Oškvarkové pagáče
Foto: babkamt
Postup som nefotila, mám obrázky len z hotových pagáčov.
na 200 °C
Suroviny
300 g |
|
300 g |
|
250 ml |
|
2 PL |
|
2 PL domáca |
|
300 g mleté |
|
100 ml |
|
2 ks |
|
42 g |
|
80 ml teplé |
|
1 ČL |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Začneme prípravou kvásku. Do teplého mlieka rozdrobíme kocku čerstvého droždia, pridáme jednu čajovú lyžičku cukru. Zamiešame, necháme vykysnúť kvások.
- 2
Odvážime si 300 gramov polohrubej a 300 gramov hladkej múky, pridáme do nej 2 PL zarovno soli, premiešame. Kyslú smotanu a masť si vyberieme v predstihu z chladničky, aby mali pri príprave cesta izbovú teplotu. Zmiešame spolu kyslú smotanu s dvomi žĺtkami a 100 ml mlieka. Vylejeme túto zmes k múke. Pridáme 2 PL domácej bravčovej masti a vykysnutý kvások.
- 3
Vymiesime si cesto. Necháme ho vykysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme, natrieme pomleté oškvarky. Zložíme do obálky. Necháme 20 minút kysnúť. Opakujeme 3 x. Po treťom raze cesto rozvaľkáme asi na hrúbku 2 cm, vykrojíme pagáčiky, spravíme na vrchu zárezy, potrieme vajcom. Vrch môžeme posypať celou rascou. Necháme ešte 20 minút kysnúť. Medzitým kým pagáče kysnú si zohrejeme rúru na 200 °C. Pagáče pečieme cca 20 minút.
- 2
Mne sa cesto rado trhá pri druhom - treťom prekladaní, viete mi niekto poradiť?
Som rada, že sa ti pagáče páčia:-) Rada skúšam nové recepty. Nevedela som aké budú, tak som ani nefotila postup.
Ak sa ich odhodláš zrealizovať, pošli potom správu, či sa vydarili.
Ja síce zvyknem vyvaľkať cesto na celú dosku, a predsa sa mi cesto netrhá. Nevyvaľkáš cesto moc na tenko? Och, ďakujem za pochvalu.
Už sa mi to stalo, keď som dala veľa oškvarkov.
Ja keď vykrojím pagáčik, pritisnem naň pomúčenú formu na pretláčanie zemiakov, je to taký okrúhly kotúč s mriežkou. Asi to poznáte. Potom je vzorka rovnaká na všetkých,. Niekto dáva masť aj do zomletých oškvarkov, aby sa dali natierať. Aké oškvarky si použila? Z domácej slaniny? Mne sa páčia v Lidli, 200 g balenie, nie sú slané.
Vždy sa mi oplatilo čítať komentáre. Veľa som sa z nich naučila.
Ďakujem za pristavenie a krásne hodnotenie.
Ospravedlňujem sa za svoju nepozornosť. Ušli mi tie 2 žľtka. Už som ich v rozpise doplnila po tvojom upozornení. Trochu som bojovala s novou verziou Varechy. Poznám a aj ja využívam to okrúhle vykrajovátko na zemiaky. No keď sa ponáhľam, tak použijem okrúhly nôž na pizzu:-) V týchto pagáčoch sú domáce oškvarky. Ale v prípade núdze sú celkom dobré aj pomleté oškarky v kelímku.
Neviem ti povedať koľko pagáčikov mi vyšlo z tejto dávky. Recept som robila asi pred mesiacom. Až teraz som sa dostala k jeho uverejneniu. Ako píšem vyššie,postup som nefotila.
Nuž a to hlavné som zabudla - Vaše pagáče sú ako maľované. Len zahryznúť, mňam : )
Ďakujem :-)
Izka, tak potom vieš pochopiť aké pocity mám pri obrázkoch tvojich zákuskov:-)
Och ty lichotník :-) Máš roky praxe v kuchyni. Pripomínaš mi môjho otca. Tiež bol kuchár, no občas nám aj niečo napiekol. Už len s nostalgiou spomínam na jeho ťahané štrúdle. Preč sú aj časy keď všetkým svojim štyrom deťom nachystal na vianoce drobné linecké pečivo s rôznymi plnkami. Keby to bolo možné, tak by som ťa ponúkla. Posielam srdečné pozdravy Tebe aj manželke.
Ďakujem:-)