Oškvarkové pagáčiky
majiteľ pekárne Pošeň v Stupave, 28. februára 2021
Foto: Pravda - Ivan Majerský
na 200 °C
Suroviny
500 g |
|
250 ml |
|
100 g |
|
1 ks (veľkosť L) |
|
30 g |
|
20 g |
|
10 g |
|
1-3 g |
|
250 g mleté |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Na posypanie: | |
|
|
|
|
|
|
nastrúhaný |
|
Postup
-
1
Do 150 ml teplého mlieka nadrobte droždie, pridajte lyžičku hladkej múky, cukru a riadne premiešajte. Nechajte postáť okolo 15 minút pri izbovej teplote kým vzíde kvások.
- 2
Do misky vysypte zvyšnú múku, pridajte soľ a mleté korenie, premiešajte, pridajte kvások, zvyšné mlieko, smotanu a vajce a vymiešajte cesto. Prikryte ho utierkou a nechajte asi 45 minút kysnúť na teplom mieste bez prievanu.
- 3
Cesto vyvaľkajte, natrite oškvarkami a poprekladajte. Potom znova cesto rozvaľkajte na hrúbku zhruba 2 cm a vykrojte kolieska (napríklad vrchnou časťou pohára).
- 4
Pagáče poukladajte na plech s papierom na pečenie, potrite rozmiešaným vajíčkom a posypte soľou, rascou, sezamom alebo syrom. Pečte v rúre rozohriatej na 200 °C do zlatista (asi 20 minút, ale čas závisí od rúry aj veľkosti pagáčov).
Tiež oškvarkové pagáče:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Vykotie sa preto, ze cesto nebolo dostatočne vykysnuté este pred pecením. Kysli ďalej v rúre. Treba nechat dlhsie kysnut na linke a dat do horúcej rury 200 a viac stupňov, potom po 5 min. stíšiť teplotu. To je môj názor.