Orechový závin

Orechovo-mandľové minizáviny (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Výborné mini záviny z kysnutého cesta, plnené vláčnou aromatickou plnkou.* Sú ľahučké a cesto rozplývavé :-) Hodia sa na každú príležitosť, aj na sviatky keď sa pečú rôzne záviny. Výborné sú aj čisto s orechovou, ale aj s makovou plnkou.

25 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. V jednej miske najprv lyžicou premiešame obe múky, cukor aj soľ. Pridáme smotanu, žĺtok, dopoly spustené maslo a v 2 dl mlieku napučané droždie. Vypracujeme polomäkké, ešte dosť lepivé cesto. Cesto nakoniec len pomocou múky bez miesenia napravíme do tvaru bochníka. Zakryjeme a necháme cca 40-45 minút kysnúť.
  2. Kým cesto kysne, pripravíme plnku. Mleté orechy, mleté mandle a všetky ostatné suroviny zalejeme horúcim mliekom a necháme bokom napučať. Odstáta plnka nemá byť ani tekutá, ale ani prihustá :-) Musí byť taká, aby zostala v závine po upečení ešte dobrá vláčna.
  3. Nakysnuté cesto vyvaľkáme do väčšieho tenkého obdĺžnika a rozdelíme ho na 4 rovnaké hrubšie pásy.
  4. Plnku nanesieme na jednu stranu cesta a druhú stranu pásu cesta len na okrajoch potrieme bielkom. Bielok slúži ako lepidlo :-) Následne každé cesto zľahka zvinieme a dostaneme tenké záviny. Pokladieme ich na plech s papierom, natrieme vrch bielkom a každý závin prepicháme až ku spodku. Dáme ihneď piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 190 °C na cca 25 minút. Treba si to sledovať.
  5. A tu sú už krásne upečené záviny ;-P Ak chcete, môžete ich natrieť kúskom masla, ale inak to nie je potrebné :-) Alebo skúste 2 natrieť a potom sa neskôr rozhodnete, ktoré sú lepšie.
  6. Vychladnuté záviny si pokrájame na menšie kúsky :-) Toto sú také na 2 zahryznutia. Presne do ruky, také dvojhubky ;-D
  7. Sú výborné aj na druhý / tretí deň, by som povedala, že lepšie než za čerstva :-) Prajem dobrú chuť !
  8. Viac mojich receptov nájdete aj na mojom blogu : cesminazuenal.blogspot.com