Pagáče

Pagáčiky s medvedím cesnakom (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Možno tu už taký recept je, nepátral som... Je sezóna medvedieho cesnaku, tak prečo si ho nepripomenúť...* Mne tento recept poskytla manželka môjho kamaráta, za čo jej patrí vďaka, lebo pagáčiky sú veľmi chutné.

17-18 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. To si najprv takto spravíme vychádzku do prírody, najlepšie do lesa, o ktorom vieme, že tam rastie medvedí cesnak. Ak nevieme, tak si také miesto vyhľadáme alebo sa spýtame miestnych. Ja už zopár svojich miest mám, a keďže je cesnak sezónna záležitosť, treba čo najlepšie vystihnúť pokiaľ rastie.
  2. Lístky cesnaku opláchneme, múku preosejeme a zmiešame so soľou. Tvaroh, smotanu, maslo a vajce vyberieme z chladničky aspoň hodinu vopred, aby sa ohriali.
  3. Z vlažného mlieka, droždia a lyžičky cukru spravíme klasický kvások a necháme ho vzísť. Smotanu vymiešame s vajcom a pridáme spolu s tvarohom a nakrájaným maslom do misky s múkou a soľou. Pridáme kvások a vypracujeme cesto.
  4. Cesto by malo byť tuhšie, ak je riedke, pridáme za hrsť múky. Potom cesto odložíme prikryté do chladničky asi na 1 hodinu.
  5. Potom cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 1,5 cm. Pokryjeme vrstvou nakrájaného medvedieho cesnaku.
  6. Preložíme zospodu aj zvrchu, zľava a zprava ako obálku, obrátime a necháme odstáť 10 minút.
  7. Potom cesto pomaly rozvaľkáme, a poprekladáme. Toto zopakujeme 2 krát až cesto rozvaľkáme asi na 2 cm a okrúhlou formičkou vykrojíme pagáčiky.
  8. Pagáčiky poukladáme na plech s papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme semienkami podľa chuti. Na plechu necháme ešte 20 minút podkysnúť.
  9. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C asi 17-18 minút.
  10. Pagáčiky sú veľmi chutné ako príloha k fazuľovej polievke alebo prívarkom.