Oškvarkové pagáče
Oškvarkové pagáče

Oškvarkové pagáčiky

Marek Oroszi
majiteľ pekárne Pošeň v Stupave, 28. februára 2021
Oškvarkové pagáčiky
Foto: Pravda - Ivan Majerský
20 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
250 ml
100 g
1 ks (veľkosť L)
30 g
20 g
10 g
1-3 g
250 g mleté
Na potretie:
1 ks
Na posypanie:
 nastrúhaný




Postup

  1. 1

    Do 150 ml teplého mlieka nadrobte droždie, pridajte lyžičku hladkej múky, cukru a riadne premiešajte. Nechajte postáť okolo 15 minút pri izbovej teplote kým vzíde kvások.

  2. 2

    Do misky vysypte zvyšnú múku, pridajte soľ a mleté korenie, premiešajte, pridajte kvások, zvyšné mlieko, smotanu a vajce a vymiešajte cesto. Prikryte ho utierkou a nechajte asi 45 minút kysnúť na teplom mieste bez prievanu.

  3. 3

    Cesto vyvaľkajte, natrite oškvarkami a poprekladajte. Potom znova cesto rozvaľkajte na hrúbku zhruba 2 cm a vykrojte kolieska (napríklad vrchnou časťou pohára).

  4. 4

    Pagáče poukladajte na plech s papierom na pečenie, potrite rozmiešaným vajíčkom a posypte soľou, rascou, sezamom alebo syrom. Pečte v rúre rozohriatej na 200 °C do zlatista (asi 20 minút, ale čas závisí od rúry aj veľkosti pagáčov).

Diskusia k receptu

ivetaiva
Také krásne škvarkové pagáče som ešte ani nevidela. Ja by som prosila radu, ako docieliť, aby boli také krásne úhľadné. Mne sa vždy "vykotia". Prečo sa mi to urobí? Ďakujem za odpoveď.
katrin179
Výborne cesto, dobre sa mi s ním pracovalo. Piekla som však len 15 minút, po 20 minútach boli už zhorené. Záleží od rúry, radšej si pagáče sledujte.
marienka44
@ivetaiva (22.6.2021 21:36)

Vykotie sa preto, ze cesto nebolo dostatočne vykysnuté este pred pecením. Kysli ďalej v rúre. Treba nechat dlhsie kysnut na linke a dat do horúcej rury 200 a viac stupňov, potom po 5 min. stíšiť teplotu. To je môj názor.
1x kimlo




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia