Orechový závin
Orechový závin

Orechovo-mandľové minizáviny fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 9. februára 2021
Orechovo-mandľové minizáviny (fotorecept)
Foto: cesminaz

Výborné mini záviny z kysnutého cesta, plnené vláčnou aromatickou plnkou. Sú ľahučké a cesto rozplývavé :-) Hodia sa na každú príležitosť, aj na sviatky keď sa pečú rôzne záviny. Výborné sú aj čisto s orechovou, ale aj s makovou plnkou.
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2021/02/orechovo-mandlove-mini-zaviny.html?m=1

25 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
350 g
200 g
150 g
125 g
2 kopcovité PL hustá
2 dl
1 ks
21 g čerstvé
1 KL
Plnka:
200 g mleté
100 g mleté
2 dl
1 KL
1 PL
z 1 citróna
2 dl horúce
2 štipky
1 bal.
Na potretie:
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V jednej miske najprv lyžicou premiešame obe múky, cukor aj soľ. Pridáme smotanu, žĺtok, dopoly spustené maslo a v 2 dl mlieku napučané droždie. Vypracujeme polomäkké, ešte dosť lepivé cesto. Cesto nakoniec len pomocou múky bez miesenia napravíme do tvaru bochníka. Zakryjeme a necháme cca 40-45 minút kysnúť.

    Orechovo-mandľové minizáviny (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým cesto kysne, pripravíme plnku. Mleté orechy, mleté mandle a všetky ostatné suroviny zalejeme horúcim mliekom a necháme bokom napučať. Odstáta plnka nemá byť ani tekutá, ale ani prihustá :-) Musí byť taká, aby zostala v závine po upečení ešte dobrá vláčna.

    Orechovo-mandľové minizáviny (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakysnuté cesto vyvaľkáme do väčšieho tenkého obdĺžnika a rozdelíme ho na 4 rovnaké hrubšie pásy.

    Orechovo-mandľové minizáviny (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Plnku nanesieme na jednu stranu cesta a druhú stranu pásu cesta len na okrajoch potrieme bielkom. Bielok slúži ako lepidlo :-) Následne každé cesto zľahka zvinieme a dostaneme tenké záviny. Pokladieme ich na plech s papierom, natrieme vrch bielkom a každý závin prepicháme až ku spodku. Dáme ihneď piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 190 °C na cca 25 minút. Treba si to sledovať.

    Orechovo-mandľové minizáviny (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A tu sú už krásne upečené záviny ;-P Ak chcete, môžete ich natrieť kúskom masla, ale inak to nie je potrebné :-) Alebo skúste 2 natrieť a potom sa neskôr rozhodnete, ktoré sú lepšie.

    Orechovo-mandľové minizáviny (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vychladnuté záviny si pokrájame na menšie kúsky :-) Toto sú také na 2 zahryznutia. Presne do ruky, také dvojhubky ;-D

    Orechovo-mandľové minizáviny (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Sú výborné aj na druhý / tretí deň, by som povedala, že lepšie než za čerstva :-) Prajem dobrú chuť !

    Orechovo-mandľové minizáviny (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Viac mojich receptov nájdete aj na mojom blogu : cesminazuenal.blogspot.com

Recept je zaradený do kategórií:
Desiata, Dezerty, Na sladko, Koláče, Kysnuté cestá, Pečené, Jedlá pre deti

Diskusia k receptu

haji
Už jsem se těšila na tvůj nový receptík jako malé děcko a je tu! Velmi pěkný recept, suroviny, postup a fotečky. Krásná práce!! Cesmínko, ty jsi šikulka, velké díky za tvé funkční a chutné recepty! S tebou mě baví svět pečení. Zahryzla bych se hned, zuby nezuby /ty mi teď dávají zabrat/. Krásný den všem u vás doma!