Teplý šalát
Teplý šalát

Pak choi so strateným vajíčkom a holandskou omáčkou

Marek Petrenčák
šéfkuchár Double Tree by Hilton, Košice, 17. júla 2022
Pak choi so strateným vajíčkom a holandskou omáčkou
Foto: Pravda - Ivan Majerský
4
porcie
25 minút
príprava

Suroviny

4 ks (druh čínskej kapusty)
75 ml
200 g
75 ml
4 ks
30 g
50 g
50 ml
70 g
50 g
1/2 ks
 (na uvarenie vajíčka)




Postup

  1. 1

    Na panici zohrejeme trochu olivového oleja a pridáme nakrájanú šalotku. Minútu restujeme, pridáme cukor a rozpustíme na karamel. Potom pridáme vínny ocot a biele víno. Necháme 5 minút variť, osolíme a okoreníme. Nálev scedíme a necháme vychladnúť.

  2. 2

    Žĺtky vložíme do misky a dáme nad vodný kúpeľ, pridáme vychladený nálev a metličkou pomaly neustále šľaháme, kým zmes nezačne hustnúť.

  3. 3

    V rajnici na miernom plameni rozpustíme maslo (nevaríme – pomaly roztápame). Keď je žĺtkový základ dostatočne hustý, malým cícerkom (za stáleho miešania) k nemu zašľaháme rozpustené maslo. Získame stredne hustú omáčku, ktorú odstavíme z vodného kúpeľa. Omáčku ochutíme soľou, korením a zriedime citrónovou šťavou. Holandskú omáčku vrátime späť nad vodný kúpeľ (plameň vypneme), aby ostala teplá až vlažná, kým sa bude podávať.

  4. 4

    Očistené a opláchnuté pak choi rozrežeme po dĺžke na polovicu a 5 minút opekáme na olivovom oleji.

  5. 5

    V hrnci necháme zovrieť vodu s octom, zamiešame lyžicou, aby sa vytvoril vír, a doň vlejeme rozbité vajce. Varíme ho 3 minúty a vyberieme z vody. Takto pripravíme 5 stratených vajíčok.

  6. 6

    Servírujeme tak, že na tanier položíme 2 polovice opečeného pak choi, zalejeme holandskou omáčkou, potom položíme stratené vajíčko. Dekorujeme zrnkami granátového jablka, bylinkami alebo mikrozeleninou. Ako príloha sa hodí opečená bagetka pokvapkaná olivovým olejom.

Diskusia k receptu

mijaita
@haji (17.7.2022 19:54
Mne se dost libi, omacku mam bearnaiskou, jen pak choi....hmmm, nekdy koupim. Mam ho rada.





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia