by o tom vedela porozprávať Radana, veľká šíriteľka týchto loptičiek v Čechách i u nás, ktorá dlhé roky žila v Brazílii a po návrate do ČR , zriadila si jednu úžasnú prevádzku, kde osobne od rána do tmy, pečie tieto skvelé pochúťky. Od nej kupujem maniokovú múku vo veľkom, lebo po kile sa nedá. Z tejto múky sa pečú i fantastické bublaniny, koláčiky...pizze, ešte chutnejšie, než z lepkovej. Skúsim dať moje recepty s fotkami, ak mi čas dovolí.
Viac o tejto mlske sa dočítate na www.brazilskepao.cz, Radana tam s nasadením života o histórii a všetkom možnom, pekne popisuje. Momentálne hladí opiciam v dažďovom pralese kožúšky, takže na mail vám neodpovie. Inak so všetkým každému ochotne poradí.
@tiginko , mas ich naozaj vydarene, ja ich poznam v argentinskej verzii- tam ich volaju chipas a je to typicke street food na severovychode krajiny, v Corrientes, Missiones, Chaco. Tiez ich obcas urobim, ale max. 2x do roka, su to kaloricke bomby, ale stoja za to:-).
Zaujímavé, vždy sa poteším inšpirácii, tvoja je fakt výborná, určite si vyskúšam. Potešil ma aj koment od @saracake , dobrá rada k receptu sa vždy hodí. Múka je dostať u Kórejčana na Vajnorskej 98 pri Poluse.
ďakujem dievčence, a samozrejme aj @kecemis :-) @saracake tebe tiež za bližší pohľad na tieto zaujímavé kalorické bombičky. Ázijské produkty vrátane tapiokovejmúky dostať v Bratislave aj na farmárskom trhu v starej IKEA, tam chodievam pravidelne aj kvôli iným dobrým potravinám, zelenine a mäsu dodávaných domácimi producentami
Dobrá a nie náročná pochúťka, ak sa do nej dá to, čo tam ísť má, čiže aj tá tapioková múka. Trochu ma zmiatla @saracake , ona spomína maniokovú múku, asi je to to isté, alebo je to jedno....., ale dá sa zohnať aj u nás, to je dobré.
@evanaa vyzerá to tak, že manioka je rastlina, z ktorej koreňa sa vyrába tapioková múka, resp. je to rôzny názov pre tú istú rastlinu. Aspoň tak som to pochopila z internetu... niektoré zdroje uvádzajú, že v niektorých juhoamerických krajinách sa používa múka kukuričná, ale to mám z prekladu z angličtiny. Myslím si, že sa stále jedná o škrobovú múčku, čiže môže byť aj zemiaková, alebo kukuričná (Gustin, Maizena..)
aha čo som si kúpil v jednom martinskom bioobchode www.brazilskepao.eu :-) je to luxusné jedenie troska som hľadal a našiel aj tento Váš recept určite vyskúšam a porovnám...
Išla som podľa receptu
Múku som musela uvariť spolu s mliekom a maslom aby to vôbec zhustlo a stuhlo
Nechala som vychladnúť do tepla, pridávala som vajcia, nekoniec syr, presne podľa návodu. Vajcia sa v tom uvarili, vznikla hrčkovitá teklavá kaša, ktorá može ísť rovno do koša
Škoda, už som ich v minulosti jedla, ale tento recept neodporúčam, zoženiem si nejaký vylepšený
@Lucia112 (29.10.2016 16:35)

veľmi ma mrzí, že ti to nevyšlo, ale ja som s tým žiadny problém fakt nemala, robí sa to pomerne jednoducho. Variť sa to určite nemá, len zaliať horúcim mliekom. Tapioková mú(č)ka je škrobová, nie klasická obilninová, tak dúfam, že si naozaj použila takú. Pri najbližšej príležitosti znovu vyskúšam, či som niekde nenapísala náhodou niečo zle, ale nezdá sa mi. Skúsim nájsť aj video, ktoré mi bolo inšpiráciou
Skusala som v sobotu. Velmi som sa tesila, mam doma veeela tapioky kedze ju pouzivam na zahustenie aj do roznych receptov. Neviem preco,ale pomer 2 salky tapioky a mlieka s maslom bolo uplne riedka kasa. Pridala som este 2 hrnceky skrobu, bola z toho modelovacia hmota

Pridaj komentár k receptu: