Palacinky s jablkom a medom

Autor receptu: ipo

Palacinky sú moje obľúbené jedlo, ale tieto sú obzvlášť vynikajúce. Inšpirovali ma v kolibe v Liptovskom Jáne a trochu som ich upravil podľa svojej chuti.

12
porcií
30+1:00 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Rozšľaháme vajcia (odporúčam iba žĺtka) s mliekom, pridáme cukor, vanilkový cukor, soľ a droždie. Mixujem a zároveň prisypujeme pomaly múku. Cesto urobíme hustejšie a potom trochu rozriedime pivom (minerálkou) aby bolo správne tekuté. Necháme asi 1 hod postáť.
  2. Palacinky upečieme, robíme ich trochu hrubšie - domáce. Panvicu pomastíme vždy pár kvapakami oleja, aby neboli suché.
  3. Jablká ošúpeme, vyberieme jadro a nakrájame na malé kocky. Uvaríme z nich jablkový kompót - dáme do hrnca nakrájané jablká, škoricu, klinčeky, cukor a 2 PL medu, zalejeme vodou (dáme menej, aby bol kompót hustý). Cukor pridáme podľa toho ako sú kyslé jablká a ako máme radi sladké.
  4. 4-6 PL medu dáme do prehriať v kastróliku a zalejeme polovicou šťavy z kompótu a spolu povaríme tak, aby sa šťava zahustila na jablkovo-medové pyré. Môžeme zo šťavou pridať na zahustenie aj niekoľko kúskov jablka, ktoré spolu rozvaríme.
  5. Na palacinky naložíme uvarený polovychladnutý kompót, preložíme ich a polejeme jablkovo-medovým pyré. Navrch dáme šľahačku - ja mám rád veľa. Ozdobíme čokoládovým topingom a posypeme mletými orechmi. Dobrú chuť!