Panettone fotorecept

bebetko - fotkabebetko, 25. novembra 2014
Panettone (fotorecept)
Foto: bebetko

Tradicny talianskych prevazne vianocny kolacik, ktory mi uz davno prirastol k srdcu, pre jeho lahodnu chut, som sa rozhodla vyskusat aj ja sama doma. Zobraziť celý popisTradicny talianskych prevazne vianocny kolacik, ktory mi uz davno prirastol k srdcu, pre jeho lahodnu chut, som sa rozhodla vyskusat aj ja sama doma. Samozrejme, original to nikdy nebude, predsa len svoj tradicny recept si urcite dobre uchovavaju, ale patrala som na talianskych strankach nieco ako je nasa Varecha, a nasla a skusila som tento. Tak ak mate radi panetonne, a budeme sa domka nudit, mozete vyskusat, myslim ze sa celkom vydaril, aj ked samozrejme, nabuduce bude mozno este lepsi :)

12
porcií
180 minút
príprava
90 minút
na 160 °C

Suroviny

700 g
50 g
4 ks
1 ks
200 g
200 g
1 ČL
100 ml
50 g (alebo hrozienka)




Postup

  1. 1

    Ako prve si pripravime nieco ako kvasok. Do taniera si nasypte 130 g hladkej muky, rozmrvte v nej drozdie a zalejte vlaznym mliekom. Cele to poriadne premiesajte. A nehame to 30 minut postat. Po pol hodinke nam z toho vznikne takato masa.

    Panettone (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kym sa nam robi kvasok, v miske si dopenista vyslahame 4 zlta a jedno cele vajce spolu s cukrom a cajovou lyzickou soli. Ked to mame vsetko hotove, a po pol hodinke nam kvasok vykysol spojime ho s vajickovou plnkou a poriadne premiesame.

    Panettone (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ked to mame poriadne spojene, zacneme postupne pridavam 500 g muky. Stale miesame az nam vznikne cesto ktore by malo byt jemne lepive. Ja som trocha spravila chybu urobila som ho tuhsie a bolo to ptoom citit po upeceni, takze radsej nech sa vam viac lepi na prsty :) Takto cesto nehame odpocivat az kym nenaberie raz taky objem. CCA 45 minut. Panettone potrebuje cas. Po odpocinuti cesta, cesto vyberieme z misky a prstami si ho rozprestrieme na pracovnej doske. Po kuskom na neho nalepime kusky masla, cesto poprekladame a nehame hodinu kysnut.

    Panettone (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ja mam cesto trocha tmavsie malo by byt zlte,alepouzila som trstinovi cukor tak ho trosku prifarbil. Takto som cesto pripravila, spojila s maslom, a nechala ho hodinu odpocivat, al ak ho nehate dlhsie neublizi mu to. Pred pecenim, si ho este raz vyberieme z misky, rozprestrieme prstami na dosku a vlozime do neho kandovane ovocie, ale ja som pouzila len hrozienka a susene brusnice. Je to na vas, mozete tam dat aj kusky cokolady kto ma ako rad. na pecenie som nasla taky mensi hrniec ktory som vystlala papierom na pecenie, vlozila don cesto, potrela rozpustenym maslom, a urobila cez stred velky kriz, je dolezity na to aby cesto v rure narastlo, lebo ked ho vlozite do hrnca ci nadoby na pecenie mne zaplnalo cesto tak polku nadoby.

    Panettone (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    PECENIE: Velmi dolezite: Panettone vkladame do studenej rury, ktoru zapneme na 50°C a takto to nehame 10 minut. Po 10 minutach, ruru nastavime na 220 °C a pecieme takto 20 minut. Povrch by mal byt zlatavy. Potom ruru zapneme na 160 °C a je idealne ak mate aj s vetrakom, tak ho zapnite a uz pecieme hodinu, vyslo mi to casovo presne sa upiekol ako mal, len zhora trochu cernejsi nakolko ma sestra zlu trubu a ako mi rastlo panettone tak sa dotykalo vrchu ale to nevadi v konecnom dosledku.

