Oškvarkové pagáče
Oškvarkové pagáče

Oškvarkové pagáčiky

Marek Oroszi
majiteľ pekárne Pošeň v Stupave, 28. februára 2021
Oškvarkové pagáčiky
Foto: Pravda - Ivan Majerský
20 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
250 ml
100 g
1 ks (veľkosť L)
30 g
20 g
10 g
1-3 g
250 g mleté
Na potretie:
1 ks
Na posypanie:
 nastrúhaný

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do 150 ml teplého mlieka nadrobte droždie, pridajte lyžičku hladkej múky, cukru a riadne premiešajte. Nechajte postáť okolo 15 minút pri izbovej teplote kým vzíde kvások.

  2. 2

    Do misky vysypte zvyšnú múku, pridajte soľ a mleté korenie, premiešajte, pridajte kvások, zvyšné mlieko, smotanu a vajce a vymiešajte cesto. Prikryte ho utierkou a nechajte asi 45 minút kysnúť na teplom mieste bez prievanu.

  3. 3

    Cesto vyvaľkajte, natrite oškvarkami a poprekladajte. Potom znova cesto rozvaľkajte na hrúbku zhruba 2 cm a vykrojte kolieska (napríklad vrchnou časťou pohára).

  4. 4

    Pagáče poukladajte na plech s papierom na pečenie, potrite rozmiešaným vajíčkom a posypte soľou, rascou, sezamom alebo syrom. Pečte v rúre rozohriatej na 200 °C do zlatista (asi 20 minút, ale čas závisí od rúry aj veľkosti pagáčov).

Diskusia k receptu