Oškvarkové pencle s lekvárom aj syrom fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 30. apríla 2011
Oškvarkové pencle s lekvárom aj syrom (fotorecept)
Foto: tatranka

Tieto ohromné koláčiky-pencle,som sa naučila robiť od mojej svokry.Mám pocit,že svoje miesto majú na Gemery,pretože názov pencle sú vlastne na Gemery huby a to Zobraziť celý popisTieto ohromné koláčiky-pencle,som sa naučila robiť od mojej svokry.Mám pocit,že svoje miesto majú na Gemery,pretože názov pencle sú vlastne na Gemery huby a to tieto pagáčiky verne pripomínajú.Nech vás neľaká kombinácia škvariek a lekváru.Je to jedinečné spojenie.No musí byť použitý,jedine hustý,slivkový lekvár.

45 min minút
príprava
35 min minút
na 170 °C

Suroviny

750 g
0,5 l
200 g
350 g
1 dcl
3 lyžičky
3 lyžice
3 ks
1 kocka
podľa potreby
3 lyžice
200 g




Postup

  1. 1

    Ingrediencie.

    Oškvarkové pencle s lekvárom aj syrom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nechám nakysnúť kvások.Do posolenej a osladenej múky,pridám celé vajíčko a jedno žĺtko.

    Oškvarkové pencle s lekvárom aj syrom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Oškvarky posekám na menšie kúsky./ Nie zomlieť na kašu! /

    Oškvarkové pencle s lekvárom aj syrom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do múky pridám oškvarky a premiešam s múkou.Pridám kvások,a biele víno.

    Oškvarkové pencle s lekvárom aj syrom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nakoniec do cesta vlejem rozpustené maslo.

    Oškvarkové pencle s lekvárom aj syrom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto nechám kysnúť asi 3/4 hodiny.

    Oškvarkové pencle s lekvárom aj syrom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po vykysnutí si cesto rozdelím,aby sa mi s ním lepšie pracovalo.

    Oškvarkové pencle s lekvárom aj syrom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vykrojím kolieska asi na 1cm hrúbku vyvaľkaného cesta.Naň poukladám lyžičku slivkového lekváru.

    Oškvarkové pencle s lekvárom aj syrom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Prikryjem druhým kolieskom.Vykrajovačom spolu spojim kolieska.Naň zopakujem ešte jedno poschodie.To už nezatláčam.Len potriem vajíčkom a zasypem semienkami.Je to vlastne klobúčik.Takže pencel vznikne z troch koliesok a dvoch náplní lekváru.

    Oškvarkové pencle s lekvárom aj syrom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Toto sú už hotové lekvárové pencle,pripravené na upečenie.Ešte nechám asi 10 minút podkysnúť.

    Oškvarkové pencle s lekvárom aj syrom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Upečené pencle.

    Oškvarkové pencle s lekvárom aj syrom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Keďže nie každý má rád sladké zo zvyškového vykrojeného cesta robievam aj syrové.Cesto spracujem,vyváľkam.Potriem roztopeným maslom a zasypem postrúhaným syrom.

    Oškvarkové pencle s lekvárom aj syrom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Cesto zasypané syrom.

    Oškvarkové pencle s lekvárom aj syrom (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Preložím ho na polovicu a vykrajujem pagáčiky.

    Oškvarkové pencle s lekvárom aj syrom (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Hotové.Potreté vajíčkom,posypané semienkami,soľou a syrom.

    Oškvarkové pencle s lekvárom aj syrom (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Napečené slané aj sladké.

    Oškvarkové pencle s lekvárom aj syrom (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

