Oškvarkové pencle s lekvárom aj syrom (fotorecept)
Autor receptu: tatranka
Tieto ohromné koláčiky-pencle,som sa naučila robiť od mojej svokry.Mám pocit,že svoje miesto majú na Gemery,pretože názov pencle sú vlastne na Gemery huby a to tieto pagáčiky verne pripomínajú.Nech vás neľaká kombinácia škvariek a lekváru.Je to jedinečné spojenie.No musí byť použitý,jedine hustý,slivkový lekvár.
45 min minút príprava |
35 min minút na 170 °C |
Postup
- Ingrediencie.
- Nechám nakysnúť kvások.Do posolenej a osladenej múky,pridám celé vajíčko a jedno žĺtko.
- Oškvarky posekám na menšie kúsky./ Nie zomlieť na kašu! /
- Do múky pridám oškvarky a premiešam s múkou.Pridám kvások,a biele víno.
- Nakoniec do cesta vlejem rozpustené maslo.
- Cesto nechám kysnúť asi 3/4 hodiny.
- Po vykysnutí si cesto rozdelím,aby sa mi s ním lepšie pracovalo.
- Vykrojím kolieska asi na 1cm hrúbku vyvaľkaného cesta.Naň poukladám lyžičku slivkového lekváru.
- Prikryjem druhým kolieskom.Vykrajovačom spolu spojim kolieska.Naň zopakujem ešte jedno poschodie.To už nezatláčam.Len potriem vajíčkom a zasypem semienkami.Je to vlastne klobúčik.Takže pencel vznikne z troch koliesok a dvoch náplní lekváru.
- Toto sú už hotové lekvárové pencle,pripravené na upečenie.Ešte nechám asi 10 minút podkysnúť.
- Upečené pencle.
- Keďže nie každý má rád sladké zo zvyškového vykrojeného cesta robievam aj syrové.Cesto spracujem,vyváľkam.Potriem roztopeným maslom a zasypem postrúhaným syrom.
- Cesto zasypané syrom.
- Preložím ho na polovicu a vykrajujem pagáčiky.
- Hotové.Potreté vajíčkom,posypané semienkami,soľou a syrom.
- Napečené slané aj sladké.