Foto: ipo
Palacinky sú moje obľúbené jedlo, ale tieto sú obzvlášť vynikajúce. Inšpirovali ma v kolibe v Liptovskom Jáne a trochu som ich upravil podľa svojej Zobraziť celý popisPalacinky sú moje obľúbené jedlo, ale tieto sú obzvlášť vynikajúce. Inšpirovali ma v kolibe v Liptovskom Jáne a trochu som ich upravil podľa svojej chuti.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Cesto: | |
1 l |
|
3 ks |
|
5 PL |
|
2 štipky |
|
5-10 g |
|
400-500 g |
|
cca 1 dcl |
|
|
|
1 ks |
|
Náplň: | |
3/4 kg |
|
100-200 g |
|
|
|
|
|
6-8 PL |
|
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Rozšľaháme vajcia (odporúčam iba žĺtka) s mliekom, pridáme cukor, vanilkový cukor, soľ a droždie. Mixujem a zároveň prisypujeme pomaly múku. Cesto urobíme hustejšie a potom trochu rozriedime pivom (minerálkou) aby bolo správne tekuté. Necháme asi 1 hod postáť.
- 2
Palacinky upečieme, robíme ich trochu hrubšie - domáce. Panvicu pomastíme vždy pár kvapakami oleja, aby neboli suché.
- 3
Jablká ošúpeme, vyberieme jadro a nakrájame na malé kocky. Uvaríme z nich jablkový kompót - dáme do hrnca nakrájané jablká, škoricu, klinčeky, cukor a 2 PL medu, zalejeme vodou (dáme menej, aby bol kompót hustý). Cukor pridáme podľa toho ako sú kyslé jablká a ako máme radi sladké.
- 4
4-6 PL medu dáme do prehriať v kastróliku a zalejeme polovicou šťavy z kompótu a spolu povaríme tak, aby sa šťava zahustila na jablkovo-medové pyré. Môžeme zo šťavou pridať na zahustenie aj niekoľko kúskov jablka, ktoré spolu rozvaríme.
- 5
Na palacinky naložíme uvarený polovychladnutý kompót, preložíme ich a polejeme jablkovo-medovým pyré. Navrch dáme šľahačku - ja mám rád veľa. Ozdobíme čokoládovým topingom a posypeme mletými orechmi. Dobrú chuť!
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
0,5 litra mlieka,300 g hl. muky, 4 cele vajcia, 1 cely prasok do peciva, 5 dkg krys. cukru, 0,5 kg ocistenych a postruhanych jablk, trochu soli, vanilka, skorica.
Vsetko zmiesat a hned piect palacinky.Potierat lubovolnym lekvarom a vnutri posypat mletymi orechami.
Palacinky su hrubsie. Ak dame vela cukru do cesta, palalcinky horia a su tmave. Dobru chut, recept je od mojej kolegyne.