alzbetka2
sú nádherné, ja takéto môžem /slané/ :-))) neviem si predstaviť chuť tých lekvárových, budem musieť vyskúšať...
tatranka
@alzbetka2 preto som napísala,že sa nemáte báť toho divného spojenia oškvariek a slivkového lekváru.Je to veľmi chutné.Určite si pochutíš.
ancicka
Moje obľubené!Lekvák a škjarky,to je výborné ,vynimočné.Vrelé odporúčam každému ,aby to vyskúšal!Aj zo syrom môžem.
tatranka
@gittka ďakujem za pochvalu.A tebe @ancicka za doporučenie.Viem,je to zvláštna kombinácia.No hovorí sa,odvážnemu,šťastie praje.Treba skúsiť.
evusik
vyzerá to veľmi, veľmi lákavo... keď sa dostanem k dobrým oškvarkom určite vyskúšam... pekný fotopostup :-)
jatanika
to poznám...robieva ich moja svokra... je to dobrá kombinácia... a tvoje sú veľmi pekné, @tatranka ...
tatranka
Ďakujem@kata50.Pre čítala som si tvoju doporučenú diskusiu na tému oškvarky a lekvár.Mrzí ma,nezachytila som v tom období ten recept.Určite by som sa bola vyjadrila kladne a doporučila takto piecť bez obavy.No mám skúsenosť len v spojitosti so slivkovým lekvárom a oškvarkami.Iný lekvár by som tam nedala.Robievam tak aj zemiakovo bryndzové pirohy a plnené slivkovým lekvárom.A tiež sa pomiešajú a polejú rozškvarenou slaninou - oškvarkami.To prekvapenie pri konzumácii je ohromné v tejto kombinácii.Tiež treba skúsiť a myslím,že tí čo radi experimentujú a skúšajú mi dajú za pravdu.
tatranka
@jatanika ďakujem za pochvalu.Som rada,že to poznáš a chváliš.Je to dobrá vyzitka tomuto receptu.
coldbery
robím podobne tvojmu receptu ,ale nerobím krúžka ,len stáčam do rahlíčkov....je to vynikajúce...:-)))
enerrgizer
perfektná kombinácia, jedol som už niečo podobné a chutilo...krásne spracovaný fotorecept :-)
iboja
dost pracne sa zdaju ale ukladám a určite vyskušam
kata50
@tatranka nech ťa nemrzí :-)) Veď Varecha žije tak rýchlo, že keď som dnes bola na záhrade, nestihla som mrknúť na Varechu. No a teraz čumím ako puk, čo už je tu všetko pridané. No čo už, aj tu žijeme veľmi rýchlo. Ešte pekný večer želám.:-))
palokuchki
@tatranka , tvoj recept mi prisiel vhod. Momentalne mam vela oskvarkov, slivkovy lekvar mam tiez, tak skusim napiect tvoje pencle. Vyzeraju velmi dobre.
1x zuzial
ancicka
tatranka,ked si si všimla tak ja mám dosť rcp, zo škvarkami.Ja si lekváre varím sama ,ked sa urodí a tak isto aj slivkový,ak sa neurodí tak si kúpim ,ale netreba sa báť dať do škvarkového cesta aj iný lekvar.Chutí výborne aj s iným.Ja som za tie roky už vyskúšala všeličo.
baculata
Ančička, ja by som uvítala recept na slivkový lekvár, ja neviem spravit taku obchodnu konzistenciu, čo by sa dal krajat.Ak máš taky recept by ma to zaujmalo, do jesene času dost, vopred dakujem.Tatranka dnes skušam Tvoje pencle, ale asi ako rozteky, už som dlhšie uvažovala skusit oskvarky do sladkeho cesta, motivovala ma Ančička, len som stále váhala, ale už ste dve a vidím, že oba recepty su od staršej generácie a recepty z babičkinej kuchyne uprednostnujem.
tatranka
@baculata veľmi rada by som ti dala recept na hustý slivkový lekvár.Nemám taký.Jednak si musím ovocie kúpiť ak chcem zavárať,alebo variť lekvár.Tiež som skúšala všelijako,dokonca aj pečený.No výsledok nebol taký,ako keď sa niekedy varil vo veľkom na záhrade v kotli.Ja si ho na tých pár krát keď potrebujem kúpim.Takže prepáč.Nemám na dobrý,hustý lekvár recept.Možno ho uvedie @ancicka .
tatranka
@iboja je to pracnejšie ako rohlíčky,to vieš,že hej.No názov pencle sú huby a ak by som formovala rožky,to by už nebolo ono.Chcela som zachovať pôvodný recept.Ale ver,že z tohto cesta urobím aj ja rožteky a bude to rýchlejšie.Veď aj@coldbery píše,že robí takto z oškvarkového cesta rožky plnené lekvárom.
baculata
Tatranka, už mam odskusané, suroviny som presne odvážila, vyslo z toho ukážkove cesto, nemusela som nič pridávat, vynikajuce, mozu aj mladé dievcatá, stačí sa pridržat receptu.Nakoniec som robila pencle,síce niektore poschoda sa mi trosku smykli, ale su tam aj pekné.Hlavne výsledok chutový fantastické, doporučujem.Doteraz som do kysnutého cesta pridávala maslo,heru alebo olej.Tvoje oskvarkové cesto sa mi zdá najlepsie, Dakujem za recept.Co sa týka lekvaru, dzemy si robím sama, len nie vsade sa hodí dzem, takže slivkový dokupujem, lebo nevyteká.
tatranka
@baculat á, som rada že sa ti recept páči a takto si ho pochválila.Môžem si priať lepšiu reklamu ako si mu urobila ty? Ďakujem.Nech vám chutí.Veď o tom je tento portál Varecha.
kata50
Som rada, že táto škvarkovo-lekvárová kombinácia vyhrala. Blahoželám :-))
elisticka
Martuska pripajam sa ku gratulantom a zaroven si ukladam receptik nejak nestiham na vareche vsetko zaregistrovat co je skoda ...
tatranka
Ďakujem všetkým za prianie a nech vám pencle podľa môjho receptu chutia.To bude pre mňa najlepšia výhra.
evas13
Rozmýšlala som čo upečiem, keď pôjdeme na dovolenku a veru tieto tvoje špecle @tatranka budú ideálne. Ďakujem.
likalu
Veľmi pekný a zaujímavý recept. S tou kombináciou som sa ešte nestretla, ale určite to vyskúšam
tatranka
@likalu Viem,že tá kombinácia prekvapuje,ale neboj sa tej kombinácie a určite pencle vyskúšaj.Určite budeš milo prekvapená.Držím palec,nech sa ti vydaria.
alzbetka2
@tatranka , ja som ich vyskúšala...a s veľkým elánom, mrzí ma, ale nám nechutili, nesadla kombinácia škvariek s lekvárom..
tatranka
@alzbetka2 tak ako teba aj mňa mrzí,že táto kombinácia vám nesadla.No čo narobím.My máme veľmi radi.To je tak,že aj kombinácia mäsa a ovocia niekto neznáša a my veru máme radi.Vidím to,keď varia v TV.Chute sú rôzne.
olinka12
Jéééj tatranka toto je aj moja perketa veľmi sa mi to páči teraz sme zabíjali mám čerstvé škvarky aj slivkový lekvár som tento rok varila len vyskúšam polovičnú dávku sme len dvaja aby sa všetko pojedlo. Ukladám do KK.
maminka1
@tatranka , tak taketo pagaciky som uz jedla a kombinacia skvariek a slivkoveho lekvaru su fantasticke, no ked budem mat skvarky tak isto urobim ;-)
tatranka
@maminka1 vieš ako my máme radi túto kombináciu.Len ten lekvár by mal byť tuhý slivkový.S iným nám to nechutí.Teším sa,že sa ti recept páči.
modrykamen
Ak dostanem chuť na niečo extra, tak nehľadám v mojej kuchárskej knihe, ale rovno vyťukám rovesníčku "tatranku" a určite medzi jej receptami nájdem nejakú vychytávku. Už som to pár krát chutnal a aj urobil podľa tohoto receptu. Výsledok ma nesklamal, ba podporil moje snaženie s kysnutým cestom. Vďaka. Pencle budú určite na vianočnom stole. A keďže mám veľmi rád kombináciu slivkový lekvár- vlašské orechy, ta na vrch pred pečením položím pol jadra. Ináč tie recepty na kysnuté cestá nemajú chybu.
gabcar
Ten recept som dlho hladala , unikatna kombinacia. Dnes som robila skvarky, cez vidend peciem. Recept som mala od tety - stratila som ho a teta je uz zial neboha.
tatranka
@gabcar aj ja mám recept veľmi dávno a veľmi rada ho robím.Je to zaujímavá a chutná kombinácia.