Palacinky s jablkom a medom

ipo - fotkaipo, 22. mája 2010
Palacinky s jablkom a medom
Foto: ipo

Palacinky sú moje obľúbené jedlo, ale tieto sú obzvlášť vynikajúce. Inšpirovali ma v kolibe v Liptovskom Jáne a trochu som ich upravil podľa svojej Zobraziť celý popisPalacinky sú moje obľúbené jedlo, ale tieto sú obzvlášť vynikajúce. Inšpirovali ma v kolibe v Liptovskom Jáne a trochu som ich upravil podľa svojej chuti.

12
porcií
30+1:00 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
1 l
3 ks
5 PL
2 štipky
5-10 g
400-500 g
cca 1 dcl
1 ks
Náplň:
3/4 kg
100-200 g
6-8 PL




Postup

  1. 1

    Rozšľaháme vajcia (odporúčam iba žĺtka) s mliekom, pridáme cukor, vanilkový cukor, soľ a droždie. Mixujem a zároveň prisypujeme pomaly múku. Cesto urobíme hustejšie a potom trochu rozriedime pivom (minerálkou) aby bolo správne tekuté. Necháme asi 1 hod postáť.

  2. 2

    Palacinky upečieme, robíme ich trochu hrubšie - domáce. Panvicu pomastíme vždy pár kvapakami oleja, aby neboli suché.

  3. 3

    Jablká ošúpeme, vyberieme jadro a nakrájame na malé kocky. Uvaríme z nich jablkový kompót - dáme do hrnca nakrájané jablká, škoricu, klinčeky, cukor a 2 PL medu, zalejeme vodou (dáme menej, aby bol kompót hustý). Cukor pridáme podľa toho ako sú kyslé jablká a ako máme radi sladké.

  4. 4

    4-6 PL medu dáme do prehriať v kastróliku a zalejeme polovicou šťavy z kompótu a spolu povaríme tak, aby sa šťava zahustila na jablkovo-medové pyré. Môžeme zo šťavou pridať na zahustenie aj niekoľko kúskov jablka, ktoré spolu rozvaríme.

  5. 5

    Na palacinky naložíme uvarený polovychladnutý kompót, preložíme ich a polejeme jablkovo-medovým pyré. Navrch dáme šľahačku - ja mám rád veľa. Ozdobíme čokoládovým topingom a posypeme mletými orechmi. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

hanina
Môže to byť dobré. Ja som pridávala nastrúhané jablká rovno do cesta - robila hrubšie a potierala jablkovým džemom. Naše chute sa zmenili a palacinky už robievam málo -Vaše však niekedy vyskúšam.
marienka44
Jablkove palacinky:
0,5 litra mlieka,300 g hl. muky, 4 cele vajcia, 1 cely prasok do peciva, 5 dkg krys. cukru, 0,5 kg ocistenych a postruhanych jablk, trochu soli, vanilka, skorica.
Vsetko zmiesat a hned piect palacinky.Potierat lubovolnym lekvarom a vnutri posypat mletymi orechami.
Palacinky su hrubsie. Ak dame vela cukru do cesta, palalcinky horia a su tmave. Dobru chut, recept je od mojej kolegyne.
babidka
@ipo , to vyzera na dobrucky dezert . odkladam si do KK , ked ma prepadne chut maskrtit tak to urobim :-)))
3496_1273988640 - profilový obrázok
ipo
ipo
je naozaj dobrý, pravda porcia v recepte je pre dobrých jedákov, ale ja keď robím palacinky, tak ich vždy narobím za misu a potom sa nimi 3-4 dni kŕmim na rôzne varianty :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia