Orechovo-mandľové minizáviny fotorecept
Foto: cesminaz
Výborné mini záviny z kysnutého cesta, plnené vláčnou aromatickou plnkou. Sú ľahučké a cesto
rozplývavé :-) Hodia sa na každú príležitosť, aj na Zobraziť celý popisVýborné mini záviny z kysnutého cesta, plnené vláčnou aromatickou plnkou. Sú ľahučké a cesto
rozplývavé :-) Hodia sa na každú príležitosť, aj na sviatky keď sa pečú rôzne záviny. Výborné sú aj čisto
s orechovou, ale aj s makovou plnkou.
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2021/02/orechovo-mandlove-mini-zaviny.html?m=1
na 190 °C
Suroviny
Cesto: | |
350 g |
|
200 g |
|
150 g |
|
125 g |
|
2 kopcovité PL hustá |
|
2 dl |
|
1 ks |
|
21 g čerstvé |
|
1 KL |
|
Plnka: | |
200 g mleté |
|
100 g mleté |
|
2 dl |
|
1 KL |
|
1 PL |
|
z 1 citróna |
|
2 dl horúce |
|
2 štipky |
|
1 bal. |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
V jednej miske najprv lyžicou premiešame obe múky, cukor aj soľ. Pridáme smotanu, žĺtok, dopoly spustené maslo a v 2 dl mlieku napučané droždie. Vypracujeme polomäkké, ešte dosť lepivé cesto. Cesto nakoniec len pomocou múky bez miesenia napravíme do tvaru bochníka. Zakryjeme a necháme cca 40-45 minút kysnúť.
-
2
Kým cesto kysne, pripravíme plnku. Mleté orechy, mleté mandle a všetky ostatné suroviny zalejeme horúcim mliekom a necháme bokom napučať. Odstáta plnka nemá byť ani tekutá, ale ani prihustá :-) Musí byť taká, aby zostala v závine po upečení ešte dobrá vláčna.
-
3
Nakysnuté cesto vyvaľkáme do väčšieho tenkého obdĺžnika a rozdelíme ho na 4 rovnaké hrubšie pásy.
-
4
Plnku nanesieme na jednu stranu cesta a druhú stranu pásu cesta len na okrajoch potrieme bielkom. Bielok slúži ako lepidlo :-) Následne každé cesto zľahka zvinieme a dostaneme tenké záviny. Pokladieme ich na plech s papierom, natrieme vrch bielkom a každý závin prepicháme až ku spodku. Dáme ihneď piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 190 °C na cca 25 minút. Treba si to sledovať.
-
5
A tu sú už krásne upečené záviny ;-P Ak chcete, môžete ich natrieť kúskom masla, ale inak to nie je potrebné :-) Alebo skúste 2 natrieť a potom sa neskôr rozhodnete, ktoré sú lepšie.
-
6
Vychladnuté záviny si pokrájame na menšie kúsky :-) Toto sú také na 2 zahryznutia. Presne do ruky, také dvojhubky ;-D
-
7
Sú výborné aj na druhý / tretí deň, by som povedala, že lepšie než za čerstva :-) Prajem dobrú chuť !
-
8
Viac mojich receptov nájdete aj na mojom blogu : cesminazuenal.blogspot.com
Si veeeľmi šikovná, ale to tiež vieš😀
Maj krásne dni.