Pagáčiky s medvedím cesnakom fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 27. marca 2023
Pagáčiky s medvedím cesnakom (fotorecept)
Foto: kimlo

Možno tu už taký recept je, nepátral som... Je sezóna medvedieho cesnaku, tak prečo si ho nepripomenúť... Mne tento recept poskytla manželka môjho Zobraziť celý popisMožno tu už taký recept je, nepátral som... Je sezóna medvedieho cesnaku, tak prečo si ho nepripomenúť... Mne tento recept poskytla manželka môjho kamaráta, za čo jej patrí vďaka, lebo pagáčiky sú veľmi chutné.

17-18 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
100 ml
20 g čerstvé
1 KL
150 g
1 ks
150 g
250 g
3 KL
2 hrste
Na potretie:
1 ks
Na posypanie:
 (ľan, sezam...)




Postup

  1. 1

    To si najprv takto spravíme vychádzku do prírody, najlepšie do lesa, o ktorom vieme, že tam rastie medvedí cesnak. Ak nevieme, tak si také miesto vyhľadáme alebo sa spýtame miestnych. Ja už zopár svojich miest mám, a keďže je cesnak sezónna záležitosť, treba čo najlepšie vystihnúť pokiaľ rastie.

    Pagáčiky s medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Lístky cesnaku opláchneme, múku preosejeme a zmiešame so soľou. Tvaroh, smotanu, maslo a vajce vyberieme z chladničky aspoň hodinu vopred, aby sa ohriali.

    Pagáčiky s medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z vlažného mlieka, droždia a lyžičky cukru spravíme klasický kvások a necháme ho vzísť. Smotanu vymiešame s vajcom a pridáme spolu s tvarohom a nakrájaným maslom do misky s múkou a soľou. Pridáme kvások a vypracujeme cesto.

    Pagáčiky s medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto by malo byť tuhšie, ak je riedke, pridáme za hrsť múky. Potom cesto odložíme prikryté do chladničky asi na 1 hodinu.

    Pagáčiky s medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 1,5 cm. Pokryjeme vrstvou nakrájaného medvedieho cesnaku.

    Pagáčiky s medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Preložíme zospodu aj zvrchu, zľava a zprava ako obálku, obrátime a necháme odstáť 10 minút.

    Pagáčiky s medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom cesto pomaly rozvaľkáme, a poprekladáme. Toto zopakujeme 2 krát až cesto rozvaľkáme asi na 2 cm a okrúhlou formičkou vykrojíme pagáčiky.

    Pagáčiky s medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pagáčiky poukladáme na plech s papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme semienkami podľa chuti. Na plechu necháme ešte 20 minút podkysnúť.

    Pagáčiky s medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C asi 17-18 minút.

    Pagáčiky s medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pagáčiky sú veľmi chutné ako príloha k fazuľovej polievke alebo prívarkom.

    Pagáčiky s medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

chemik
Já se vám přiznám, že jsem postižen svým povoláním, takže medvědí česnek konzumuji jen za studena v pomazánkách. Za tepla se z něho totiž uvolňují mně čichově nepříjemné amoniakální resp. aminové těkavé složky, s kterými jsem se pracovně setkával při úpravě vody ionexy. Takže opět by měl kimlo můj obdiv jak při pečení pagáčů otevíral rouru.
kimlo
@kukulienka71 (27.3.2023 19:01)
Ďakujem za tip, cesnak mi ešte ostal a toto je dobrý nápad ako ho zuzitkovat. Asi spravím pohostenie do práce na meniny. 😋
evusik
ja mám medvedí cesnak na záhrade ale ešte je malý, má to aj výhodu, že najskôr ideme na cesnak do lesa a potom máme ten náš... Mirko, krásne pagáčiky, určite vyskúšam.
kimlo
@terinka55 (27.3.2023 19:24)
Už sa bohužiaľ minuli, ale určite som ich nerobil posledný krát… vďaka za koment.
kimlo
@evusik (28.3.2023 09:04)
Vyskúšaj Evi, treba využiť sezónu, ja sa s tým cesnakom teraz doslova prepchavam 🙂
1x evusik
ubka
@komlo Mirko, srdečne blahoželám k Tvojim meninám, zdravie,lásku a veľa dobrých kuchárskych nápadov Ti želám 🥂
1x kimlo
kimlo
@ubka (29.3.2023 18:38)

Ďakujem veľmi pekne za prianie, potešilo a veľmi si to cením 🙂
evusik
tak som dnes upiekla a sú presne také ako píšeš a vonia nám celý dom :-) ak dovolíš pridám si tento recept na môj blog, veď dobré recepty treba šíriť, samozrejme uvediem zdroj


1x kimlo
kimlo
@evusik (4.4.2023 17:07)

Krásne ich máš Evi, som rád že chutili. Kľudne pridaj na blog, dobré recepty sa majú medzi ľuďmi šíriť .
1x evusik
tikami
Dnes som vyskúšala. Sú naozaj vynikajúce.Ďakujem za inšpiráciu.
1x kimlo
janina444
aj ja som ich dnes robila, sú ozaj výborné, všetci chválili :) vďaka za recept
1x kimlo
kimlo
@janina444 (29.4.2023 19:15)
Dobrá voľba a veľmi dobré pagaciky. Teší ma že chutili. U nás už medvedí cesnak v kvete takze až budúcu sezónu… pekný deň 🙂




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia