Pak choi so strateným vajíčkom a holandskou omáčkou
šéfkuchár Double Tree by Hilton, Košice, 17. júla 2022
Foto: Pravda - Ivan Majerský
porcie
príprava
Suroviny
4 ks (druh čínskej kapusty) |
|
75 ml |
|
200 g |
|
75 ml |
|
4 ks |
|
30 g |
|
50 g |
|
50 ml |
|
70 g |
|
50 g |
|
1/2 ks |
|
|
|
(na uvarenie vajíčka) |
|
Postup
-
1
Na panici zohrejeme trochu olivového oleja a pridáme nakrájanú šalotku. Minútu restujeme, pridáme cukor a rozpustíme na karamel. Potom pridáme vínny ocot a biele víno. Necháme 5 minút variť, osolíme a okoreníme. Nálev scedíme a necháme vychladnúť.
- 2
Žĺtky vložíme do misky a dáme nad vodný kúpeľ, pridáme vychladený nálev a metličkou pomaly neustále šľaháme, kým zmes nezačne hustnúť.
- 3
V rajnici na miernom plameni rozpustíme maslo (nevaríme – pomaly roztápame). Keď je žĺtkový základ dostatočne hustý, malým cícerkom (za stáleho miešania) k nemu zašľaháme rozpustené maslo. Získame stredne hustú omáčku, ktorú odstavíme z vodného kúpeľa. Omáčku ochutíme soľou, korením a zriedime citrónovou šťavou. Holandskú omáčku vrátime späť nad vodný kúpeľ (plameň vypneme), aby ostala teplá až vlažná, kým sa bude podávať.
- 4
Očistené a opláchnuté pak choi rozrežeme po dĺžke na polovicu a 5 minút opekáme na olivovom oleji.
- 5
V hrnci necháme zovrieť vodu s octom, zamiešame lyžicou, aby sa vytvoril vír, a doň vlejeme rozbité vajce. Varíme ho 3 minúty a vyberieme z vody. Takto pripravíme 5 stratených vajíčok.
- 6
Servírujeme tak, že na tanier položíme 2 polovice opečeného pak choi, zalejeme holandskou omáčkou, potom položíme stratené vajíčko. Dekorujeme zrnkami granátového jablka, bylinkami alebo mikrozeleninou. Ako príloha sa hodí opečená bagetka pokvapkaná olivovým olejom.
Tiež teplý šalát:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Mne se dost libi, omacku mam bearnaiskou, jen pak choi....hmmm, nekdy koupim. Mam ho rada.