Oškvarkové pagáče
Oškvarkové pagáče
Autor receptu: babkamt
Postup som nefotila, mám obrázky len z hotových pagáčov.
Postup
- Začneme prípravou kvásku. Do teplého mlieka rozdrobíme kocku čerstvého droždia, pridáme jednu čajovú lyžičku cukru. Zamiešame, necháme vykysnúť kvások.
- Odvážime si 300 gramov polohrubej a 300 gramov hladkej múky, pridáme do nej 2 PL zarovno soli, premiešame. Kyslú smotanu a masť si vyberieme v predstihu z chladničky, aby mali pri príprave cesta izbovú teplotu. Zmiešame spolu kyslú smotanu s dvomi žĺtkami a 100 ml mlieka. Vylejeme túto zmes k múke. Pridáme 2 PL domácej bravčovej masti a vykysnutý kvások.
- Vymiesime si cesto. Necháme ho vykysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme, natrieme pomleté oškvarky. Zložíme do obálky. Necháme 20 minút kysnúť. Opakujeme 3 x. Po treťom raze cesto rozvaľkáme asi na hrúbku 2 cm, vykrojíme pagáčiky, spravíme na vrchu zárezy, potrieme vajcom. Vrch môžeme posypať celou rascou. Necháme ešte 20 minút kysnúť. Medzitým kým pagáče kysnú si zohrejeme rúru na 200 °C. Pagáče pečieme cca 20 minút.