Osviežujúci bulgurový šalát
Autor receptu: martinis
Keďže je zima zatiaľ dosť teplá, skúsim dnes niečo osviežujúce - variabilný bulgurový šalát s
cesnakom, jarnými cibuľkami a cherry paradajkami, servírovaný s balkánskym syrom a
dobrým olivovým olejom.
1 porcia |
15 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup
- Pohárik bulguru vsypeme do malej panvice, pridáme štipku soli a zalejeme dvoma pohárikmi vody. Privedieme k varu, premiešame a dusíme pod pokrievkou 10 minút. Šalát je chutný aj s inými obilninami - vyskúšajte pšeno, krúpy, hnedú ryžu alebo aj pohánku či kuskus, ktoré nie sú obilninami, ale taktiež sa sem hodia (pripravte podľa návodu na obale alebo podľa jedného z iných receptov) :)
- 10 minút využijeme na prípravu zeleniny - cesnak nasekáme, jarné cibuľky očistíme a umyjeme spolu s paradajkami. Nakrájame zeleninu aj olivy, cibuľku s cesnakom vložíme do misy, do ktorej pridáme aj vidličkou premiešaný hotový bulgur.
- Pridáme olivy a paradajky spolu s bylinkami, opäť premiešame a napokon ochutíme šťavou z polovice citróna, dobrým olivovým olejom a samozrejme soľou a korením.
- Servírujeme teplé či studené, posypané rozmrveným balkánskym syrom či fetou :)
- Môj tip : Experimentujte s rôznymi druhmi paradajok, najmä počas sezóny. Sladšie odrody urobia šalát ešte lahodnejším, naopak kyslejšie ho ešte viac osviežia.