    Panettone (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Uz len vybrat z truby, vyberieme ho z nadoby aby rychlejsie chladol, ale este na horuci dajte mokru utierku aby ten vrch zmakol. A moze sa podavat, len tak samotny, alebo ja si ho rada potieram este nutelov alebo marmeladov. :) DOBRU CHUT :)

    Panettone (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

afataga
uz som bola v Tepliciach, maslo tam tiez predavaju
bebetko
recept som si opravila pouzivala som maslo ale nejak mi tam skocil ten stuzeny tuk neviem jako asi som na to nechtiac klikla ale okay mozete ma ukamenovat kludne. A ked sme uz pri pravosti tak aj namiesto hladkej muky sa pouziva manitoba takze je jasne ze to nieje uplny original, ale robila som to podla talianskeho receptu. Aj nas oblubeny segedinsky gulas je len jeden ale najdete nan 100 receptou a 100 odtienov chuti. Mrzi ma ze ma tu idete urazat a kamenovat za taketo veci, mrzi ma ze som vobec recept pridala, ospravedlnujem sa vam ked vas to tak pohorsilo......
daguska
Môj muz by sa velmi potesil.Má velmi rád tento kolác a presne takto trocha tmavsí.Nemám ani formu,ani podobný hrniec (vsetky majú umelé drzadlá).Robievam preto vianocku alebo vianocnú bábovku.Inspirovala si ma.Tento rok upeciem Panettone.Recept sa mi páci.Nasla som ako vyrobit formu z papiera.Tesím sa.
iva2111
@daguska - poradíš, kde najdu popis výroby té papírové formy, prosím? :-) Mám i manitobu, v Čechach se dá koupit na www.mouky.cz, nedavno jsem z ní dělala ciabatty :-)
skillet
Nič si z toho nerob. Tiež ma mrzí že som sem dala recepty. Už sa to nestane. Tebe vytýkajú že si nedala maslo a mne neveria, že som zákusok piekla. Dokonca ani redakcia. Napísali mi, že vyzerá príliš ideálne, aby sa mohol vyrobiť v domácich podmienkach, lebo pôsobí ako z cukrárne :-) Ale veď ja som pôvodným povolaním cukrárka a čo má byť. Tiež už nič nepridám, nestojí to za to. Hlavu hore :-)
radox1
netreba sa hned urazat,ta chyba bola fatalna.uvedom si ze ten recept bude podla teba niekto piect,a namiesto masla tam prida tu hnusnu umelu vazelinu a znici tym vsetko.
daguska
Len som hladala na Google.Ale je na Vareche od @Nicopopa.Formy na Panettone.Ja som zaciatocník s pocitacom,takze mnoho veci naovladam.Ja len hladam,skusam stastie.Ale ta forma sa mi páci.Aj ked sa dá Panettone kúpit dost lacno v obchode,pre mña domáce je domáce.
kukulienka71
@bebetko , mne sa tvoj koláč páči, ešte som ho nepiekla. Tiež by som dala len hrozienka, asi by sa už potom nevolal Panettone, ale mne to nevadí:-), ten hrniec dám na spodnú mriežku, hádam sa nebude dotýkať vrchu rúry, ty si ho mala v strede?
@skillet , to sa ti potom čudujem, že nebudeš pridávať recepty, ak si povolaním cukrárka, stačilo by pridať pár fotiek z postupu, radšej to vzdáš???
radox1
neprehanam,byt na mne zakazem to predavat,ako sa uz v niektorych statoch stalo.
frezia
@eraserhead , si chiama margarina. A viete ako vzniklo Panettone?
Teraz mi to moj muz objasnil. Jeden Talian cukrar-pekar z Milana chcel urobit kolac s dierou, (babovku) kolac z Rakuska, pouzil ale privela drozdia, cesto sa velmi nafuklo a vzniklo velke cesto bez diery. Napriek tomu vzniknuty kolac velmi chutil a stal sa slavnym ako Panettone.
afataga
to je fajn, ze si to opravila na maslo, len mi nie je jasne, ako ti tam ten stuzeny tuk mohol sam skocit, ved ked zacnes pisat mas... tak ti samo doplni, ze maslo, takze tomu vysvetleniu moc neverim a co si naozaj pouzila, vies len ty, ale fakt je, ze skoda surovin a prace, ak sa to cele pokazi takym hnusom
@frezia udajne margarin bol vynajdeny ako krmivo pre morky, lenze tie mudre vtaky to odmietli zrat, tak sa to zacalo vselijako ochucovat, ovoniavat a farbit, aby to ludom chutilo a este im aj nakukali, ake je to zdrave, je to len kseft a nie je to potravina ani pre ludi ani pre zvierata
frezia
@afataga , @eraserheard sa pytal, chi sa come si dice in italiano stužený tuk ? ako sa povie po taliansky stuzeny tuk? ja som odpovedala margarine. Taliani ho ale nepouzivaju. Aspon takych nepoznam-
jarunka
@afataga ja som to tiez citala uz davno a odvtedy margarin ani iny tuk nekupujem, len maslo. Ja som panettone bola raz kupila a raz mi to niekto kupil ale nic zvlastne, mozno domace je lepsie, ale ja si dam radsej nasu babovku alebo vianocku.
jozka2
afataga,tie mudre vtaky od toho hynuli,tak to upravili pre nas.Panettone mas krasne upecene.Nemam odvahu sa do neho pustat je dost prance.
bebetko
Dakujem vam za povzbudive komentare, ale aj tak mam uz toho zly pocit ale som rada ze sa nasiel niekto kdo sa ma astal, vazim si to. Neviem ako sa jmi to stalo, ale casto doklikam co nemam hlavne ak to pisem cez telefon..... v postupe mam maslo, pouzila som maslo, keby pouzijem stuzeny tuk napisem tam hera vyraz stuzny tuk ani nepouzivam, a sama som bola prekvapena ked som si vsimla co mi tam dalo...... ale nemusite tpmu verit.... ja neviem ah... tu sa clovek moze snazit, chce sa pochvalit ze cosi spravil... som mlada, omylna baba a ak to tu nieje dovolene, je mi to luto....
marikahr
pekne sa ti vydaril, chvalim ;-)
a ja dokonca vidim na fotke aj maslo (teda obal z neho); nemusis sa ospravedlnovat a presviedcat, lebo kto chce zamienku si najde ;-)
Povznes sa nad to a maj pekny den ;-)
daguska
Margarín sa objavil na "jedálnom lístku"vojakov armády cisára Napoleona III.(1808-1873).V case vojny,ked bol nedostatok drahého masla,dal cisár vyrobit lacnú náhradu,aby nasýtil hladnú armádu.Myslím,ze aj horsie veci sa do násho organizmu dostávajú.A nakoniec,kazdý môze v recepte zamenit podla svojich zvyklostí tuk za maslo,alebo aj naopak.
bebetko
@kukulienka71 pochvala od Vas to je nieco :) sledujem tu stale vase recepty a vy ste uz nejaka ta varechacka :D dakujem. A piekla som na strednej mriezke, ale uz mi to dost priharalo tak som to asi nposlednych 2é minut pikela na spodnej :D
1x rela
eraserhead
frezia
to bola iba rečnícka otázka
je to "grasso idrogenato" a "margarina" je margarín

