Oškvarkové pagáče
Oškvarkové pagáče

Oškvarkové pagáče

babkamt - fotkababkamt, 18. novembra 2019
Oškvarkové pagáče
Foto: babkamt

Postup som nefotila, mám obrázky len z hotových pagáčov.

20 minút
na 200 °C

Suroviny

300 g
300 g
250 ml
2 PL
2 PL domáca
300 g mleté
100 ml
2 ks
42 g
80 ml teplé
1 ČL
Na potretie:
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Začneme prípravou kvásku. Do teplého mlieka rozdrobíme kocku čerstvého droždia, pridáme jednu čajovú lyžičku cukru. Zamiešame, necháme vykysnúť kvások.

  2. 2

    Odvážime si 300 gramov polohrubej a 300 gramov hladkej múky, pridáme do nej 2 PL zarovno soli, premiešame. Kyslú smotanu a masť si vyberieme v predstihu z chladničky, aby mali pri príprave cesta izbovú teplotu. Zmiešame spolu kyslú smotanu s dvomi žĺtkami a 100 ml mlieka. Vylejeme túto zmes k múke. Pridáme 2 PL domácej bravčovej masti a vykysnutý kvások.

    Oškvarkové pagáče - obrázok 2
  3. 3

    Vymiesime si cesto. Necháme ho vykysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme, natrieme pomleté oškvarky. Zložíme do obálky. Necháme 20 minút kysnúť. Opakujeme 3 x. Po treťom raze cesto rozvaľkáme asi na hrúbku 2 cm, vykrojíme pagáčiky, spravíme na vrchu zárezy, potrieme vajcom. Vrch môžeme posypať celou rascou. Necháme ešte 20 minút kysnúť. Medzitým kým pagáče kysnú si zohrejeme rúru na 200 °C. Pagáče pečieme cca 20 minút.

    Oškvarkové pagáče - obrázok 3

Diskusia k receptu

22 komentárov k receptu
V texte sa píše, že si zmiešala kyslú smotanu s 2 žĺtkami. V rozpise nie sú uvedené žiadne vajcia. Jedine na potretie.
Ja keď vykrojím pagáčik, pritisnem naň pomúčenú formu na pretláčanie zemiakov, je to taký okrúhly kotúč s mriežkou. Asi to poznáte. Potom je vzorka rovnaká na všetkých,. Niekto dáva masť aj do zomletých oškvarkov, aby sa dali natierať. Aké oškvarky si použila? Z domácej slaniny? Mne sa páčia v Lidli, 200 g balenie, nie sú slané.
@marienka44 (18.11.2019 23:31)

Ospravedlňujem sa za svoju nepozornosť. Ušli mi tie 2 žľtka. Už som ich v rozpise doplnila po tvojom upozornení. Trochu som bojovala s novou verziou Varechy. Poznám a aj ja využívam to okrúhle vykrajovátko na zemiaky. No keď sa ponáhľam, tak použijem okrúhly nôž na pizzu:-) V týchto pagáčoch sú domáce oškvarky. Ale v prípade núdze sú celkom dobré aj pomleté oškarky v kelímku.
@marienka44 (18.11.2019 23:34)

Neviem ti povedať koľko pagáčikov mi vyšlo z tejto dávky. Recept som robila asi pred mesiacom. Až teraz som sa dostala k jeho uverejneniu. Ako píšem vyššie,postup som nefotila.
@babkamt , nikdy nedokážem odolať takýmto fotkám...úžasne chutne vyzerajú...mám ešte zamrazené škvarky také echtovné z Komárna od farmára..musím urobiť zase, aby som uspokojila túžbu po tejto fajnotke..))
@klukodvody (19.11.2019 15:41)

Och ty lichotník :-) Máš roky praxe v kuchyni. Pripomínaš mi môjho otca. Tiež bol kuchár, no občas nám aj niečo napiekol. Už len s nostalgiou spomínam na jeho ťahané štrúdle. Preč sú aj časy keď všetkým svojim štyrom deťom nachystal na vianoce drobné linecké pečivo s rôznymi plnkami. Keby to bolo možné, tak by som ťa ponúkla. Posielam srdečné pozdravy Tebe aj manželke.

Pridaj komentár k receptu: