Oškvarkové pagáče

Oškvarkové pagáče

Autor receptu: babkamt

Postup som nefotila, mám obrázky len z hotových pagáčov.

20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Začneme prípravou kvásku. Do teplého mlieka rozdrobíme kocku čerstvého droždia, pridáme jednu čajovú lyžičku cukru. Zamiešame, necháme vykysnúť kvások.
  2. Odvážime si 300 gramov polohrubej a 300 gramov hladkej múky, pridáme do nej 2 PL zarovno soli, premiešame. Kyslú smotanu a masť si vyberieme v predstihu z chladničky, aby mali pri príprave cesta izbovú teplotu. Zmiešame spolu kyslú smotanu s dvomi žĺtkami a 100 ml mlieka. Vylejeme túto zmes k múke. Pridáme 2 PL domácej bravčovej masti a vykysnutý kvások.
  3. Vymiesime si cesto. Necháme ho vykysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme, natrieme pomleté oškvarky. Zložíme do obálky. Necháme 20 minút kysnúť. Opakujeme 3 x. Po treťom raze cesto rozvaľkáme asi na hrúbku 2 cm, vykrojíme pagáčiky, spravíme na vrchu zárezy, potrieme vajcom. Vrch môžeme posypať celou rascou. Necháme ešte 20 minút kysnúť. Medzitým kým pagáče kysnú si zohrejeme rúru na 200 °C. Pagáče pečieme cca 20 minút.