bebetko
som sklamaný z tvojej reakcie, očakával som nejakú racionálnu obhajobu použitého stuženého tuku, prečo by si mala ísť cestou menšieho odporu a len preto že nejaká mazacia hlava nemá rada tieto umeliny tak podľahneš a aby si mala pokoj zmeníš surovinu.
Človek sa tu nemá potom s kým prekárať ....
lubjak
Bezne necitam postup ako sa dany recept vari, alebo pecie.Staci mi pozriet pouzite suroviny .Panettone poznam,je to zaujimavy produkt.Preto som si precitala postup, kde sa od zaciatku pisalo o masle.Recept som ohodnotila 5.zaujal ma natolko, ze som si povedala, ze stoji za to ho vyskusat.Ked som sa nahodou dostala ku komentarom pod receptom,ostala som prekvapena takymi odmietavymi reakciami ohladom spominaneho tuku.Su rozne obmedzenia, pri ktorych sa rozhodujeme ci pouzijeme maslo alebo nahradu.Nebudem sa rozpisovat, ale ked niekto pouzije vegetu, kecup alebo umely tuk a ja s tym nebudem suhlasit, tak si to nahradim pre mna vhodnou nahradou.Tento recept si zasluzi pozornost.Verim, ze kto ho vyskusa, ci uz s maslom alebo umelym tukom a bude mu chutit, s radostou ho bude pouzivat aj inokedy.Tak s radostou dopecenia.
katarina10
Je to úžasne a dôkladne napísaný recept aj pre laikov. Neviem prečo sa "dámy ktoré chceli dokázať svoju dôležitosť" tak pustili do autorky receptu kvôli margarínu, či tuku , či čomu. Tak keď niekto používa IBA MASLO , tak nech si ho dá kam chce. Ja tiež radšej používam maslo. Ale kritika musí byť poučná a nie uštipačná ! Takže ja určite tento recept vyskúšam a bebetko, hlavu hore !!!
monnikka
toto mám strašne rada, krásne sa ti vydarila, teším sa, že si dala recept, upečiem ked prídu deti
betka11
@bebetko krásne vydarený,nenechaj sa odradiť,nebola som dlhší čas na vareche a vidím že sa to tu nezmenilo.Som stále viac sklamaná názormi niektorých varecháčiek/čov.Kto má potravinové obmedzenie použije si svoje a kto nie použije si podľa rcp ale tu to stále ľudia nechápu,takže kľud a rozvahu.Peč s láskou ďalej,pridaj receptíky aj s foto a komu sa páčia nech si uloží a kto kritizuje nech ukáže lepšie výsledky svojej práce :-).
bebetko
dakujem dakujem vekeee dakujem vsetkym co ma tu povzbudili, ja neviem ako vam dokazat ye sa mi tam naozaj stala chyba.. ale asi nijak ako vravim OMYLY dnes niesu dovolene .... no ja som sa ako dokonala nenarodila a stale sa len ucim. Ale dakujem vsetkym co mi dal pozitivne ohlasy. A ked uy je tu naozaj velka disksia o margarine, osobne ho tiez nemam rada, hlavne nie ked je v tortach v plnkach a neviem kde t uz vobec nemusim, preto aj kazdy recept ked doma robim ci uz aj torty nikde nedavam stuzeny tuk ale ja si vyrabam plnky s pudingou jogurtou mascarpone tvarohu a takychto veci..... ale zas netvrdim ze ked peciem nejaku piskotu alebo aj linecke ci nieco podobne ano davam tam heru to netvrdim ze nie..... no tu ma to seklo. uz som sa ospravedlnila, viac nemozem urobit. dakujem a pozdravujem varechacov
1x rela
eraserhead
lubjak katarina10 betka11
zjavne ste nepochopili na čo som narážal
kľudne si dávajte tie odpadky (stužené tuky a margaríny) do jedla, môžete si tam dať aj modrú indulonu .........
ALE nakoľko je tento virtuálny priestor verejný, a je živý v konečnom dôsledku len od Vás návštevníkov stránky (≤ prístup=predaná reklama=chod stránky)
a ten kto sem niečim prispeje jednoducho musí zniesť dávku kritiky, irónie, uštipačnosti a zosmiešnenia....
Momentálne je tu zaregistrovaných 60315 nickov, preto sú úplne smiešne teatrálne vyhlásenia niektorých že odtiaľto odídu, nebudú prispievať, aký sú tu ľudia zlý .........
Ak sem prestanem prispievať ja a tisíc ostatných nestane sa vôbec nič, napriek moji výhradám k tomuto webu ho považujem za komerčne najúspešnejší zo všetkých webov na slovensku ktoré sa venujú ochotníckemu vareniu.

