Foto: martinis
Keďže je zima zatiaľ dosť teplá, skúsim dnes niečo osviežujúce - variabilný bulgurový šalát s cesnakom, jarnými cibuľkami a cherry paradajkami, servírovaný s balkánskym Zobraziť celý popisKeďže je zima zatiaľ dosť teplá, skúsim dnes niečo osviežujúce - variabilný bulgurový šalát s cesnakom, jarnými cibuľkami a cherry paradajkami, servírovaný s balkánskym syrom a dobrým olivovým olejom.
porcia
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 pohárik (resp. iná obilnina) |
|
2 poháriky |
|
|
|
|
|
3 ks (pokrájané na kolieska) |
|
veľká hrsť (pokrájané na štvrtinky) |
|
1 strúčik (nasekaný) |
|
niekoľko (cca 10, nasekané) |
|
2 PL |
|
pár lístkov |
|
3 PL |
|
z 1/2 citróna |
|
50 - 60 g (rozmrvený) |
|
Postup
-
1
Pohárik bulguru vsypeme do malej panvice, pridáme štipku soli a zalejeme dvoma pohárikmi vody. Privedieme k varu, premiešame a dusíme pod pokrievkou 10 minút. Šalát je chutný aj s inými obilninami - vyskúšajte pšeno, krúpy, hnedú ryžu alebo aj pohánku či kuskus, ktoré nie sú obilninami, ale taktiež sa sem hodia (pripravte podľa návodu na obale alebo podľa jedného z iných receptov) :)
- 2
10 minút využijeme na prípravu zeleniny - cesnak nasekáme, jarné cibuľky očistíme a umyjeme spolu s paradajkami. Nakrájame zeleninu aj olivy, cibuľku s cesnakom vložíme do misy, do ktorej pridáme aj vidličkou premiešaný hotový bulgur.
- 3
Pridáme olivy a paradajky spolu s bylinkami, opäť premiešame a napokon ochutíme šťavou z polovice citróna, dobrým olivovým olejom a samozrejme soľou a korením.
- 4
Servírujeme teplé či studené, posypané rozmrveným balkánskym syrom či fetou :)
- 5
Môj tip : Experimentujte s rôznymi druhmi paradajok, najmä počas sezóny. Sladšie odrody urobia šalát ešte lahodnejším, naopak kyslejšie ho ešte viac osviežia.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
:))
kým som nechodila na VARECHU -nevedela som-čo je to kuskus..bulgur..:-)
bulgur mi veru chutí..
takže tvoja varianta určite bude..
olivy nie-tie môj muž nemá rád..posielam slnečný pozdrav...
@radost aj ja som sa na Vareche veľa naučil a spoznal nové, teším sa ako vyskúšaš tento šalát a dúfam, že mi potom zasa napíšeš, ako sa Ti vydaril :) Ďakujem za pozdrav, aj Tebe pekný deň ;)
@kakao nemyslel som to zle, najprv som chcel link vložiť priamo do receptu, ale zabudol som na to, tak som ho pridal do komentáru. Len som chcel upozorniť, že rozsiahlejší recept je na mojom blogu, pretože na Varechu hodia skôr stručnejšie recepty. Už sa to nebude opakovať :)
@izabella929 ďakujeeem :-))
@pacik aj ja sa chystám na celozrnný kuskus, tie sušené paradajky nie sú vôbec zlý nápad, možno ich tiež najbližšie použijem ;)
@amelie tak to sa veľmi teším, pokojne použi také veľké šálky, aké doma nájdeš, nech sa najete všetci :-))
A mne vobec nevadi ked autori receptov daju k receptu aj odkaz na svoj blog..ved ked sa niekomu zapaci recept mozno ho budu zaujimat aj ine recepty toho cloveka! Takze za mna kludne davaj odkazy na svoj blog - je velmi pekny :)