Oškvarkové pagáče

Oškvarkové pagáčiky

Autor receptu: redakcia

20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Do 150 ml teplého mlieka nadrobte droždie, pridajte lyžičku hladkej múky, cukru a riadne premiešajte. Nechajte postáť okolo 15 minút pri izbovej teplote kým vzíde kvások.
  2. Do misky vysypte zvyšnú múku, pridajte soľ a mleté korenie, premiešajte, pridajte kvások, zvyšné mlieko, smotanu a vajce a vymiešajte cesto. Prikryte ho utierkou a nechajte asi 45 minút kysnúť na teplom mieste bez prievanu.
  3. Cesto vyvaľkajte, natrite oškvarkami a poprekladajte. Potom znova cesto rozvaľkajte na hrúbku zhruba 2 cm a vykrojte kolieska (napríklad vrchnou časťou pohára).
  4. Pagáče poukladajte na plech s papierom na pečenie, potrite rozmiešaným vajíčkom a posypte soľou, rascou, sezamom alebo syrom. Pečte v rúre rozohriatej na 200 °C do zlatista (asi 20 minút, ale čas závisí od rúry aj veľkosti pagáčov).