Oškvarkové pencle s lekvárom aj syrom (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Tieto ohromné koláčiky-pencle,som sa naučila robiť od mojej svokry.Mám pocit,že svoje miesto majú na Gemery,pretože názov pencle sú vlastne na Gemery huby a to tieto pagáčiky verne pripomínajú.Nech vás neľaká kombinácia škvariek a lekváru.Je to jedinečné spojenie.No musí byť použitý,jedine hustý,slivkový lekvár.

45 min minút
príprava
35 min minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Ingrediencie.
  2. Nechám nakysnúť kvások.Do posolenej a osladenej múky,pridám celé vajíčko a jedno žĺtko.
  3. Oškvarky posekám na menšie kúsky./ Nie zomlieť na kašu! /
  4. Do múky pridám oškvarky a premiešam s múkou.Pridám kvások,a biele víno.
  5. Nakoniec do cesta vlejem rozpustené maslo.
  6. Cesto nechám kysnúť asi 3/4 hodiny.
  7. Po vykysnutí si cesto rozdelím,aby sa mi s ním lepšie pracovalo.
  8. Vykrojím kolieska asi na 1cm hrúbku vyvaľkaného cesta.Naň poukladám lyžičku slivkového lekváru.
  9. Prikryjem druhým kolieskom.Vykrajovačom spolu spojim kolieska.Naň zopakujem ešte jedno poschodie.To už nezatláčam.Len potriem vajíčkom a zasypem semienkami.Je to vlastne klobúčik.Takže pencel vznikne z troch koliesok a dvoch náplní lekváru.
  10. Toto sú už hotové lekvárové pencle,pripravené na upečenie.Ešte nechám asi 10 minút podkysnúť.
  11. Upečené pencle.
  12. Keďže nie každý má rád sladké zo zvyškového vykrojeného cesta robievam aj syrové.Cesto spracujem,vyváľkam.Potriem roztopeným maslom a zasypem postrúhaným syrom.
  13. Cesto zasypané syrom.
  14. Preložím ho na polovicu a vykrajujem pagáčiky.
  15. Hotové.Potreté vajíčkom,posypané semienkami,soľou a syrom.
  16. Napečené slané aj sladké.