Foto: bebetko
Tradicny talianskych prevazne vianocny kolacik, ktory mi uz davno prirastol k srdcu, pre jeho lahodnu chut, som sa rozhodla vyskusat aj ja sama doma. Zobraziť celý popisTradicny talianskych prevazne vianocny kolacik, ktory mi uz davno prirastol k srdcu, pre jeho lahodnu chut, som sa rozhodla vyskusat aj ja sama doma. Samozrejme, original to nikdy nebude, predsa len svoj tradicny recept si urcite dobre uchovavaju, ale patrala som na talianskych strankach nieco ako je nasa Varecha, a nasla a skusila som tento. Tak ak mate radi panetonne, a budeme sa domka nudit, mozete vyskusat, myslim ze sa celkom vydaril, aj ked samozrejme, nabuduce bude mozno este lepsi :)
porcií
príprava
na 160 °C
Postup
-
1
Ako prve si pripravime nieco ako kvasok. Do taniera si nasypte 130 g hladkej muky, rozmrvte v nej drozdie a zalejte vlaznym mliekom. Cele to poriadne premiesajte. A nehame to 30 minut postat. Po pol hodinke nam z toho vznikne takato masa.
-
2
Kym sa nam robi kvasok, v miske si dopenista vyslahame 4 zlta a jedno cele vajce spolu s cukrom a cajovou lyzickou soli. Ked to mame vsetko hotove, a po pol hodinke nam kvasok vykysol spojime ho s vajickovou plnkou a poriadne premiesame.
-
3
Ked to mame poriadne spojene, zacneme postupne pridavam 500 g muky. Stale miesame az nam vznikne cesto ktore by malo byt jemne lepive. Ja som trocha spravila chybu urobila som ho tuhsie a bolo to ptoom citit po upeceni, takze radsej nech sa vam viac lepi na prsty :) Takto cesto nehame odpocivat az kym nenaberie raz taky objem. CCA 45 minut. Panettone potrebuje cas. Po odpocinuti cesta, cesto vyberieme z misky a prstami si ho rozprestrieme na pracovnej doske. Po kuskom na neho nalepime kusky masla, cesto poprekladame a nehame hodinu kysnut.
-
4
Ja mam cesto trocha tmavsie malo by byt zlte,alepouzila som trstinovi cukor tak ho trosku prifarbil. Takto som cesto pripravila, spojila s maslom, a nechala ho hodinu odpocivat, al ak ho nehate dlhsie neublizi mu to. Pred pecenim, si ho este raz vyberieme z misky, rozprestrieme prstami na dosku a vlozime do neho kandovane ovocie, ale ja som pouzila len hrozienka a susene brusnice. Je to na vas, mozete tam dat aj kusky cokolady kto ma ako rad. na pecenie som nasla taky mensi hrniec ktory som vystlala papierom na pecenie, vlozila don cesto, potrela rozpustenym maslom, a urobila cez stred velky kriz, je dolezity na to aby cesto v rure narastlo, lebo ked ho vlozite do hrnca ci nadoby na pecenie mne zaplnalo cesto tak polku nadoby.
-
5
PECENIE: Velmi dolezite: Panettone vkladame do studenej rury, ktoru zapneme na 50°C a takto to nehame 10 minut. Po 10 minutach, ruru nastavime na 220 °C a pecieme takto 20 minut. Povrch by mal byt zlatavy. Potom ruru zapneme na 160 °C a je idealne ak mate aj s vetrakom, tak ho zapnite a uz pecieme hodinu, vyslo mi to casovo presne sa upiekol ako mal, len zhora trochu cernejsi nakolko ma sestra zlu trubu a ako mi rastlo panettone tak sa dotykalo vrchu ale to nevadi v konecnom dosledku.
