Pao de queijo (pau di kejžu) - syrové žemličky z Brazílie fotorecept

tiginko - fotkatiginko, 23. februára 2014
Pao de queijo (pau di kejžu) - syrové žemličky z Brazílie (fotorecept)
Foto: tiginko

Toto obľúbené pečivko z Latinskej Ameriky som si všímala už dlhšie na internete, jednak milujem chuť pečeného syra a jednak sa mi páči použitie tapiokovej múky, ktorú mávam doma. A tak včera prišlo na rad ako príloha k skvelému obedu od @marcelc - http://varecha.pravda.sk/recepty/dusene-hovadzie-so-sosovicou/48060-recept.html

40
porcií
20 minút
príprava
20 minút
na 170 °C

Suroviny

2 hrnčeky
1 hrnček
0,5 hrnčeka alebo olej
1 ČL
1,5 hrnčeka (parmezán + chedar)
2 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V hrnci dáme zovrieť mlieko s maslom a soľou, vypneme akonáhle mlieko začne vrieť. Vylejeme do misy s odmeranou tapiokovou múkou.

    Pao de queijo (pau di kejžu) - syrové žemličky z Brazílie (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Premiešame vareškou, kým nezostane ani kúsok suchej múky.

    Pao de queijo (pau di kejžu) - syrové žemličky z Brazílie (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Necháme chvíľu vychladnúť, len kým to nie je horúce, ale stále teplé. V tomto bode buď presunieme do robota s miešadlami na cesto, alebo jednoducho všetko spracovávame rukou, alebo vareškou. Nie je to nič zložité a ide to pomerne ľahko a rýchlo. Postupne pridáme vajíčko po vajíčku a zapracujeme do cesta. Nakoniec pridáme nastrúhaný syr. K tomu syru: niektoré recepty pridávajú len parmezán, mnohé ho kombinujú s nejakým pikantejším syrom, samozrejme latinskoamerické druhy ťažko zohnať v našich zemepisných šírkach, ale európskymi variantami odporúčaný chedar som pridala 1:1. Cesto je trochu lepkavé, nedajte sa odradiť!

    Pao de queijo (pau di kejžu) - syrové žemličky z Brazílie (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z cesta naolejovanými rukami tvarujeme loptičky veľkosti pinpongových a ukladáme na plech s papierom na pečenie.

    Pao de queijo (pau di kejžu) - syrové žemličky z Brazílie (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pečieme cca 20 min na 170 stupňov, do slabo zlatistej farby. Konzumujú sa teplé, majú vo vnútri mierne lepkavú štruktúru a chutia fantasticky!

    Pao de queijo (pau di kejžu) - syrové žemličky z Brazílie (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Pár slov k tejto mňamke. Odkedy som sa vrátila z Brazílie, aspoň dvakrát do týždňa ich pečiem. Tieto žemličky sú národným pokrmom, pýchou tejto krajiny horkokrvnej. Pečú sa na každom kroku, sú súčasťou ich života i kultúry. Pár vylepšení: pred pečením je dobré dať plech s loptičkami do chladničky, na takú štvrťhodinku. Výborná správa: dajú sa mraziť do zásoby. Výborné k vínu pre nečakané návštevy. Vhodné i pre detičky. Sú total bezlepkové a najlepšie skonzumovať teplé. Konzistencia má byť na povrchu chrumkavá kôrka a vnútro porézne, naťahovacie ako žuvačka. Existuje viac verzií , líšia sa spôsobom spracovania.
Najviac by o tom vedela porozprávať Radana, veľká šíriteľka týchto loptičiek v Čechách i u nás, ktorá dlhé roky žila v Brazílii a po návrate do ČR , zriadila si jednu úžasnú prevádzku, kde osobne od rána do tmy, pečie tieto skvelé pochúťky. Od nej kupujem maniokovú múku vo veľkom, lebo po kile sa nedá. Z tejto múky sa pečú i fantastické bublaniny, koláčiky...pizze, ešte chutnejšie, než z lepkovej. Skúsim dať moje recepty s fotkami, ak mi čas dovolí.
Viac o tejto mlske sa dočítate na www.brazilskepao.cz, Radana tam s nasadením života o histórii a všetkom možnom, pekne popisuje. Momentálne hladí opiciam v dažďovom pralese kožúšky, takže na mail vám neodpovie. Inak so všetkým každému ochotne poradí.
Ach, tak toto je presne pre mňa :) viem si to predstaviť na večeru s nejakou domácou nátierkou... mňam :) určite odskúšam