Osviežujúci bulgurový šalát

Autor receptu: martinis

Keďže je zima zatiaľ dosť teplá, skúsim dnes niečo osviežujúce - variabilný bulgurový šalát s cesnakom, jarnými cibuľkami a cherry paradajkami, servírovaný s balkánskym syrom a dobrým olivovým olejom.

1
porcia
15 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pohárik bulguru vsypeme do malej panvice, pridáme štipku soli a zalejeme dvoma pohárikmi vody. Privedieme k varu, premiešame a dusíme pod pokrievkou 10 minút. Šalát je chutný aj s inými obilninami - vyskúšajte pšeno, krúpy, hnedú ryžu alebo aj pohánku či kuskus, ktoré nie sú obilninami, ale taktiež sa sem hodia (pripravte podľa návodu na obale alebo podľa jedného z iných receptov) :)
  2. 10 minút využijeme na prípravu zeleniny - cesnak nasekáme, jarné cibuľky očistíme a umyjeme spolu s paradajkami. Nakrájame zeleninu aj olivy, cibuľku s cesnakom vložíme do misy, do ktorej pridáme aj vidličkou premiešaný hotový bulgur.
  3. Pridáme olivy a paradajky spolu s bylinkami, opäť premiešame a napokon ochutíme šťavou z polovice citróna, dobrým olivovým olejom a samozrejme soľou a korením.
  4. Servírujeme teplé či studené, posypané rozmrveným balkánskym syrom či fetou :)
  5. Môj tip : Experimentujte s rôznymi druhmi paradajok, najmä počas sezóny. Sladšie odrody urobia šalát ešte lahodnejším, naopak kyslejšie ho ešte viac osviežia.