-
6
Uz len vybrat z truby, vyberieme ho z nadoby aby rychlejsie chladol, ale este na horuci dajte mokru utierku aby ten vrch zmakol. A moze sa podavat, len tak samotny, alebo ja si ho rada potieram este nutelov alebo marmeladov. :) DOBRU CHUT :)
ma .........
určite tí taliani použili umelú hmotu?
varecha.pravda.sk/recepty/panettone-fotorecept/22576-rece...
@bebetko
povznes sa s úsmevom..:-)
@skillet , to sa ti potom čudujem, že nebudeš pridávať recepty, ak si povolaním cukrárka, stačilo by pridať pár fotiek z postupu, radšej to vzdáš???
Teraz mi to moj muz objasnil. Jeden Talian cukrar-pekar z Milana chcel urobit kolac s dierou, (babovku) kolac z Rakuska, pouzil ale privela drozdia, cesto sa velmi nafuklo a vzniklo velke cesto bez diery. Napriek tomu vzniknuty kolac velmi chutil a stal sa slavnym ako Panettone.
@frezia udajne margarin bol vynajdeny ako krmivo pre morky, lenze tie mudre vtaky to odmietli zrat, tak sa to zacalo vselijako ochucovat, ovoniavat a farbit, aby to ludom chutilo a este im aj nakukali, ake je to zdrave, je to len kseft a nie je to potravina ani pre ludi ani pre zvierata
a ja dokonca vidim na fotke aj maslo (teda obal z neho); nemusis sa ospravedlnovat a presviedcat, lebo kto chce zamienku si najde ;-)
Povznes sa nad to a maj pekny den ;-)
to bola iba rečnícka otázka
je to "grasso idrogenato" a "margarina" je margarín
bebetko
som sklamaný z tvojej reakcie, očakával som nejakú racionálnu obhajobu použitého stuženého tuku, prečo by si mala ísť cestou menšieho odporu a len preto že nejaká mazacia hlava nemá rada tieto umeliny tak podľahneš a aby si mala pokoj zmeníš surovinu.
Človek sa tu nemá potom s kým prekárať ....
zjavne ste nepochopili na čo som narážal
kľudne si dávajte tie odpadky (stužené tuky a margaríny) do jedla, môžete si tam dať aj modrú indulonu .........
ALE nakoľko je tento virtuálny priestor verejný, a je živý v konečnom dôsledku len od Vás návštevníkov stránky (≤ prístup=predaná reklama=chod stránky)
a ten kto sem niečim prispeje jednoducho musí zniesť dávku kritiky, irónie, uštipačnosti a zosmiešnenia....
Momentálne je tu zaregistrovaných 60315 nickov, preto sú úplne smiešne teatrálne vyhlásenia niektorých že odtiaľto odídu, nebudú prispievať, aký sú tu ľudia zlý .........
Ak sem prestanem prispievať ja a tisíc ostatných nestane sa vôbec nič, napriek moji výhradám k tomuto webu ho považujem za komerčne najúspešnejší zo všetkých webov na slovensku ktoré sa venujú ochotníckemu vareniu.
bebetko
jedna osobná otázka, vedela by si mi povedať prečo také krajiny ktorých gastronómia je považovaná na vysokej úrovni že prečo nepoužívajú stužené tuky a margaríny v takom množstve ak vôbec?
Linecké zo stuženého tuku alebo margarínu bude určite mňamka o tom nepochybujem, podprahová reklama je horšia ako boľševik v parlamente .........
Sledujem už dlší čas jednu slovenskú cukrárku
kuchynalidla.sk/recepty?Cat=dessert...
nepoužíva žiadne umeliny a napriek tomu jej to ide, ako je to možné sú v tom nejaké čary? (pre overenie som viaceré z jej receptov skúšal - pozitívne)
Tak toto s tým písaním v mobile sa robí aj mne! Hnevá ma to, lebo niekedy pošlem správu a je tam úplne iné slovo, ktoré sa preberie z mobilu! Zatiaľ som nenašla niekoho, kto by mi poradil, ako to nastaviť v mobile. Určite je problém v nastaveniach!☺