Oškvarkové buchty - pagáče pripravované formou buchiet

omalydka - bez fotkyomalydka, 24. januára 2015

Je to veľmi zjednodušený recept oškvarkových pagáčov/ bez prekladania do nemoty a výsledný efekt je rovnaký. Sú ľahodné a ľahučké!

3 plechy
porcie
30 minút
príprava
35 min x plechy minút
na 180 °C

Suroviny

3 dl dobre teplé
1 ČL
2 kocky čerstvé
1/2 kg ružové voňavé pomleté
40 dg
40 dg
1 ČL
3 kopčité PL vlažná (alebo kačacia)
1 PL
2 ks celé




Postup

  1. 1

    Z teplého mlieka, kr.cukru a kvasníc urob kvások. v 1/2L šálke nechaj pokysnúť 300ml teplého mlieka, aby mali kvasnice miesto na kysnutie. Do misy vmiešaj obe múky, soľ, masť, ocot,vajcia, pokysnutý kvások a pomleté oškvarky. Toto všetko dobre premies/ najľahšie v miesiči na cesto, potom cesto po vymiesení v mise posyp múkou a prikry ho servítkou a daj ho do rúry na 50°C na 1h pokysnúť. Priprav si predhriatu dosku, pod ktorú podlož teplú utierku, pretože po vykysnutí dosku posyp múkou a vyklop na ňu cesto, to tam pregúľaj ako bochník a potom ho zľahka rozgúľaj valčekom asi na 1cm hrúbku. Cesto prikry papierom na pečenie a zas teplou utierkou a nechaj ho takto ešte pokysnúť 30 min. Preto, aby sa podporilo kysnutie, treba podržať cesto na teplej doske a teplo aj zhora.Prepni trúbu na 200°C. Predhrej si plechy a prikry ich papierom na pečenie. Po 30 min povykrajuj pagáče/buchty a ukladaj ich na plechy.Tam ich tiež podrž pod prehriatou utierkou, aby pokysli a asi po 10 min ich daj piecť a trúbu stíš na 180°C. Takto sa pečú do ružova na strednej mriežke asi 35 min. Sú veľmi chutné, lahodné, rozpúšťajú sa vám na jazyku! Ušetrili ste si veľa času s preguľovaním ako pri pagáčoch a výsledok je rovnaký. Vyžaduje to všade udržiavať cesto v teple, aby sa tým podporilo kysnutie. Inak sa kysnutie spomalí alebo zastaví a to je problém, kedy sú tvrdé a ťažké. Z dávky vyjdu 2-3 plechy.

Diskusia k receptu

mariamka
pekne presne popisane, nefotila si? fotky by boli dalsi argument, aj ze to mas odskusane, kto by potom odolal?, uz teraz je to lakave
evanaaa
Zdá sa, že pagáče budú dobré aj bez toľkého prekladania, treba ozaj vyskúšať. @omalydka , nie je veľa až dve kocky droždia na to množstvo múky? Pýtam sa len preto, lebo som tu videla viac receptov s množstvom niekedy menším ako celá kocka, aj debaty na tú tému, ale neviem, ja málo pečiem.