bebetko
jedna osobná otázka, vedela by si mi povedať prečo také krajiny ktorých gastronómia je považovaná na vysokej úrovni že prečo nepoužívajú stužené tuky a margaríny v takom množstve ak vôbec?
Linecké zo stuženého tuku alebo margarínu bude určite mňamka o tom nepochybujem, podprahová reklama je horšia ako boľševik v parlamente .........

Sledujem už dlší čas jednu slovenskú cukrárku
 kuchynalidla.sk/recepty?Cat=dessert...

nepoužíva žiadne umeliny a napriek tomu jej to ide, ako je to možné sú v tom nejaké čary? (pre overenie som viaceré z jej receptov skúšal - pozitívne)






lubjak
@eraserhead velmi dobre som pochopila tvoj koment, aj som ho akceptovala, len mi bolo luto, ze v samotnom postupe je maslo, ale po precitani tvojho komentu sa zvrhla reakcia na margarin. Ty ako reprezentant zaujimavych receptov ,si mienkotvorcom. Preto by bola skoda, keby pod tymto vplyvom bol odsudeny tento recept
mariamka
@bebetko tvoj kolacik je uzasny, hladala som nieco kysnute s kandizovanym ovocim, a toto mi vypadlo ako tretie :) je pravda, ze postupu som sa celkom nedrzala, maslo som dala rovno do cesta a este na zaver potrela hotove buchticky, pre lepsiu manipulaciu som to piekla v mafinovych formickach a ovocie macerovala v mojom cervenom "Mulsume", ale inspiracia bola tvoja. Takze dakujem a prajem ti pekne Vianoce :)

bebetko
Jee krasne, je mi luto ze som vam skor neodpisala vobec som si to nevsimla. Mate ich krasne urcite boli chutne, a velmi mi zalichotilo ze aj napriek tolkym negativitam ste saodhodlala a skusila moj recept. DAKUJEM :)
gitusa77
@Bebetko (26.11.2014 07:40)
Tak toto s tým písaním v mobile sa robí aj mne! Hnevá ma to, lebo niekedy pošlem správu a je tam úplne iné slovo, ktoré sa preberie z mobilu! Zatiaľ som nenašla niekoho, kto by mi poradil, ako to nastaviť v mobile. Určite je problém v nastaveniach!☺




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia